To aktive rumænere: I løbet af blot seks weekender lykkedes det for to rumænere at stjæle iPhones for over en halv million kroner

De var topprofessionelle, og ingen af deres ofre fattede mistanke, førend det for længst var for sent.

 

I løbet af blot seks weekender var to rumænske tyve sluppet afsted med at stjæle ikke færre end 88 iPhones til en samlet værdi på over en halv million kroner fra intetanende gæster i nattelivet i Aalborg og i en enkelt weekend i Aarhus.

 

Men nu er festen slut for de to rumænere på henholdsvis 37 og 41 år, oplyser anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi i et tweet.

 

Ved retten i Aalborg blev den 37-årige rumæner torsdag idømt halvandet års fængsel og udvisning i 12 år, medens hans 41-årige makker slap med fængsel i ét år og udvisning i seks år.

 

Deres metode var meget enkel. Den 37-årige listede mobilerne op af ofres lommer og tasker, hvorefter den 41-årige overtog dem og skaffede dem væk fra gerningsstedet.

 

I Københavns Lufthavn undrede man sig

Nordjyllands Politi kom for alvor på sporet af de to rumænske tyve, som løbende sendte de stjålne iPhones til Rumænien, da en vaks medarbejder i Københavns Lufthavn undrede sig.

 

Medarbejderen stod med en pakke, der var sendt med posten fra Nørresundby, men med en afsenderadresse, der tilhørte et sagesløst ægtepar i Dragør.

 

Da pakken blev åbnet, viste den sig at indeholde 21 iPhones til en samlet værdi på over 90.000 kroner, skriver TV2 Nord.

 

Det rumænske politi undersøgte herefter modtageradressen, som viste sig at tilhøre moderen til den 37-årige mand.

 

Og så havde en af rumænerne begået endnu en fejl

Normalt havde de to rumænere arbejdet på den måde, at den 41-årige deaktiverede ”Find My iPhone” appen, så snart han fik overdraget mobilen og løb afsted med den.

 

Men det havde han åbenbart glemt i ét tilfælde, hvor det lykkedes for politiet at opspore GPS signaler fra en forsvunden telefon og dermed fandt frem til den 37-åriges adresse i Nørresundby

 

Her afslørede en ransagning en bunke stjålne iPads pakket ind i stanniol under en bunke rockwool, skriver TV2 Nord.

 

Desuden blev der på mobil fundet en omfattende SMS-trafik vedrørende tyverierne mellem den 37-årige og hans mor samt DNA fra den 41-årige.

 

En gammel kending

Det er ikke første gang, politi og domstole har stiftet bekendtskab med den 37-årige rumæner.

 

Tilbage i 2014 blev han også dømt for mobiltyverier i det danske natteliv og blev dengang udvist i seks år.

 

Inden han i 2020 atter kunne rejse ind i Danmark, havde han brugt tiden på at begå plyndringer Norge og Tyskland, hvor han også er dømt for tyverier.

 

Begge rumænere modtog dommen.

 

Med polakker og rumænere i spidsen

Inden for gruppen personer med oprindelse i vestlige lande blev i alt 8.886 personer i 2020 kendt skyldige i overtrædelser af straffeloven.

 

Blandt dem står indbyggere fra fire tidligere østeuropæiske lande med i alt 5.071 domme for over halvdelen.

 

I det felt fører polakkerne med 2.029 domme efterfulgt af rumænere med 1.752 domme for overtrædelser af straffeloven.

 

På tredjepladsen kommer litauerne med 742 domme og endelig på fjerpladsen bulgarerne med 548 straffelige afgørelser med dom.

 

Vold og tyverier

Som nævnt blev i alt 8.886 personer med vestlig oprindelse i 2020 dømt for kriminalitet i Danmark.

 

Langt over halvdelen af disse domme eller i alt 5.369 drejede sig om vold og tyveri alene udført af personer fra de nævnte fire østlande,

 

På voldsområdet drejer det sig om i alt 4.745 domme, der fordeler sig med 2.029 dømte polakker, 1.752 rumænere samt 742 letter og 222 litauere.

 

På tyverifronten drejer det sig om i alt 624 domme.

 

Her har polakkerne også førertrøjen med 138 domme efterfulgt af rumænerne med 133 domme. Derpå kommer bulgarerne med 32 domme og endelig litauerne med 61 domme.

 

Folketingets flertal vil åbne portene

Det er i den forbindelse værd at bemærke, at hverken Rumænien eller Bulgarien og for den sags skyld heller ikke Kroatien deltager i Schengen-samarbejde, men de er på vej.

 

Under et møde i Folketingets Europaudvalg i juni fik regeringen således flertal for at åbne Schengen-portene for disse tre lande.

 

Kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte imod.

Kilder til denne artikel:

https://twitter.com/hashtag/anklager?src=hashtag_click

https://www.tv2nord.dk/aalborg/rov-i-gaden-for-en-halv-million-her-er-dommen

https://www.statistikbanken.dk/20338 (Tabelkode: STRAFNA4)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…