Den tyske sikkerhedstjeneste, Bundesamt für Verfassungsschutz, undersøger en opsigtsvækkende sag om russisk spionage og sabotageplaner mod centrale sektorer i det tyske samfund.
Nyhedsmagasinet Focus bringer historien.
Bag de skræmmende planer står angiveligt Ruslands berygtede militære efterretningstjeneste GRU.
Målet skulle specielt være, at man fra russisk side kan lamme afgørende infrastruktur i det tyske samfund. Frem for alt telekommunikation og energiforsyning (strøm og gas). Det vil for Rusland være et meget stærkt våben til at ramme Tyskland og gøre det føjeligt over for russiske krav.
Sabotage-gruppe afsløret
Bundesamt für Verfassungsschutz blev opmærksom på de truende planer, efter at en russisk sabotage-gruppe for et par uger siden blev snuppet i Ukraine.
Hos de anholdte fandt man noter og koordinater, der vedrørte Tyskland. På en seddel var en lille kommune ved navn Markersdorf i Görlitz-området nævnt.
Denne upåfaldende lille kommune er interessant i sikkerhedssammenhæng, fordi den rummer centre i den tyske infrastruktur. I fortidens DDR lå der her en central STASI-afdeling (sikkerhedspoliti). På sedlen var der også markeret nogle bydele i Berlin.
Det tyske indenrigsministerium har nægtet at udtale sig om sagen.
Angreb på energiforsyning og telekommunikation
Disse oplysninger er kommet ud via efterretningseksperten Josef Hufelschulte, der henviser til kilder i efterretningskredse.
Central infrastruktur såsom energiforsyning og telekommunikation er oplagte mål for sabotagehandlinger fra fjendtlige magter. Det store og rige, men politisk vakkelvorne og militært svage Tyskland er et oplagt bytte for denne form for krigsførelse.
Nye spændinger mellem Rusland og Tyskland
Rusland har i forvejen ofret mange kræfter på at påvirke den politiske udvikling og meningsdannelse i Tyskland. Man har også i vidt omfang haft held med sine anstrengelser i den retning.
Tyskland har gjort sig stærkt afhængig af russisk gas, og man har ført en Rusland-venlig udenrigspolitik – præget af Angela Merkel og hendes tætte forhold til Vladimir Putin.
Men nu er Merkel væk, og de stærke spændinger mellem NATO og Rusland, som følger med Ukraine-konflikten, smitter også af på forholdet mellem Tyskland og Rusland.
Det er slut med Putins hyggelige snakker med Merkel. Nu bliver bissen skruet på. Putin dirrer af aggressioner, også i forhold til Tyskland.
Hans efterretningsfolk er tilsyneladende i fuld gang med at udpege de steder i Tyskland, som er mest velegnede til sabotageaktioner, der kan lamme centrale dele af det tyske samfund.
Skrappere krav for at beskytte dansk infrastruktur
Vi får se, om der dukker lignende planer op i forhold til Danmark.
Man må i hvert fald gå ud fra, at Rusland gør klar til en mere aggressiv kurs ikke bare i forhold til Ukraine, men også i forhold til Ukraines allierede i Europa, herunder Danmark.
Danmark vil efter alt at dømme skulle leve op til nye og skrappere krav for at beskytte sin infrastruktur.