Næppe er COP27 i Egypten overstået før spekulationerne om COP28 i Dubai begynder

Foto: Jumeirah Emirates Tower, Dubai (Colourbox)

Næppe er COP27 i Egypten overstået før spekulationerne om COP28 begynder: Hvilke fremskridt i klimaforhandlingerne og ”clean energy” er der udsigt til på COP28, når værten er en kæmpestor olie- og gaseksportør?

 

COP28 vil blive afviklet fra den 30. november til den 12. december 2023, og dermed lidt senere end COP27, der fandt sted 6. – 18. november 2022.

 

UAE 

Næste års COP28 vil blive afholdt i Dubai, de Forenede Arabiske Emiraters kommercielle hovedstad.

 

De Forenede Arabiske Emirater, UAE, der består af 7 medlemslande, der hver især er monarkier hver deres selvstændige emir: Abu Dhabi (hovedstad), Ajman, Dubai, Fujairah, Ras Al Khaimah, Sharjah og Umm Al Quwain.

 

I betragtning af De Forenede Arabiske Emiraters økonomiske styrke vil COP28 sandsynligvis blive det mest fossile brændstofdrevne klimatopmøde til dato.

 

UAE-pavillonen på COP27 var en modernistisk affære med masser af højteknologiske, interaktive skærme, der viste landets globale energiinvesteringer og bæredygtige byplaner. På standen kunne man også se en prognose for UAE’s energimix i 2050, hvor der stadig indgik 38 pct. naturgas.

 

Kommercielle aftaler 

Lige så meget COP-klimatopmøderne er stedet for diplomatiske klimaforhandlinger, er det også en gigantisk handelsmesse for private, kommercielle virksomheder.

 

Ved COP27 i Egypten var Danmark er repræsenteret med den største erhvervsdelegation nogensinde. Mere end 30 danske virksomheder, erhvervsorganisationer, pensionsselskaber, NGO’er og fagforeninger deltog.

 

Under COP27 i Sharm el-Sheikh blev snesevis af nye energiaftaler og partnerskaber annonceret, herunder en plan mellem olieselskabet BP og Mauretaniens regering om at udforske muligheden for produktion af brint i stor skala og en forpligtelse for et saudisk foretagende til at bygge en 10 gigawatt vindmøllepark i Egypten.

 

Ifølge Quartz blev der indgået 28 aftaler om ”clean energy”, 19 aftaler om naturgas og 13 aftaler om brint.

 

Af de aftaler, hvor værdien blev offentliggjort, var ifølge Quartz den suverænt dyreste en gasaftale til en værdi af 40 milliarder dollars mellem Tanzania, norske Equinor og britisk-hollandske Shell om at bygge LNG-eksportterminaler.

 

Der foreligger ikke oplysninger om hvilke kommercielle aftaler, det lykkedes danske virksomheder at indgå under COP27.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…