Respekt for prins Joachim

(ARKIV) Prins Joachim, prinsesse Marie, prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Onsdag i sidste uge oplyste kongehuset, at dronningen havde besluttet, at prins Joachims fire børn fra januar ikke længere skal benævnes prinser og prinsesse. De beholder deres titler som greve og komtesse af Monpezat.

 

Såvel Prins Joachim som prinsesse Marie og prins Nicolai fortalte i dagene efter, hvor berørte de alle er af Dronningens beslutning og af hele det forhastede forløb.

 

Se EkstraBladets interview på gaden i Paris med den dybt berørte prins Joachim her

 

Mandag aften udsendte Kongehuset en pressemeddelelse, hvor der blandt andet stod, at Dronningen har undervurderet, hvor meget prins Joachim er berørt af beslutningen om at fratage hans børn deres titler.

 

Men det stoppede ikke journalisterne. Stik imod alle traditioner begyndte nogle af dem at råbe spørgsmål til Kronprinsen og Dronningen, da de ankom, og da de forlod Folketinget efter åbningen tirsdag.

 

De svarede ikke men hastede videre.

 

Prins og Prinsesse er i dag en del af børnene navn. Det vides ikke, hvad de fremover skal hedde. Da børnene fra 1. januar ikke længere vil være kongelige, er der rejst flere spørgsmål: Hvilke arbejdsopgaver kan de påtage sig? Vil de have stemmeret, og vil de være valgbare? Kan de straffes som almindelige borgere i modsætning til de kongelige?

—————————————————————————————————————

Uroen i Kongehuset berører os alle. Bortset fra Enhedslistens folketingsmedlemmer, der ikke ønsker at respektere landets øverste regent. Men uanset hvordan sagen nu vendes og drejes, så er det uheldigt. Og det, hvad enten Dronning Margrethe beklager eller fastholder sin trufne beslutning. Opsigtsvækkende er dog hendes seneste udtalelse, at hun har undervurderet sin yngste søns reaktion. For det kommer nu ikke bag på alle. Joachim var ikke særlig gammel, før han blev landforvist til Sønderjylland, hvor han skulle uddanne sig til landmand, i en for erhvervet vanskelig tid, også blandt bønderne i Møgeltønder.

 

Men Joachim tog imod det ham anviste ”tilbud” fra sine forældre, om at overtage Schackenborg gods, som var en gave til Kongehuset fra den barnløse ejer af slottet. Det gik godt i starten, men kostede med tiden en hel del, bl. a. ægteskabet med Alexandra. Men i mellemtiden forsøgte Prins Joachim, ved sin ihærdige indsats, at gøre fyldest, hvor han nu var blevet placeret. Her levede han med i befolkningens hverdag og egnens historie, restaurerede Schackenborg og Slotfeltladen, hvor turister kan se kortfilm om restaureringen, og høre prins Joachim selv indtale historien om egnen og fundene af Guldhornene.

 

Det var en stor oplevelse for min kone og jeg, som for første gang besøgte egnen for år tilbage. Som de eneste to i Slotfeltladen så og hørte vi hele den fremragende fortælling til ende. Men den betog os i en sådan grad, at vi efter hjemkomsten fra vores ferietur til Sønderjylland, følte trang til at sende en lille takkehilsen til Schackenborg for den enestående oplevelse. For denne hilsen modtog vi senere hen på året en Julehilsen fra Prins Joachim, der også senere hen har udmærket sig som historiefortæller fra forskellige egne af Danmark, hvor han mødtes med flere almindelige danskere i deres hverdag.

 

Det er vanskeligt for almindeligt dødelige at bedømme, hvornår et Kongehus enten skal opretholde hævdvundne former og normer, og hvornår man bør modernisere sig. I dette tilfælde har Dronningen – for en enkelt gangs skyld – nok ikke helt kunnet overskue konsekvenserne. I hvert fald har Majestæten udtalt, at hun var ked af det. Ingen tvivl om, at den førstefødte søn, med kone og familie, skal være den højst prioriterede af hendes to sønner. Men måske kunne der være blevet et enkelt slot til Joachim her i landet, fremfor at han og familien nu er eksporteret til vinmarkernes udlændighed i Frankrig.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-10-03-dronning-margrethe-har-undervurderet-sin-beslutnings-konsekvenser-det-er-jeg-ked

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…