Taiwans budskab til Kina: Vi har et atombombelignende våben

Den 21. juni berettede Kinas People’s Daily, at USA og Taiwan ville deltage i de årlige Monterey Samtaler. Kinas mest autoritative avis fortalte, at USA for sin del forventedes at ville tilbyde salg af 20 våbentyper til Taiwan, “med en understregning af opbyggelsen af ‘asymmetrisk kapacitet.'”

 

Taiwan, som Folkerepublikken Kina kræver som sin 34. provins, rummer allerede asymmetriske kapaciteter, og en af disse kunne være lige så kraftfuld som et atomvåben.

 

Beijing fastholder, at Taiwan ikke er i stand til at forsvare sig selv. “Militæreksperten Song Zhongping sagde, at det er umuligt for Taiwan at skabe sig ‘asymmetriske kapaciteter,’ ligegyldigt hvilken type våben man måtte købe af USA, for afstanden mellem de to parters militære kapaciteter er ‘alt for stor,'” skrev People’s Daily, en avis ejet af Det Kommunistiske Parti.

 

Taiwan “dagdrømmer”, ifølge avisen, hvis de tror, at de kan dæmme op for Folkets Befrielseshær (PLA). Hvorfor? “Asymmetriske våben er ‘nytteløse’ over for PLA’s absolutte fortrin.”

 

Rapporten i People’s Daily kom i kølvandet på en usædvanlig ordveksling mellem et parlamentsmedlem i Taiwan og en kinesisk embedsmand. “Taiwan ville selvfølgelig aldrig invadere Kina,” sagde You Si-kun, formand for Taiwans lovgivende forsamling Yuan, den 12. juni under en virtuel begivenhed. “Taiwan ville heller aldrig aktivt ramme Beijing eller De Tre Slugters Dæmning.”

 

“Før Kina angriber Taiwan,” advarede You, “bør de overveje Taiwans eksisterende evne til at ramme Beijing.” “Kina,” sagde han, “burde tænke sig om to gange.”

 

Kinas kontor for Taiwanesiske Forhold svarede, via talsmand Ma Xiaoguang, med et poetisk billede. “Hvis de vover at ramme en sten med et æg, vil det blot fremskynde deres overtagelse.”

 

Mindst ét af Taiwans “æg” kan dræbe snesevis af millioner kinesere, måske endnu flere.

 

Rækkevidden af Taiwans Yun Feng-krydsermissil er aldrig blevet offentligt bekræftet, men analytikere mener, at den ligger på omkring 1,240 miles (ca. 2.000 km), nok til at nå både den kinesiske hovedstad og De Tre Slugters Dæmning, verdens største oversvømmelsesstyrende bygning.

 

Kinas dæmning skaber et reservoir på 39,3 milliarder kubikmeter vand på Yangtze-floden og ligger længere oppe ad floden for omkring 400 millioner mennesker. Næsten 30% af Kinas befolkning er derfor i fare ved et katastrofalt nedbrud i dæmningen, f.eks. forårsaget af et missilangreb. Det vil sige, at Taiwan besidder et konventionelt våben med samme slagkraft som et atomvåben.

 

Når det handler om afskrækkelse, tæller kvantiteten dog. “Kina har i dag en betydelig overlegenhed i forhold til Taiwan, når det gælder den totale mængde af kampfly og krigsskibe,” sagde Richard Fisher fra International Assessment and Strategy Center til Gatestone. “Folkets Befrielseshær kan indkalde i tusindvis af civile pramme og omkring 4.000 Boeing- og Airbus-fly til at transportere sine mængder af invasions- og besættelsesstyrker til Taiwan.”

 

For at afskrække Kina behøver Taiwan derfor i tusindvis, måske titusindvis af missiler. Taiwans produktionsrate af Yun Feng er aldrig blevet offentligt bekræftet, men det står klart, at ø-republikken ikke i øjeblikket besidder et tilstrækkeligt stort antal af dem.

 

USA burde aktivt have opfordret Taiwan til at fremstille missiler for tyve år siden, men gjorde det ikke. Obama-regeringen forsøgte ligefrem “aktivt at fraråde Taiwan at skaffe sig den slags missiler,” fortalte Fisher på John Batchelors radioprogram “CBS Eye on the World” den 21. juni i år.

 

I dag er USA nødt til at hjælpe Taiwan med at optrappe hastigheden og rækkevidden af dets missiler og selvfølgelig øge antallet af dem.

 

Desuden er Taiwan nødt til at sørge for, at Kina ikke kan ødelægge dets Yun Feng-missiler i et indledende angreb. Nogle af Taiwans missiler er anbragt på sårbare, fastliggende affyringsramper, men de fleste befinder sig på mobile ramper, sagde Fisher til Gatestone.

 

Den 21. juni i år sendte Kina 29 fly, herunder seks potentielt atombærende H-6 bombefly, gennem det taiwanesiske luftforsvars identifikationszone, den niende indtrængen i juni måned. “Den seneste øvelse i stor skala fra #PLA viser, at det autoritære #China’s militære trussel er mere alvorlig end nogensinde,” tweetede Taiwans udenrigsminister Joseph Wu på sit ministeriums officielle konto.

 

De kinesiske fly fulgte et spor gennem internationalt luftrum, men flyvningen den 21. juni opfattes ikke desto mindre som fjendtligsindet. Disse luftrumsprovokationer er blevet almindelige gennem de seneste måneder og følger efter en langt mere alvorlig handling. Den 5. februar i år sendte Kina et af sine fly direkte ind over en af Taiwans afsidesliggende øer, en klar krænkelse af suverænt taiwanesisk luftrum.

 

“Denne skræmmekampagne vil blot blive større og mere dristig,” sagde Fisher til Gatestone allerede før den seneste indtrængen den 21. juni.

 

Indtil nu har USA forsøgt at håndtere situationen i Taiwan-strædet uden at vække Kinas vrede. Den amerikanske politik har reelt forhindret en invasion, men den fungerede i en generelt fredelig periode, og denne fredelige periode er tydeligvis ovre.

 

I dag virker Kinas regime, som om det ønsker en krig. De hårde bemærkninger fra Kinas forsvarsminister General Wei Fenghe, under Shangri-La Dialogue i Singapore i juni måned, er en klar advarsel om fjendtlige hensigter.

 

Kina har målene, og Taiwan har missilerne. Dette omsættes til afskrækkelse, hvis Taiwan gør klart, at det, i forsvaret af sin suverænitet, er rede til at tage flere hundrede millioner kinesiske liv.

 

Advarsler af denne type bevarede freden i Europa under Den Kolde Krig, trods Sovjetunionens overvældende militære fordele over for de vesteuropæiske lande.

 

I årtier har Taiwans politikere tøvet med at tale om deres ø-riges evne til at dræbe kinesiske mennesker i stort antal. Nu mener de tydeligvis, at de bør ytre sig og det med stor kraft. Trusler om begåelse af massedrab er måske det sidste middel Taiwan har for at bevare freden i Østasien.

 

Ja, så tæt er vi på en krig.

 

Gordon G. Chang er forfatteren til The Coming Collapse of China, en Gatestone Institute distinguished senior fellow og medlem af dets Advisory Board.

 

Artiklen er udkommet på Gatestone Institute og den er oversat fra engelsk til dansk af Mette Thomsen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…