Mens Ruslands udenrigsminister Lavrov giver den som fredsdue, holdt Putin i går en TV-tale med helt vilde angreb på Ukraine og Vesten – her er forklaringen  

Krigen mod Ukraine går slet ikke som Vladimir Putins regime havde tænkt sig. I desperation bruger Putin og hans håndgangne folk nu stadig mere brutale midler for at knægte ukrainerne.

 

Præsident Biden er begyndt at kalde ham for en ”krigsforbryder” – med god grund.

 

Jo dårligere det går for Putin-regimet i åben kamp, jo mere benytter man sig af terrorbombardementer mod den ukrainske civilbefolkning for at tvinge den til underkastelse.

 

Samtidig udspyer en hårdt presset Putin stadig vildere skældsord og trusler mod alle, der kommer ham på tværs. Det sker parallelt med, at Putins udenrigsminister Sergej Lavrov giver den som fredsdue med  forsonende ord om at skabe fred med Ukraine.

 

Magtens, løgnens og hadets mand

Regimet forsøger således i øjeblikket at ride på to heste:

 

På den ene side udsender man voldsomme trusler, mens man fører bestialsk krig mod den ukrainske civilbefolkning. På den anden side forsikrer man om, at Rusland ønsker fred, og at man nu ser optimistisk på mulighederne for at skabe fred.

 

I rollen som ’fredsdue’ forsikrer Lavrov, at der er tegn på fremskridt mod en fredelig løsning.

 

Men så holdt Putin en TV-tale i går aftes. Her slyngede han voldsomme angreb og trusler ud mod ukrainerne, Vesten, de russiske oligarker og andre, der skal bruges som fjendebilleder i hans propaganda.

 

Det var ikke fredens og forhandlingens mand, der talte her. Det var magtens, løgnens og hadets mand.

 

”Afnazificering”

Putin kaldte den russiske krig mod Ukraine for ”særoperationen til demilitarisering og afnazificering af Ukraine”.

 

”Afnazificering”!?

 

Ordet har intet at gøre med, hvad der foregår i Ukraine i øjeblikket. Men det er et ord, som kobler til et kapitel i historien, som russerne med god ret er stolte af: sejren over Hitlers hære i det, man kalder ”den store fædrelandskrig”.

 

I dag kæmper ukrainerne for frihed og selvstændighed, og denne kamp føres mod Putins stærkt undertrykkende og antidemokratiske regime.

 

Det generede dog ikke Putin, der på TV-skærmen tromlede løs mod ukrainerne og deres ”nazistiske” planer.

 

Putins kamp mod rotterne

Putins retorik gav mindelser om hans yndlingshistorie om, hvordan han bekæmpede rotter i sin barndoms Sankt Petersborg: Han lærte at placere sig i et hjørne og så angribe rotterne derudfra.

 

Nu står Putin igen i et hjørne. Men han ligner ikke en mand, der har styr på situationen. Han virker tværtimod mere og mere desperat, fordi hans rottetricks ikke virker over for ukrainerne og den demokratiske opposition i Rusland (herunder modige journalister).

 

Men Putin tromler videre med sin ”særoperation til demilitarisering og afnazificering af Ukraine”.

 

Svinepest, kolera og coronavirus

Herskeren i Kreml slynger påstande ud, som virker mere og mere afsindige. Det gælder således hans forklaring på, at Rusland ikke nøjes med at føre krig i Donbass-regionen mod Øst, sådan som den russiske propaganda oprindelig havde lagt op til.

 

Putin fortalte på TV, at han simpelt hen var nødt til at udvide krigen til hele Ukraine. Som forklaring kom han med en fantastisk røverhistorie:

 

Det skyldes, at Ukraine i samarbejde med USA gennemfører ”eksperimenter med afrikansk svinepest, kolera og coronavirus”, og at man forsøger at fremstille biologiske våben.

 

Det var så en ny forklaring på, at Rusland invaderede det fredelige, demokratiske Ukraine.

 

Vanvittige historier

Først havde Putin-regimet påstået, at det russiske angreb var nødvendigt, fordi ”nynazister” havde taget magten i Kyiv. Nu begrundes det russiske overfald så med, at man vil redde befolkningen fra Vestens og Ukraines planer om at udvikle biologiske våben.

 

Putin tager koldt og kynisk disse vanvittige historier i brug. Han satser på, at folk er holdt så meget i uvidenhed af regimet, at han kan sælge sine groteske fjendebilleder til dem. Og han leverer disse fjendebilleder sammen med en appel til russernes patriotisme.

 

Denne patriotisme er stærk, og derfor virker Putins retorik på større dele af befolkningen, end vi i Vesten normalt forestiller os.

 

Men selvfølgelig er Putins voldsomme retorik udtryk for, at han er en presset mand. Han slår om sig til højre og venstre.

 

Putin angriber oligarkerne

I TV-talen angreb han også de såkaldte oligarker – rigmænd med en vestlig livsstil. De har ellers tilhørt Putins inderkreds, som støttede ham, vartede ham op og kastede glans over ham.

 

Præsidenten, der tidligere gnubbede sig op ad disse oligarker, forsøger nu at lægge dem for had i befolkningen. Både fordi han føler, at oligarkerne har vendt ham ryggen, og fordi han nu forsøger at øge sin opbakning ved at appellere til den folkelige uvilje mod disse mennesker, der vælter sig i rigdom.

 

Samtidig advarede Putin russerne om, at Vesten ville satse på at skabe en ”femte kolonne” i landet – det vil sige forrædere, der svigter Rusland.

 

Gåseleverpostej og seksuelle friheder

I Putins TV-tale lød det om oligarkerne:

 

”Jeg fordømmer på ingen måde dem, der har en villa i Miami eller ved Côte d’Azur, og som ikke kan give afkald på gåseleverpostej, østers eller såkaldte ’seksuelle friheder’. Men det er absolut ikke problemet.

 

Problemet er den kendsgerning, at mange af den slags mennesker åndelig talt befinder sig i denne verden og ikke her, ikke ved folkets side, ikke ved Ruslands side.” (formuleringerne er gengivet af det statslige nyhedsagentur TASS, her oversat fra tysk i BILD)

 

Putin giver den som folkets mand og han skyder sit regimes store problemer over på grupper i ind- og udland, som mange almindelige russere betragter med mistænksomhed eller direkte fjendtlighed.

 

Rotterne i Skt. Petersborg

Måske forestiller Putin sig sine fjender og modstandere som de rotter, han bekæmpede som dreng i Skt. Petersborg. I hvert fald kastede han sig i TV-talen ud i voldsomme, til tider rablende angreb.

 

Hvor meget held, præsidenten kan få med dette forehavende, afhænger af, hvad der sker i krigen.

 

Foreløbig efterlod TV-talen et indtryk af, at Putin er en hårdt presset mand. Men det gør ham så meget desto mere farlig.

 

Den russiske hær er i stigende grad begyndt at bombardere almindelige boligblokke og dræbe civile. Simpelt hen, fordi det går dårligere, end Putin og hans generaler havde regnet med.

 

Det kan udvikle sig til et frygteligt blodbad. Man kan kun håbe, at der er kræfter i Kreml-eliten, som kan bringes til at besinde sig.

 

Men gårsdagens vilde og voldsomme TV-tale fra den hårdt pressede russiske præsident varsler ikke godt.

 

Læs mere og se flere videoer i Daily Mail

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…