Efter krigsforbrydelserne i Butja: Historiens dom over Angela Merkel kan blive hård

Irina oplevede krigens gru, da russiske soldater indtog den ukrainske by Butja, hvor hun boede med sin mand:

 

”Vi var hjemme i vores hus. Pludselig hørte vi en eksplosion. De ødelagde vores hus. Så begyndte de at skyde gennem vinduet. ”Kom ud!”, råbte de.

 

Min mand Oleg gik ud og sagde: ”Skyd ikke! Her er kun civile.”

 

Soldaterne sagde: ”Hænderne op.” Jeg gik ud. De spurgte mig, hvorfor jeg skjulte mig. Jeg sagde: ”Vi er bange, og I skyder.” De sagde (…): ”Vi er altså russere. Vi kommer for at befri jer.”

 

”Så begyndte vores hus at brænde. Oleg forsøgte at slukke ilden. I samme øjeblik greb de ham, flåede hans sweater af, tvang ham ned på knæ og skød ham i hovedet. Derefter begyndte de at forhøre mig. De spurgte: ”Hvor er nazisterne?”

 

De russiske soldater havde åbenbart fået banket ind i knolden, at Butja var fyldt med nazister, som skulle udryddes. Og det gik de så gang med.

 

BILD bringer beretningen om de uhyggelige begivenheder i byen.

 

Dræbt ved nakkeskud

Det er et led i Ruslands barbariske krigsførelse i Ukraine at udnævne gud og hvermand, som de vil have sat ud af spillet, til nazister. Mange af de russiske soldater sluger denne udlægning råt.

 

Derfor lå Olegs lig tilbage på gaden i Butja. Og derfor lå mange andre døde på asfalten.

 

Et af avisens billeder viser en død mand, der ligger hen over en pose med kartofler, som han åbenbart lige havde været ude at købe – ganske intetanende om den skæbne, der ventede ham. Også andre døde mænd ligger med hovedet nedad på gaden, formentlig ligesom Oleg dræbt ved nakkeskud.

 

Beretningerne om rædslerne i Butja omfatter også russiske soldaters voldtægt mod kvinder i byen.

 

Det er fuldstændig absurd at forestille sig, at disse fredsommelige borgere, der var optaget af hverdagens sysler, skulle udgøre nogen militær trussel.

 

Men det er ikke desto mindre, hvad præsident Putin og hans regime vil bilde os ind.

 

Zelenskij placerer et ansvar

Ifølge Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, er dette måske kun begyndelsen til stribevis af rædselsvækkende billeder, som gradvis finder vej til offentligheden.

 

Men Selenskij nøjes ikke med at fortælle om den død og ødelæggelse, der har ramt Butja og andre ukrainske byer. Han placerer også et politisk ansvar for, at disse begivenheder overhovedet kunne finde sted.

 

Sarkastisk invitation til Merkel

Zelenskij gør Putin og Rusland ansvarlige for krigsforbrydelserne i byen. Men han retter i høj grad også sine anklager mod de europæiske politikere, der ifølge ham har ført en alt for svag og eftergivende politik over for Rusland. Han nævner specielt to af hovedfigurerne bag denne politik.

 

Det drejer sig om Angela Merkel, der som Tysklands forbundskansler plejede meget nære relationer til præsident Putin.

 

Merkel førte ikke bare en politik, der var meget imødekommende over for Rusland. Hun førte også en politik, der skabte stor tysk afhængighed af Rusland – hvilket selvfølgelig gør det lettere for Putin at presse Tyskland.

 

Derudover retter Zelenskij en anklagende finger mod den tidligere franske præsident, Nicolas Sarkozy.

 

I den seneste af de natlige videotaler, som Zelenskij udsender, kommer han med en “invitation” til Merkel og Sarkozy:

 

”Jeg inviterer fru Merkel og hr, Sarkozy til at besøge Butja og se, hvad den eftergivende politik over for Rusland har ført til gennem 14 år. Så kan de med egne øjne se de ukrainere, der er blevet voldens og torturens ofre.”

 

Vendte på en tallerken af hensyn til Rusland

Zelenskijs vrede budskab har tråde tilbage til 2008. Dengang havde NATO-landene – med Tyskland i en nøglerolle – stillet Ukraine i udsigt, at landet kunne blive optaget i organisationen. Men så vendte man på en tallerken på grund af hensynet til Rusland.

 

Ifølge Zelenskij førte denne politiske kovending til, at Ukraine lå blottet for angreb fra Rusland. Gang på gang har den ukrainske leder gentaget det budskab, at resultatet af denne eftergivenhed over for Rusland var det russiske angreb på Ukraine, der begyndte den 24. februar i år.

 

Nu kunne man måske tro, at Angela Merkel indigneret ville tilbagevise Zelenskijs anklager. Men i stedet praktiserer hun den metode, som var hendes foretrukne, da hun var forbundskansler: Hun forsøger at tage luften ud af problemerne ved at holde sig til brede, ret intetsigende formuleringer.

 

Historiens dom over Merkel kan blive hård

Et eksempel er den kommentar til Zelenskijs anklager, som Merkels kontor har udsendt:

 

”Forhenværende forbundskansler Angela Merkel, står ved sine beslutninger i forbindelse med NATO-topmødet 2008 i Bukarest.

 

I forbindelse med de rædselsgerninger, der er kommet frem i Butja og andre dele af Ukraine, finder alle forbundsregeringens og det internationale statsfællesskabs anstrengelser for at stå skulder ved skulder med Ukraine og at få afsluttet Ruslands barbari og krig mod Ukraine, fuld støtte fra den forhenværende forbundskansler.”

 

En typisk Merkel-erklæring – her formuleret af hendes talsmand.

 

Det er i og for sig ikke svært at forstå, at den slags sprog gør den heroisk kæmpende Zelenskij edderspændt.

 

Men der er også andre end Zelenskij, der i stigende grad reagerer kritisk på Merkel indsats som politisk leder. Flere røster begynder at fremstille hende som politikeren, der svigtede, da det gjaldt – mens hun forsøgte at glide af på kritik ved at give den i rollen som bredt favnende ‘Mutti’.

 

Historiens dom over Merkel kan blive hård.

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…