Terrorsigtet mand er magtfuld bandekriminel, der i stigende grad er blevet optaget af religion

Ekstra bladet har fundet frem til identiteten på den terrorsigtede (Foto: Faximili EB.dk)

En 33-årig mand kørte med vild fart ind i gågaden og sigtede direkte efter en gruppe mennesker. Det fremgår af anklageskriftet, skriver ekstra Bladet.

 

Meget opsigtsvækkende blev manden blev i dag tiltalt for forsøg på terror, skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

 

Vi kender ikke den 33-åriges identitet eller etniske tilhørsforhold. Men politiet oplyser direkte, at han har dansk statsborgerskab. Det et typisk et signal om, at han har indvandrerbaggrund.

 

”Det er endnu for tidligt at konkludere, om mistanken om forsøg på terrorisme kan underbygges i en sådan grad, at der kan rejses tiltale for forsøg på overtrædelse af straffelovens § 114,” lyder det fra chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen, som fortsætter:

 

”På baggrund af den konkrete kørsel og forskellige andre omstændigheder efterforsker vi fortsat sagen som  en terrorsag, og vi har iværksat en lang række efterforskningsskridt for at klarlægge omstændighederne og finde ud af, hvad motivet bag den 33-åriges handlinger var.”

 

Østjyllands Politi er i tæt dialog med Politiets Efterretningstjeneste (PET), og det samarbejde vil fortsætte videre i efterforskningen.

 

”Da sagen fortsat kører for lukkede døre i retten, er det fortsat yderst begrænset, hvad vi kan og vil fortælle af detaljer om vores efterforskning og den anholdte. Vores formodning er, at han handlede på egen hånd, men det er selvfølgelig en af de ting, vi skal afdække yderligere i vores videre efterforskning, ” forklarer chefpolitiinspektøren.

 

Under et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus i dag blev den 33-åriges varetægtsfængsling forlænget i surrogat på en psykiatrisk afdeling indtil den 9. september.

 

Medie: Han er en kendt bandeboss fra Sjælland

På trods af navneforbud er det lykkedes for Ekstra Bladet at identificere den terrorsigtede, som ifølge avisen er identisk med en tidligere bandeboss fra Sjælland og er kendt i kriminelle kredse i hele landet.

 

Han har ifølge Ekstra Bladet en stribe domme bag sig for alvorlig kriminalitet, og er selv blevet hårdt såret under attentatforsøg mod ham.

 

Den nu terrorsigtede blev for en del år siden erklæret sindssyg i forbindelse med en sag om forsøg på likvidering og fik en anbringelsesdom på ubestemt tid.

 

”Det er uklart, hvornår han blev erklæret rask nok til at komme på fri fod, men kilder fortæller, at han i den seneste tid var blevet tiltagende uligevægtig og religiøs,” skriver altså Ekstra Bladet.

 

Blev i første omgang sigtet efter knivloven

I den aktuelle sag blev den 33-årige mand i første omgang udelukkende sigtet for overtrædelser af knivloven med en straframme på op til to års fængsel.

 

Siden har sagen udviklet sig med en ophobning af anklager.

 

Og nu hænger den 33-årige pludselig på en sigtelse, der kan give ham op til tolv års fængsel samt udvisning og fratagelse af dansk statsborgerskab, hvis han som udlænding har fået det tildelt af Folketinget.

 

I skærpende tilfælde, hvis formålet med terrorhandlingen eksempelvis har været at skræmme befolkningen, er straframmen op til livsvarigt fængsel.

 

Den sigtede blev anholdt tidligt tirsdag morgen den 19. juli, efter at han i en grå Mercedes havde kørt vildt i Frederiksgade, der er en del af det aarhusianske gågadesystem.

 

Han blev senere samme dag fremstillet i et grundlovsforhør, der efter anmodning fra anklagemyndigheden skete for dobbelt lukkede døre og dermed uden adgang for journalister og andre.

 

Af samme grund har oplysninger om sagen hidtil været meget sparsomme.

 

Politiet antyder dog i døgnrapporten 19. juli, at det er alvorligt

Ifølge sin døgnrapport den 19. juli modtog Østjyllands Politi mandag den 18. juli klokken 23.46 anmeldelse om, at en mandlig bilist havde kørt hasarderet i Frederiksgade i Aarhus, så flere fodgængere måtte springe til side.

 

”Vidner på stedet fortalte, at en ældre, sølvgrå Mercedes B klasse pludselig var kommet kørende meget stærkt ad Frederiksgade mod Nordøst med retning mod flere grupper af mennesker, og dermed havde været til stor fare for de, som befandt sig på gaden,” hedder det i døgnrapporten, som fortsætter:

 

”Bilen kørte herefter forbi en afspærring for enden af Frederiksgade, rundt på fortovet for derefter at køre med høj fart ad busgaden mod Nord.”

 

Havde to store knive i sidelommen ved førersædet

Politiet satte omgående en større eftersøgning i gang og fik ved to-tiden tirsdag morgen kontakt til bilen og dens 33-årige mandlige fører.

 

Han havde måttet tilkalde vejhjælp, da han i et solouheld havde kørt dæk og fælg i stykker på bilen.

 

”Da betjentene tog kontakt til manden på stedet, bemærkede de to store knive i sidelommen ved førersiden,” hed det dengang i døgnrapporten, som fortsatte:

 

”Manden havde desuden en mindre kniv i sin jakkelomme. Den 33-årige mand blev anholdt og i første omgang sigtet for flere overtrædelser af knivloven.”

 

Her lades ingen i tvivl om, at der kommer en fortsættelse i anden omgang, og som vil vedrøre den hasarderede kørsel på gågaden, og som altså nu er takseret til terror.

 

Fire dage efter den anholdtes vanvidskørsel satte Politiet i samarbejde med Aarhus Kommune de såkaldte Koranklodser samt blomsterkummer op for enden af Frederiksgade.

 

”På baggrund af hændelsen den 18. juli 2022 tog vi kort efter episoden kontakt til Aarhus Kommune med henblik på at få sat hastighedsdæmpende foranstaltninger op i Frederiksgade,” siger Klaus Arboe Rasmussen og understreger:

 

”De er sat op med det formål at vanskeliggøre og helst forhindre gennemkørsel med høj hastighed, da vi naturligvis skal gøre alt, hvad vi kan for at øge trygheden og for at forhindre, at noget lignende kan ske samme sted igen.”

 

Kilder til denne artikel:

https://politi.dk/oestjyllands-politi/nyhedsliste/mand-sigtet-for-forsoeg-paa-terrorisme-i-aarhus/2022/08/16

 

https://ekstrabladet.dk/krimi/terrorsigtet-skal-forblive-varetaegtsfaengslet/9381561

 

https://politi.dk/oestjyllands-politi/doegnrapporter/oestjyllands-politi-uddrag-af-doegnrapporten-19-juli-2022/2022/07/19

 

https://denkorteavis.dk/2022/folk-sprang-for-livet-da-mercedes-koerte-i-hoej-fart-gennem-gaagaden-i-aarhus-nu-er-bilisten-sigtet-for-terror/

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…