Putin spiller general og dikterer troppebevægelserne – det kan være årsagen til Ruslands fiasko, skriver britisk avis

Præsident Putin ankommer til militærparaden på Den Røde plads i Moskva (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

En af årsagerne til, at det går dårligt for Rusland i krigen, kan være den, at Vladimir Putin dikterer troppebevægelser på jorden i Ukraine, det skriver The Guardian.

 

På samme måde blander General Valery Gerasimov sig også i lignende taktiske beslutninger og mikrostyre krigen i små detaljer, som normalt ville blive overvåget af en oberst. (DailyMail)

 

‘Vi tror, ​​at Putin og Gerasimov er involveret i taktisk beslutninger på et niveau, som vi normalt ville forvente at blive taget af en oberst eller en brigadeleder’, siger en vestlig militærkilde ifølge The Guardian.

 

Forskellige vurderinger af det militære styrkeforhold mellem Ukraine og Rusland

Ukraines soldater har gjort det, som de fleste troede umuligt.

 

De har trængt de russiske styrker tilbage i endnu et område – uden for den store by Kharkiv. Det skriver DailyMail. Se artikel om video andet steds i avisen.

 

Der er ikke klarhed over, hvor stor en del af Kharkiv, der er erobret tilbage af de ukrainske styrker.

 

Men det ser ikke nemt ud for russerne i det østlige Ukraine.

 

Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen har denne vurdering:

 

“Det ser ud som om slaget om Kharkiv er tabt – med mindre russerne er i stand til at finde noget mere at “hælde ned i det”, som jeg ikke kan se, hor russerne skal tage fra. Det er en klar sejr for Ukraine, og derfor var den lille video så vigtig. Russerne var trængt 50-100 kilometer ind i området, og nu har man formået at smide dem tilbage igen”. (Politiken 17.5)

 

Nederlaget kommer oveni andre nederlag.

 

I sidste uge gik det galt for de russiske styrker, da de forsøgte at trænge ind i det østlige Ukraine. De forsøgte at komme over en flod ved hjælp af pontonbroer.

 

Men broerne blev skudt i sænk af Ukraines artilleri og et stort antal russisk soldater mistede livet.

 

Putins soldater har indtil videre ikke formået at nå deres militære mål i det østlige Ukraine, hvor russiske styrker har forsøgt at skabe et gennembrud for at omringe ukrainske tropper i Donbas-regionen, skriver The Guardian.

 

Og på et møde søndag mellem NATOs forsvarsministre i Berlin, sagde generalsekretær Stoltenberg, at invasionen ‘ikke går, som Moskva havde planlagt’.

 

‘De trak sig væk fra Kiev. De trækker sig tilbage fra området omkring Kharkiv. Deres store offensiv i Donbas er gået i stå. Rusland når ikke sine strategiske mål. Ukraine kan vinde denne krig,” sagde han. (DailyMail)

 

Nogle militæranalytikere mener, at Rusland har opgivet at indtage hele Donbas for nu, og at de satser deres kræfter på Luhansk, hvor de allerede kontrollere en stor del.

 

Til det siger Claus Mathiesen om  Donetsk, der er hovedstaden i Donbas:

 

“Jeg tror ikke, russerne er klar til at opgive Donetsk endnu. Uden Donetsk kan Putin ikke erklærer nogen form for sejr.” (Politiken 17.5)

 

Åben kritik af Putin og af krigen

Samtidig begynder nye røster at kritiserer Putin og krigen i Ukraine.

 

Den russiske efterretningsofficer og kommandant Igor Girkin skrev på Telegram-kanal, at den russiske offensiv i Donbas er slået fejl. Han mente, at årsagen er, at de russiske styrker planer havde været så tydelige, at Ukraines væbnede styrker havde været i stand til at slå dem tilbage. (DailyMail)

 

En anden kritisk røst er den russiske militærblogger Yuri Podelyaka, som i en video på Telegram sagde:

 

“Det sidste strå, der knækkede min tålmodighed, var begivenhederne ved Bilohorivka, hvor man på grund af dumhed – og jeg understreger på grund af dumhed fra den russiske militærledelses side – mistede mindst en bataljon, måske to”. (Politiken 17.5)

 

Soldater evakueret

Nogle af de hårdt sårede ukrainske soldater på stålværket i Mariupol blev i går og i dag evakuerede.

 

De blev bragt til Rusland, hvor de efter sigende modtager lægehjælp.

 

Hvad der derefter skal ske med dem, ved ingen. (TV2, news)

 

De kan måske indgå i en fangeudveksling med russiske soldater.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…