Ukrainske kvinder følte sig mere sikre i beskyttelsesrum: Truende og voldelige migranter på danske asylcentre skræmmer dem

(Faksimili af video på TV2)

For mange ukrainske kvinder og deres børn er drømmen om fred og sikkerhed i Danmark blevet til et mareridt.

 

Ikke på grund af forholdene i det danske samfund. Slet ikke.

 

Men på grund af det rå miljø, de bliver udsat for på asylcentrene, hvor de er midlertidigt indkvarteret sammen med primært muslimske asylansøgere, hvoraf hovedparten er mænd.

 

”Jeg er mere bange for mit barn her i Danmark, end da vi sad i beskyttelsesrummet i Kiyv,” siger Olya Taborovska fra Ukraine til TV 2, der har bragt de grelle forhold frem og bringer flere videoer.

 

Sammen med sin fjortenårige datter har hun boet på Asylcenter Hviding ved Ribe.

 

”Forlad ikke jeres værelse efter mørkets frembrud”

Olya Faborovska og hendes datter har senere fået opholdstilladelse i Danmark og bor nu et andet sted, men forholdene på asylcentret har rystet hende.

 

”Når ledelsen advarer os: ”Forlad ikke jeres værelse efter mørkets frembrud,” så taler det for sig selv,” siger hun til TV 2.

 

Få dage efter, at hun sammen med datteren var blevet indkvarteret, flyttede en mand og en kvinde ind på samme værelse.

 

”En fremmed mand, der bor sammen med min teenagepige? Hvordan kan det lade sig gøre? Jeg gik til ledelsen og bad om at blive flyttet til et andet rum. Men de sagde: “Vi har ikke mere plads. I skal bo sammen med en mand”, fortæller hun til TV2.

 

”Fuck jer, ukrainere! Jeg dræber jer!”

På asylcentret bor der omkring 350 flygtninge fra 30 forskellige lande, og i det selskab er det ikke altid lige sjovt at være enlig ukrainsk kvinde med et barn.

 

Olya Taborovska fortæller om stoffer og druk og fester til langt ud på natten og om truende og udadreagerende mænd.

 

Det bekræfter Inna, der stadig bor på centret sammen med sin fireårige søn.

 

Begge kvinder beretter samstemmende til TV 2 om episoder med truende og voldelige mænd.

 

”Der var en, som råbte, slog folk og skubbede dem. Han gik rundt og råbte “Fuck jer, ukrainere! Jeg dræber jer!” Han angreb vores børn, og han råbte på en unormal måde, som om han var ved at miste forstanden,” siger Inna.

 

Hun har nu boet i Hviding i otte uger og håber, at det snart er slut:

 

”Jeg ville gerne bo i lejren, fordi jeg kan lide naturen og området. Men jeg er bekymret for mit og min søns liv, og for mig er det det vigtigste,” siger hun til TV 2.

 

Seneste episode: Iraker amok og smadrede vinduer

Seneste episode på Asylcenter Hviding fandt sted den 2. maj, hvor en af centrets beboere, en 32-årig iraker, angreb en af centrets bygninger og kastede store og tunge sten ind gennem ruderne.

 

Efterfølgende begik han groft hærværk inde på centret, hvor han kastede med ting og ødelagde flere vinduespartier og nogle vaskemaskiner, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

 

En kvindelig beboer blev ramt af en vinduesrude, men kom dog ikke til skade.

 

Efterfølgende er irakeren blevet varetægtsfængslet i fire uger. Han erkender delvist og har kæret varetægtsfængslingen.

 

Langt to hundrede udrykninger til centret

Forholdene på asylcentret, som de ukrainske kvinder beskriver dem, er ikke af ny dato.

 

Ifølge en aktindsigt, som Jyske Vestkysten tidligere har fået, var der alene i perioden 1, januar 2016 og til 18. oktober 2018 i alt 221 udrykninger til centret.

 

I 2019 angreb en 24-årig syrer, som var gået amok på Asylcenter Hviding, tre andre syrere med en kniv, medens en 32-årig afghaner i januar i år stak sin 27-årige hustru ihjel med en kniv på et asylcenter i Løgumkloster

 

Ikke ligefrem trygge steder at opholde sig for enlige mødre med børn på flugt fra russiske granater og missiler.

 

Og det er ikke blot i Sønderjylland, forholdene på asylcentrene er barske med druk og vold. For slet ikke at tale om voldtægter.

 

Politiet overfaldet på Asylcenter Holstebro

Den 2. maj i år fik Midt- og Vestjyllands Politi en alarm fra asylcentret i Holstebro, hvor mand gik rundt og svingede truende med en kniv.

 

Da politiet ankom, befandt manden sig imidlertid i et drikkegilde sammen med en folk andre asylansøgere, og da betjentene ville anholde ham, gik asylansøgerne til angreb.

 

En af betjentene blev bidt flere gange i skulderen, medens en anden blev sparket over benene, beretter Holstebro-Struer Dagblad.

 

Et par dage forinden, den 29. marts, havde den været helt gat på asylcentret i Jelling.

 

Her var to kvindelige asylansøgere kommet op at toppes i en sådan grad, at den ene knuste en rude og kastede glas efter den anden og udstødte dødstrusler, skriver Vejle Amts Folkeblad.

 

Hun er nu blevet sigter for trusler på liver og for kvalificeret vold, skriver avisen.

 

Voldtog sin datter på to forskellige asylcentre

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg ville adskille barnebrude fra deres mænd, men nogle gange kunne det også have været nødvendigt at adskille unge piger fra deres fædre.

 

Således kunne BT i september sidste år skrive om en mandlig asylansøger, der flere gange under trusler og ved hjælp af vold havde voldtaget sin datter, der var under 12 år gammel.

 

Voldtægterne fandt sted over en periode på tre år og på to forskellige asylcentre.

 

Ovenstående eksempler er kun et hurtigt udpluk af forhold, der er kommet til offentlighedens kendskab.

 

Dertil kommer et stort mørketal om religiøs chikane mod ikke-muslimer på de danske asylcentre, fremgår det af en rapport fra 2019.

 

Af en eller anden grund er der nogle, der kalder den slags for kulturberigelse og mener, at Danmark burde modtage langt flere.

Kilder til denne artikel:

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-06-01-ukrainske-kvinder-foeler-sig-utrygge-paa-asylcenter-i-danmark-mere-bange-her-end-i

https://www.tvsyd.dk/esbjerg/oedelagte-vinduer-og-vaskemaskiner-irakisk-beboer-varetaegtsfaengslet-efter-haervaerk-paa-asylcenter

https://rucforsk.ruc.dk/ws/portalfiles/portal/64938926/Da_Hviding_fik_et_asylcenter_.pdf

https://dagbladet-holstebro-struer.dk/artikel/efter-drukgilde-p%C3%A5-asylcenter-bed-betjent-flere-gange-i-skulderen-en-anden-sparkede-betjent-over-benet

https://www.bt.dk/krimi/politiet-mand-voldtog-sin-datter-paa-asylcenter-i-tre-aar

https://www.religionsfrihed.nu/2019/08/19/rapport-risiko-for-begraensning-af-trosfriheden-paa-asylcentre-for-visse-religioese-grupper/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…