Hun er Putins håndlanger og fryder sig skamløst over, at Rusland kan udløse hungerkatastrofe ved at stoppe Ukraines korneksport

Normalt er Ukraine en kæmpemæssig eksportør af korn til verden. Denne eksport er helt afgørende for Ukraines økonomi og for kampen mod hungersnød i verdens fattige lande.

 

Men nu blokerer Rusland de ukrainske havne ved Sortehavet, og det kan få ekstremt alvorlige konsekvenser.

 

Blokaden rammer Ukraines økonomi hårdt. Og den truer med at skabe hungersnød i en række af verdens fattigste lande. Mere end 20 millioner tons korn er forhindret i at komme ud i verden.

 

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj siger, at Afrika er blevet taget som gidsel i det russiske angreb på Ukraine.

 

EU’s udenrigschef, Josep Borrell kaldte tidligere i denne uge den russiske blokade for ”en reel krigsforbrydelse”.

 

”Alt vores håb knytter sig til truslen om hungersnød”

Men de russiske magthavere viser ingen tegn på, at de fortryder, hvad de har sat i gang. Tværtimod: En topperson i det russiske system frydede sig forleden helt åbent over, at Rusland kan bruge et stop for korn til fattige lande som et magtmiddel.

 

Det skete på en stor konference arrangeret af Sankt Petersborgs Økonomiske Forum, der er omtalt i den britiske avis Daily Mail.

 

Blandt de prominente deltagere i konferencen var Margarita Simonyan, som er chefredaktør på den store russiske TV-nyhedskanal RT. RT, der fungerer som loyal støtte for Putin-regimet, er kendt for sine omfattende aktiviteter i de europæiske lande.

 

I et indlæg på konferencen sagde Margarita Simonyan ikke direkte, at hun personligt glædede sig over truslen om hungersnød i fattige lande.  Men hun mere end antydede, at den holdning fandtes i den russiske befolkning.

 

Hun påstod, at hun havde hørt ’adskillige russere’ sige: ”Alt vores håb knytter sig til truslen om hungersnød.”

 

Simonyan forklarede, hvad der lå i dette opsigtsvækkende budskab:

 

”Det betyder, at hungersnøden vil begynde nu, og at de (Ruslands fjender) vil komme til at hæve sanktionerne mod os og blive gode venner med os, fordi de vil erkende, at det er nødvendigt.”

 

Altså: Blokaden af den ukrainske korneksport skal skabe så store menneskelige lidelser, at Vesten ikke kan holde til at lade denne udvikling fortsætte. Derfor vil de vestlige lande være tvunget til at give indrømmelser til Rusland.

 

Brutal kynisme

En kold og kynisk analyse. Margarita Simonyan forsøgte ikke at skjule sin fryd over, at Rusland kunne bruge mange sultende som et stærkt våben mod Vesten – på grund af de humanitære principper, som Vesten har forpligtet sig på.

 

Ifølge Simonyans ræsonnement, vil Rusland endda kunne slå to fluer med ét smæk:

 

Man kan presse Vesten med både truslen om hungerkatastrofer ude i verden og truslen om at ødelægge Ukraines økonomi.

 

Hårdt presset Putin-regime

Dette indlæg fra en toprepræsentant for den russiske medieverden siger noget om den brutale kynisme, som gennemsyrer Putin-regimet og dets marionetdukker i medierne.

 

Men det siger også noget om, hvor hårdt presset Putin-regimet er.

 

Man må være i store problemer, når man begynder at drømme om at tvinge Vesten på tilbagetog ved at skabe hungerkatastrofer i den tredje verden.

 

En sådan eskalering af konflikten fra russisk side ville snarere føre til, at Vesten trappede sin støtte til Ukraine op.

 

USA’s økonomiske krig

Samtidig kan Rusland se frem til en forstærket vestlig (specielt amerikansk) offensiv for at ramme den russiske økonomi. TV-stationen CNN kunne den 17. juni afsløre, hvor omfattende USA’s økonomiske krigsførelse mod Rusland er ved at blive – med Finansministeriet i den centrale rolle.

 

Mens USA’s militær leverer våben til slagmarken i Ukraine, er et større opbud af advokater, økonomer, revisorer og finanseksperter i fuld gang med et arbejde i det skjulte for at svække Putin-regimet på den økonomiske front. Denne del af kampen kan vise sig afgørende.

 

En kamp, som USA ikke vil tabe, og som samler Europa

Putin har et stærkt våben i ødelæggelsen af den ukrainske kornhøst og korneksport og de frygtelige konsekvenser, det kan få for nogle af verdens fattigste mennesker.

 

Men det har sin alvorlige bagside for Putin selv og hans regime:

 

For hvert nyt russisk skridt ad barbariets vej, trækker Putin USA længere og længere ind i konflikten. Det er for længst blevet en kamp, som USA ikke vil tabe. Og det er blevet en kamp, som har massiv opbakning i et Europa, som står mere og mere samlet.

 

Senest blev det illustreret af den brede opbakning til, at Ukraine tildeles kandidatstatus i forhold til EU.

 

Putins stærkeste våben er kynismen og hæmningsløsheden – som nu kan komme til at ramme mange mennesker med hungersnød.

 

Men tyrannen i Kreml, der økonomisk og militært har et langt svagere fundament end Vesten, kan kun vinde, hvis de vestlige lande giver ham mulighed for det gennem intern splittelse.

 

Denne splittelse er der ikke. Vesten står tværtimod mere og mere samlet – i opsigtsvækkende grad.

 

Putins drøm hænger i laser

Den drøm om at skabe et nyt storrussisk rige, som Putin lagde ud med, hænger i dag totalt i laser. Men for Ukraine og for Vesten er der fortsat kæmpestore uafklarede spørgsmål tilbage. Blandt andet om fremtiden for Donbas-regionen og for den sydlige del ud mod Sortehavet.

 

Tiden er så afgjort ikke inde til at proklamere sejr for frihedens kræfter. Men der er et større håb for Ukraines fremtid, end mange havde frygtet, da Putin indledte sin aggression.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…