Russisk luftkaptajn gør åbent oprør mod Putin – det udløser opsigtsvækkende reaktion blandt flyets passagerer

Modelfoto(Colourbox)

Et russisk fly lettede med kurs mod Antalya i Tyrkiet. Flyet ejes af selskabet Podeba, der er et datterselskab til Aeroflot.

 

Da flyet var lettet, kom kaptajnen med nogle bemærkninger over flyets højtaleranlæg. Det er, som de fleste vil vide, normal praksis.

 

Men det, kaptajnen sagde, var alt andet end normalt. Han fik passagererne til at måbe med følgende besked:

 

”Jeg mener, at krigen mod Ukraine er en forbrydelse. Vi burde ikke fortsætte denne krig. Vi burde straks afslutte den.,”

 

Alene det, at kaptajnen brugte ordet ”krig” om de russiske militære aktioner i Ukraine, var en sensation. Officielt har man ikke startet nogen krig, man gennemfører ’bare’ en ”særoperation”.

 

En ny lov betyder, at alle der ’taler falsk’ om denne ”særoperation”, kan ryge i fængsel – med en strafferamme på helt op til 15 år! Det kan ramme den modige luftkaptajn.

 

Luftkaptajnens selskab, Podeba, er et statsligt selskab. Det gør hans udfordring af Putin særligt bemærkelsesværdig – og farlig. Nu afventer man, hvilken skæbne han bliver udsat for.

 

Utrolig reaktion fra passagerer

Men oprøret mod Putin i flyet udviklede sig endnu videre. Da kaptajnen var kommet med sin meddelelse på russisk, blev der klappet blandt passagererne!

 

Det giver en fornemmelse af, at en del russere har det dårligt med Kreml-herskerens grusomme gerninger.

 

Forløbet er beskrevet i den tyske avis BILD.

 

 

Putins drømme om nyt russisk imperium

Vladimir Putin er fuldstændig besat af at skabe et nyt russisk imperium med ham selv som herskeren. Hans bestialske krig i Ukraine understreger, hvor meget han er klar til at ofre uskyldige menneskeliv for at tilfredsstille sin egen magttørst.

 

Han bistås af en skare håndgangne mænd (plus nogle kvinder), for hvem samvittighed er en … nå, ja by i Rusland. Generaler, oligarker og andre villige typer.

 

Men der er altså også russere, der siger nej til Putins magt- og blodtørst.

 

Stewardesserne og Navalnij

Flypassagerernes applaus til den modige luftkaptajn leder erindringen tilbage på en noget lignende episode, er fandt sted i januar 2021:

 

Dengang fløj systemkritikeren Aleksej Nawalny hjem til Moskva fra Berlin. Ved den lejlighed fik flere af stewardesserne lavet fotos, hvor de stod sammen med Nawalny.

 

Merkels tætte bånd til Rusland

Den slags situationer er bemærkelsesværdige. Men man skal ikke gøre sig nogen illusioner:

 

Putin sidder fortsat hårdt på magten i Kreml. Han er parat til at bruge de mest brutale midler for at fastholde denne magt. Og han kaster den russiske nation ud i en modbydelig krig for at kvæle ukrainernes selvstændighed og frihed.

 

Vesten har reageret -blandt andet med kraftige sanktioner mod Rusland. Men foreløbig er Vestens reaktioner ikke stærke nok til at tvinge Putin til at opgive sine brutale magtambitioner.

 

Rusland kan således stadig sælge massevis af olie og gas til lande, der er medlemmer af EU og NATO. Ikke mindst til Tyskland, hvor der under Angela Merkel blev skabt tætte bånd til Putins Rusland.

 

Der står meget på spil for Europa

USA’s militære paraply betyder heldigvis, at der er grænser for, hvor langt Putin tør gå i sin vilje til magt og undertrykkelse.

 

Men han er i fuld gang med at gøre livet i flere østeuropæiske lande til et helvede. Og han er en vedvarende, massiv trussel mod Ukraines selvstændighed og frihed.

 

Putin forstår kun ét sprog – magtens.

 

Det betyder ikke, at Vesten skal kaste sig ud i et krigseventyr med uoverskuelige konsekvenser. Men det betyder, at Vesten skal gøre det meget svært at føre undertrykkelseskrig i Østeuropa. Så svært, at omkostningerne kan vokse sig større end gevinsterne for Putin.

 

Der står uendeligt meget på spil for Europa.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…