Putin begynder nu at miste magt – men de, der står parate i kulissen, er endnu værre

Præsident Putin ankommer til militærparaden på Den Røde plads i Moskva (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Den amerikanske tænketank ”Institute for the Study of War” har fremlagt en bemærkelsesværdig analyse af den aktuelle situation i Rusland.

 

Analysen stiller skarpt på to mænd, der er på vej til at få meget stor magt i Rusland.

 

Den ene er den tjetjenske leder Ramsan Kadyrov, der går under navnet ”Putins blodhund”. Den anden er Jevgenij Prigosjin, der ved flere lejligheder har været omtalt i Den Korte Avis. Han går under navnet ”Putins kok”.

 

Putin har gjort sig afhængig af disse to mænd. De udgør nu en helt afgørende del af det magtapparat, der holder ham oppe.

 

Putins magtposition svækkes, men det skal man ikke glæde sig over

Prigosjin og Kadyrov giver den i offentligheden som sande patrioter og krigshelte, der ofrer sig for Putin og hans sag.

 

Men ifølge den amerikanske tænketank bliver det i stigende grad klart, at ”blodhunden” og ”kokken” hverken kæmper for Rusland eller for Putin. De kæmper primært for deres egen magt og rigdom.

 

Det kan Putin ikke ændre på. For han er blevet afhængig af dem for overhovedet at holde sig ved magten.

 

De to sætter nu i høj grad dagsordenen i Kreml. Putins magt svækkes. Men det er der ingen grund til at glæde sig over. Prigosjin og Kadyrov er om muligt endnu værre end Putin.

 

”Kokkens” private lejehær

Putins afhængighed af de to mænd hænger sammen med de alvorlige mangler i det russiske militær, der ikke mindst er blevet udstillet af de ukrainske styrkers fremmarch.

 

Putin har forsøgt at kompensere for de store militære svagheder i egne rækker ved i betydelig grad at støtte sig på professionelle lejesoldater.

 

Prigosjin ejer og leder den såkaldte Wagner-gruppe af lejesoldater. De udgør et efterhånden meget omfattende militært apparat, som opererer over store dele af kloden, og som nu får en stadig mere central rolle i kampen mod Ukraine.

 

Putin, den gamle kommunist, har følt sig tvunget til i væsentlig grad at støtte sig på et privatiseret militært magtapparat.

 

Det giver Jevgenij Prigosjin et meget stort ord at skulle have sagt i forhold til krigen mod Ukraine.

 

Han slår sig op på at være mere effektiv end de russiske generaler og at give soldaterne bedre forhold end de kummerlige kår, de har i hæren. Dermed styrkes hans folkelige opbakning.

 

Men brutaliteten er kendemærket for Prigosjins lejesoldater.

 

Tjetjenerne

Den samme brutalitet finder man i den anden private hær, som Putin er blevet mere og mere afhængig af. Nemlig de tjetjenske styrker, der er under ledelse af Ramsan Kadyrov.

 

Ligesom Prigosjin giver Kadyrov den i rollen som den store militære leder, der kæmper skånselsløst mod ukrainerne og andre fjender, men som tager sig godt af sine egne soldater.

 

Ligesom Prigosjin profilerer Kadyrov sig som en langt dygtigere militær strateg end de russiske generaler, der har så store problemer på slagmarken.

 

Fører krig for egen vinding

Men hverken Prigosjin eller Kadyrov fører bare krig for fædrelandets skyld. De fører krig med henblik på egen vinding.

 

Tænketanken ”Institute for the Study of War” oplyser således, at Prigosjin nu bruger sin nye militære popularitet til offentligt at angribe Sankt Petersborgs guvernør.

 

De amerikanske eksperter formoder, at Prigosjin forsøger at infiltrere byens forretningsliv.

 

Benhårde økonomiske interesser blander sig således med politiske magtambitioner, der betjener sig af private militære magtapparater.

 

En særpræget og skræmmende skikkelse

Disse private magtapparater bliver sat ind i den russiske kamp mod Ukraine – med særdeles brutale midler. Men de toner i stigende grad også frem som en del af kampen om magten i Rusland.

 

Vladimir Putin sidder stadig i toppen af det russiske system. Dermed leder han et enormt magtapparat. Der er ikke umiddelbart udsigt til, at Prigosjin kan vippe ham af pinden.

 

Men når ”Institute for the Study of War” nu interesserer sig så meget for denne særprægede og skræmmende skikkelse, der ejer en stor privat lejehær, så er det naturligvis, fordi man er klar over, at hans magt er vokset kraftigt.

 

Det gør den i forvejen ustabile situation i Rusland endnu mere ustabil og svært gennemskuelig.

 

Så meget desto vigtigere er det, at Vesten bliver ved med at sende et stærkt signal om, at Rusland – uanset hvem der bestemmer i Kreml – vil stå over for et urokkeligt vestligt forsvar for Ukraines frihed og selvstændighed.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…