Sofie Carsten Nielsen tvang Mette F. til at udskrive valg – men det endte helt galt for hende selv

Sofie Carsten Nielsen (RV) (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Opdateret klokken 17.30 …
På et møde for alle partiledere i Publicistklubben fortalte Sofie Carsten Nielsen ved middagstid, at hun ingen planer havde om at går af som leder for de radikale.
Tre timer senere havde hun skiftet holdning.
“Der er ikke tillid til mig. Vælgernes stemmer vil noget andet. Jeg kan ikke forsætte som politisk leder”, sagde hun på et hasteindkaldt pressemøde klokken 15.15.

 Stemmetallene viser meget tydeligt, at der ikke er tillid til mig. Og uanset om jeg bliver valgt ind eller ej, så er mandatet for svagt, siger hun.

 

– Vælgernes stemmer vil noget andet, og det har jeg den største respekt for. Derfor kan jeg selvfølgelig heller ikke fortsætte som politisk leder.

 

Klokken 17 kom en ny melding.

 

Lidt over klokken 17 viste det sig, at Sofie Carsten Nielsen faktisk er blevet genvalgt til Folketinget.

 

“Sofie Carsten Nielsen redder sin plads i Folketinget. Hun slår partikammeraten Stinus Lindgreen, der også var opstillet i Københavns Omegns Storkreds, hvor de radikale gik fra et til to mandater”, skriver TV2.

 

Det ændrer dog ikke på at hun går som formand for de radikale.

 

Viceborgmester i Høje Taastrup, Esat Sentürk fra Radikale Venstre, er ikke overrasket over, at Sofie Carsten Nielsen trækker sig som leder af partiet.

 

– Vi kunne godt se efter valgresultatet i går, at der kunne komme konsekvenser, siger han til TV2.

 

Han mener, det er den rigtige beslutning, partilederen har truffet.

 

– Måden, vi havde ført an med, først at ønske et valg, hvor vi ikke havde tillid til statsminsteren og bagefter peger på hende igen. Det kan være, vi som folkevalgte kunne forstå logikken, men almindelige vælgere kunne åbenbart ikke se det på samme måde, siger han til TV2.

 

Det er uvist hvem, der bliver den ny leder for de radikale. Men Martin Lidegaard er favorit.

 

Tvang Mette Frederiksen til at udskrive valg

Det var Sofie Carsten Nielsen, der tvang Mette Frederiksen til at udskrive valg i, hvad der lignede  et hovedløst forsøg på at demonstrere, at de radikale fortsat har magt i dansk politik.

 

Partiet ville ikke støtte en advokatundersøgelse af Mette Frederiksens rolle i minkskandalen.

 

Men måske for at demonstrere handlekraft, opfandt de kravet om, at Mette Frederiksen skulle udskrive valg senest den 4. oktober.

 

Det viste sig at være en selvmorderisk idé, al den stund det skete på et for regeringen uhensigtsmæssigt tidspunkt og på et tidspunkt, hvor de radikale selv stod svagt i meningsmålingerne.

 

Men valg blev der. Og det endte så altså med, at de radikale blev mere end halveret, og at deres leder, der ikke blev genvalgt, måtte gå af.

 

Partiet fik 3,8 procent mod 8,6 procent ved valget i 2019. De mister 9 mandater, blandt andre Rasmus Helveg Pedersen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…