Sidste skib afsejlede i mandags: Nu er Mærsk ude af Rusland med et tab på fem milliarder kroner – men det er kun et greb i lommen

Et tab på fem milliarder kroner lyder umiddelbart som en net sum penge, men for Mærsk-topchef Søren Schou, er der i realiteten blot tale om et greb i lommen.

 

De fem milliarder kroner svarer til værdierne af de af de primært havneanlæg, som Mærsk har efterladt i Rusland og som nu er nedskrevet til nul kroner, efter at rederiet definitivt har forladt landet

 

”Man kan selvfølgelig mene, at det er nemt nok for mig at have denne holdning til det her, fordi vi kun har to procent af vores omsætning i Rusland,” sagde Søren Schou ifølge flere medier under en pressekonference onsdag og fortsatte:

 

”Det gør da ondt at afskrive fem milliarder kroner, men i det store billede har vi råd til det,” understregede han.

 

Største kvartalsoverskud nogensinde

Og Søren Schou kan da også tage det helt roligt.

 

Af koncernens regnskab for 1. kvartal 2022 fremgår det, at A.P. Møller-Mærsk har haft det største kvartalsoverskud nogensinde, med ikke mindre end en indtjening på 48 milliarder kroner.

 

Det er tre gange så stort som det overskud på 13 milliarder kroner, koncernen hentede hjem i 1. kvartal sidste år.

 

»Den stigende indtjening er drevet af fragtrater og af kontrakter, der bliver underskrevet på et højere niveau,” skriver Søren Skou i en meddelelse til regnskabet.

 

Godt nok er antallet af containerransporter i løbet af det sidste års tid faldet på grund af corona-situationen, men det fald er til gengæld blevet så rigeligt opvejet af prisstigninger.

 

Således er fragtraterne i løbet af et år steget fra cirka 19.000 kroner i gennemsnit per container til cirka 32.000 kroner per container.

 

Det har medført, at omsætningen i Mærsk Ocean er steget fra cirka 66 milliarder kroner i første kvartal sidste år til næsten 110 milliarder kroner i første kvartal i år.

 

Advarer danske virksomheder mod at blive i Rusland

Under pressekonferencen, hvor der flere gange blev spurgt ind til Rusland, advarede topchef Søren Schou danske virksomheder mod at blive i Rusland.

 

”Det er ikke en triviel beslutning at blive i Rusland. Jeg tror, at det kan få langsigtede konsekvenser,” lød det fra Søren Skou, som fortsatte:

 

”Man risikerer meget ved ikke at gå ud af Rusland. Vi har haft et kæmpe pres fra medarbejdere om, at vi skulle gøre noget, og vi har et brand, som vi gerne vil beskytte.”

 

Det er dog ikke uproblematisk at trække sig ud, hvis man kerer sig om sine lokalt russiske ansatte.

 

Putin har indført en lov, der forbyder russere at hjælpe vestlige virksomheder med at lukke ned.

 

I den forbindelse fortalte Søren Schou, at Mærsk har givet sine russiske ansatte gode fratrædelsesordninger og tilbudt en lang række af dem et job uden for Rusland.

 

Vil først tilbage, når Rusland bliver en konstruktiv del af verden

Mærsk begyndte i starten af marts at neddrosle sine aktiviteter i Rusland, og nu er det som nævnt endeligt slut, efter at rederiet dog har måttet efterlade 20.000 containere, som det var umuligt at få ud af landet.

 

Og Mærsk har i øjeblikket ingen planer om at vende tilbage, understregede Søren Schou under pressekonferencen:

 

”Jeg har svært ved at se, at vi kan komme tilbage til Rusland. Vi tror som mange andre, at det er en langvarig konflikt i Ukraine, og vi vil ikke tilbage, før vi kan se, at Rusland igen er en god og konstruktiv del af verden.”

 

Du kan læse hele A.P. Møller-Mærsks beretning for 1. kvartal 2022 her:

https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/c0681776-b91e-42ec-b247-1e113a23744f

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…