Russiske generaler sættes ud af spillet: USA hjælper Ukraine med at lokalisere dem, og så bliver de elimineret én for én

De amerikanske efterretningstjenester leverer informationer, som de ukrainske styrker kan bruge til at pille russiske generaler ud og dræbe dem.

 

Siden starten på den russiske invasion i Ukraine den 24. februar har de ukrainske myndigheder flere gange meldt, at man har fået ram på russiske generaler i felten.

 

Det er et resultat af det nære samarbejde mellem de ukrainske styrker og de amerikanske efterretningstjenester.

 

Avisen New York Times berettede onsdag med henvisning til efterretningskredse, at USA især videregiver placeringen af den russiske hærs mobile hovedkvarterer.  De bliver så mål for ukrainernes artilleri, og Rusland mister på den måde en række af sine generaler.

 

De amerikanske informationer er i en række tilfælde blevet understøttet af russiske meddelelser om, at den og den general har lidt ”heltedøden”.

 

I begyndelsen af marts blev det således meddelt fra bystyret i Novorossijsk, at general Andrej Suchowetskij, næstkommanderende i den 41. armé, var ”afgået ved en heltedød”.

 

Hele 12 generaler er dræbt i krigen, skriver DailyMail og bringer deres navne og billeder af dem.

 

Dette er kun nålestiksoperationer. Men de skaber dårlig stemning i den russiske lejr og skaber huller i toppen af officerkorpset.

 

”Sejrens dag”

Amerikanere og ukrainere samarbejder således om en effektiv kombination af avanceret efterretningsvirksomhed og gammeldags guerillakrig.

 

Den slags er særligt generende for Putin netop nu, hvor han lægger op til at gøre den 9. maj til et kæmpestort russisk propagandabrag.

 

Den 9. maj fejrer man ”Sejrens dag” i det, som russerne kalder ”Den Store Fædrelandskrig” mod de tyske nazistyrker.

 

I år vil fejringen af denne dag få alt, hvad den kan trække fra Putins side. Der vil blive kørt helt vildt på at drage paralleller mellem de tyske nazister og de påståede ukrainske ”nazister”. Og meget tyder på, at Putin vil bruge dagen til at lancere en ny russisk offensiv i krigen mod Ukraine.

 

Der bliver således talt om en russisk generalmobilisering, der skal omfatte værnepligtige i stort tal. En sådan generalmobilisering vil formentlig have som sit hovedmål, at Putin kan gøre den østlige Donbas-region til en del af Rusland.

 

Ukrainerne vil af al magt kæmpe imod en sådan indlemmelse af Donbas i det Storrusland, som Putin drømmer om. Og Vesten, ikke mindst USA, er parat til at give ukrainerne stor støtte i denne kamp.

 

Den 9. maj vil ikke gå stille af sig.

 

Putin vil bruge dagen til at vise militære muskler – og meget tænkeligt vil han bruge den til mere end det: Han kan pønse på offentlige militære operationer, der er et led i erobringen af Donbas eller dele af det til Rusland.

 

Truslen om atomvåben

Samtidig tyder meget på, at Putin nu begynder at vifte mere med truslen om at bruge atomvåben.

 

Rusland er i gang med at teste krydsermissiler, der kan bære atomvåben. Disse missiler er nu ikke langt fra at have en rækkevidde, der er stor nok til at nå Europa, hvis de affyres fra Ruslands vestligste del omkring Kaliningrad.

 

Allerede på nuværende tidspunkt ligger København i grænseområdet for, hvor langt sådanne atombevæbnede krydsermissiler kan nå fra Kaliningrad-området. En uhyggelig tanke.

 

Man skal dog holde fast i, at Putin bruger disse atomvåben som en trussel. Der er foreløbig ikke noget, der indikerer, at han kunne finde på at tage det helt ekstreme skridt at gøre brug af atomvåben i Ukraine-konflikten.

 

Men Putin er en hårdt presset mand. Og han er en fuldstændig skruppelløs mand. Det skaber selvfølgelig frygt og usikkerhed om, hvad der kan komme fra hans side.

En presset og brutal mand

I den forbindelse er det ikke nogen beroligelse, at han måske er så syg, at han snart må lade sig afløse. Hans eventuelle afløser vil med stor sikkerhed være af samme surdej.

 

Foreløbig må man regne med, at Putin vil benytte ”Sejrens Dag” den 9. maj til at forstærke Ruslands militære mobilisering med henblik på at få kontrol med Donbas-regionen i det østlige Ukraine.

 

Hans sygdom kan gøre ham endnu mere opsat på at få en plads i historien som herskeren, der banede vej for et nyt ”storrussisk rige”.

 

I den forstand er Putin stadig en farlig mand, selv om hans aktuelle krig mod Ukraine hidtil ikke har været nogen stor succes.

 

Putin er presset. Og Putin er brutal. Den kombination kan føre mange grimme ting med sig.

 

 

Men Putin er også en mand, der har mødt langt hårdere modstand, end han havde regnet med, da han indledte sin offensiv for at træde ukrainernes frihed under fode.

 

Det skyldes mod og dygtighed fra ukrainernes side. Og det skyldes Vestens beslutsomme opbakning til de heroisk kæmpende ukrainere.

 

Pludselig ligger en af hans generaler død på jorden

Denne opbakning har mange ansigter.

 

Vi så den i form af de danske støttedemonstrationer i går aftes.

 

Og vi ser den i form af den massive vestlige – herunder danske – støtte til ukrainernes væbnede kamp mod Putin-regimet.

 

Hvis han kommunikerer med en af sine generaler og ser væk et øjeblik, risikerer han, at generalen pludselig ligger død på jorden. Ramt af en ukrainsk kugle, som er hjulpet på vej af informationer fra den amerikanske efterretningstjeneste.

 

På mandag den 9. maj vil Putin kalde russerne til kamp mod de ukrainske og de vestlige fjender.

 

Men ukrainerne, amerikanerne, danskerne og mange andre er parate.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…