Slagsmålet mellem Italien og Frankrig, hvor de 243 migranter ombord på redningsskibet Ocean Wiking, udløste en diplomatisk krise mellem de to middelhavslande, er nu slut.
Den del af migranterne, der har fået deres asylansøgninger godkendt, vil nu blive fordelt mellem en række europæiske lande, som har accepteret at tage imod dem.
Det drejer sig om i alt 66 voksne, der har fået deres asylansøgninger godkendt af de franske myndigheder, medens i alt 129 voksne er blevet afvist og nu befinder sig i detention i Frankrig og vil formentlig blive sendt retur.
Således har det norske udenrigsministerium meddelt, at man vil tage imod tyve, medens Danmark i hvert fald indtil videre har sagt nej tak.
De 44 uledsagede asylbørn, der også var ombord på skibet, blev hurtigt bragt i land, og af dem er lidt over halvdelen eller i alt 26 stukket af og ifølge de franske myndigheder draget mod nordeuropæiske lande.
Det skal i den forbindelse understreges, at begrebet uledsagede asylbørn dækker unge helt op til atten år.
Nyvalgt premierminister satte hælene i
Balladen omkring Oceans Wiking og dets last af 243 bådflygtninge, som skibet havde samlet op i Middelhavet, startede efter at Italiens nyvalgte premierminister, Giordia Melononi, nægtede at lade at anløbe italiensk havn. Læs mere i Den Korte Avis her.
Efter i sidste måned at have samlet 243 bådflygtninge op, søgte Ocean Wiking havn i Catania på Sicilien, men blev nægtet adgang af den nye premierminister, Giorgia Meloni.
Hun havde vundet valget på blandt andet løfter om en stram migrationspolitik.
”Migranternes taxaservice har ikke noget at gøre i Italien,” lød det fra Giordia Meloni, da hun nægtede Ocean Viking adgang til italienske havne.
Efter at Italien i tre uger havde nægtet at lade skibet lægge til kaj, var fartøjet til sidst tvunget til at søge mod fransk havn.
Diplomatisk krise
Nu hang franskmændene pludselig på Ocean Viking med dets last af 243 bådflygtninge, og da Frankrig i forvejen har rigeligt med migrantproblemer, udløste det en diplomatisk krise.
Den franske regering kaldte Italien “uansvarlig” og “umenneskelig” for ikke at hjælpe skibet, og anklagede den italienske regering for et “tillidsbrud”.
Samtidig erklærede Paris, at man ville nægte at tage 3.500 asylansøgere fra Italien, som det var aftalt i forbindelse med en solidaritetsplan for deling af migranter.
Stridighederne ser dog ud til at være bilagt efter samtaler mellem de italienske og franske præsidenter Sergio Mattarella og Emmanuel Macron.
Som følge af krisen mellem Italien og Frankrig skal EU’s EU’s indenrigsministre mødes den 25. november i Bruxelles for at diskutere migrationspolitik.
Sejler under norsk flag
Ocean Viking ejes af det norske rederi Hoyland Offshore A/S, sejler under norsk flag og er hjemmehørende i Bergen.
Siden juli 2019 har det været chartret af Læger uden Grænser og den franske NGO, SOS Mediteranee med det formål at opsamle bådflygtninge i Middelhavet og bringe dem til europæiske havne.
Det 69 meter lange 15 meter brede skib blev i 1986 oprindeligt bygget til olieindustrien, og skulle efter indretningen til redningsskib kunne laste op til 1.200 bådflygtninge.
Det er udstyret med blandt andet et hospital, store køkkenfaciliter og egen radiostation.
Ud over en normal skibsbesætning består besætningen også af læger og sygeplejersker.
Kilder til denne artikel:
https://onboard.sosmediterranee.org/our-mission/
https://resett.no/2019/07/25/ocean-viking-det-nye-redningsskipet-til-leger-uten-grenser/