Thanksgiving den 24. november 2022

Thanksgiving (Foto: Colourbox)

Thanksgiving er en national helligdag i USA og fejres altid den fjerde torsdag i november. I 2022 er det torsdag den 24. november.

 

New York har netop oplevet et kraftigt snefald, og der er således udsigt til New York City’s første ”White Thanksgiving” siden 1989, hvor man oplevede den første Thanksgiving-snestorm siden 1938.

 

Thanksgiving er blevet afholdt den fjerde torsdag i november siden 1941, hvilket betyder, at den faktiske dato for helligdagen skifter hvert år. Den tidligste dato, Thanksgiving kan finde sted på, er den 22.11.

 

Kalkun-benådning 

Mandag den 21. november 2022 vil præsident Biden i Washington benåde 2 kalkuner udvalgt af The National Turkey Federation fra en ranch i North Carolina til den årlige traditionelle ceremoni. Kalkunerne slipper således for at ende på middagsbordet, men vil tilbringe resten af deres liv i North Carolina State Universitets sikre varetægt.

 

Traditionen med den årlige præsidentielle benådning blev cementeret under præsident George H.W Bush, men menes at gå helt tilbage til præsident Abraham Lincolns tid i 1863.

 

Inflation 

I år forbereder amerikanerne sig i øvrigt på en dyr Thanksgiving med prisstigninger på kalkun, kartofler, fyld, syltede græskar og andet tilbehør. Den amerikanske regering anslår, at fødevarepriserne i år stiger med 9,5 til 10 pct.

 

Lavere produktion og højere omkostninger til arbejdskraft, transport og varer er en del af årsagen; Covid, dårligt vejr og krigen i Ukraine har også bidraget til inflationen.

 

Engrospriserne på kalkun er rekordhøje efter et vanskeligt år for amerikanske kalkunavlere. En særlig dødelig stamme af fugleinfluenza – først rapporteret i februar på en kalkunfarm i Indiana – har udslettet 49 millioner kalkuner og andet fjerkræ i 46 stater i år, ifølge de amerikanske myndigheder.

 

Som følge heraf er de amerikanske kalkunforsyninger pr. indbygger på det laveste niveau siden 1986, og det forudsiger, at engrosprisen på en frossen kalkunhøne på 8-16 pund – den type, der i USA ofte købes til den typiske Thanksgiving-familiemiddag – vil nå op på $ 1.77 pr. pund i slutningen af november, en stigning på 28 pct. i forhold til samme måned sidste år.

 

Græskar, søde kartofler og æg er dyrere, men den gode nyhed er, at høsten af tranebær i år var god, og priserne steg mindre end 5 pct. Grønne bønner er også stadig til at få fat i til rimelige priser.

 

Fejring af Thanksgiving i København 

I København kan man den 24. november 2022 for et beskedent beløb deltage i Thanksgiving Dinner fra kl. 17 – 21 i Eliaskirken, Vesterbrogade 49, 1620 København.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…