Renten stiger: Hvad betyder det for dig?

Renten på dit banklån stiger, efter at både den Europæiske Centralbank (ECB) og den danske Nationalbank hævede renten med 0,5 procentpoint. Hvad betyder dette for dig og hvad kan du forvente i fremtiden for din økonomi?

 

Formålet med rentestigningen, er at lægge en dæmper på inflationen og økonomien. Udviklingen i inflationen vil være dermed være afgørende for hvor højt renterne skal op. Hvis renterne kommer op på et vist niveau vil det skabe en bremsning i økonomien, hvilket vil føre til en recession. Dette betyder at for eksempel realkreditrenter, muligvis vil falde igen eller i det mindste stoppe med at stige. Ifølge smalan-norge.com som er eksperter inden for området, har man set samme renteudvikling i Norge.

Rentestigningens effekter

Hvis man for eksempel har et billån på 300.000 kr. koster en stigning i renten på 1,5 procentpoint 255kr. Mere i renten om måneden efter skat. Hvis man har et boliglån på 500.000 kr. Vil stigningen komme op på 425 kr. Per måned efter skat. På for eksempel et boliglån på en million kroner vil det koste 850 kr. Mere om måneden i renteomkostninger efter skat. Har man for eksempel lånt 2 millioner kroner til en lidt dyrere bolig, som for eksempel i Københavnsområdet, og renten stiger med 2 procentpoint, vil dette medføre en stigning på renteudgiften med 3.300 kroner per måned. Samtidig vil ydelsen stige med 2.270 kroner per måned før skat.

En fordobling på fastforrentede lån

Der er sket en fordobling på fastforrentede lån fra 1,73 procent til 3,30 procent i starten af året. Dette afspejler danskernes samlede realkreditgæld, som er steget fra 0,75 procent i starten af året til 0,84 procent i maj.

Lån med variabel rente

Den store efterspørgsel på variabelt forrentede lån i 2022 har blandt andet lagt en stopper for stigningen i den gennemsnitlige rente på danskernes samlede kreditlån. Variabelt forrentede lån har også en rentestigning, men optages til lavere rente sammenlignet med nyere fastforrentede lån. Den gennemsnitlige rente for et variabelt lån ligger på 0,71 procent optaget i maj måned.

Højere renter og refinansiering

De højere renter har ikke kun en effekt på for eksempel lån optaget med formålet af boligkøb og omlægninger. Nuværende lån med variabel rente skal refinansieres til et renteniveau, som vil gøre sig gældende for renteniveauet på tidspunktet for refinansieringen. På den måde bliver låntagere med variabelt forrentede lån, også ramt af rentestigninger. I Danmark har man en realkreditgæld på 224 mia. Kr. Som skal refinansieres henover sommeren, svarende til cirka 13 procent af den samlede gæld, som vil have en rentestigning ved refinansiering.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…