Mie Mørkebjerg skal male protrættet af 30 kvindelige politikere – kvinders politiske udligning

Foto: Mie Mørkebjerg/Folketinget


Tidsånden kræver ligeberettigelse til kvindelige politikere, og Folketinget har nu udvalgt kunstneren Mie Mørkeberg til at udligne billedet af de 30 mænd i Den Grundlovgivende forsamling fra 1915, hvor kvinderne fik valgret. Det nye billedet skal portrættere de seneste 100 års 30 kvindelige politikere, og er på 3 x 5 kvadratmeter. Billedet forventes ophængt om halvandet år i Folketingets Samtaleværelse, der er et af de mest besøgte værelser i Folketinget.

 

Kunstnervalget
Den 42-årige Mie Mørkeberg har deltaget i flere gruppeudstillinger, skabt værker til offentlige steder, herunder FN-bygningen på Nordhavnen i København, ligesom hun har modtaget flere priser. Valget af Mie Mørkeberg er sket på baggrund af en indbudt konkurrence, hvor fem kunstnere blev bedt om at aflevere skitser til portrættet. Og Folketingets Rådgivende Kunstudvalg besluttede i enighed at pege på Mie Mørkeberg til den historiske opgave, og de fire andre kunstnere, der var indbudt til konkurrencen, var Peter Martensen, Mathilde Fenger, Maria Wandel og Anders Moseholm.

 

Faglig begrundelse
Valget blev blandt andet motiveret med følgende begrundelse: “Det er udvalgets klare vurdering, at Mie Mørkebergs livfulde og æstetisk interessante skitseprojekt på bedste vis kan indfri ambitionen om at udsmykke Samtaleværelset med et moderne gruppeportræt, og at der er portrætlighed i værket, og at det er tilpasset Samtaleværelsets æstetik og indretning.” De 30 kvinder i gruppeportrættet, er udpeget af et uafhængigt historikerudvalg under ledelse af tidligere chefredaktør Bo Lidegaard.

 

De udvalgte
Kvinderne der er med på billedet er: Elna Munch (R), Helga Larsen (S), Mathilde Hauschultz (K), Nina Bang (S), Ingeborg Hansen (S), Bodil Koch (S), Helga Pedersen (V), Lis Groes (S), Nathalie Lind (V), Hanne Reintoft (SF, VS, DKP), Ritt Bjerregaard (S), Eva Gredal (S), Birte Weiss (S), Ebba Strange (SF), Lone Dybkær (R), Dorte Bennedsen (S), Mimi Jakobsen (CD), Pia Kjærsgaard (DF), Connie Hedegaard (K), Marianne Jelved (R), Marita Petersen (Javnaðarflokkurin), Mariann Fischer Boel (V), Lene Espersen (K), Ruth Heilmann (Siumut), Margrethe Vestager (R), Mette Frederiksen (S), Helle Thorning-Schmidt (S), Pia Olsen Dyhr (SF), Özlem Cekic (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

 

Manglende kvinder
Man kan så undre sig over, at der er flere kvinder, som ikke er med på billedet, at andre ikke har været på Tinge ret længe, mens andre har været både toneangivende, ministre eller farverige på anden måde. F. eks. fhv. minister Karen Jespersen (S og V) og Kristeligt Folkepartis overlæge Inge Krogh, der var endog særdeles fremtrædende i begyndelsen af debatten om den frie abort. Men som altid i det politiske liv vil der være en bestemt skelnen, alt efter hvordan flertallet på den Christiansborgske scene er og får lov at udspille sig. Ligesom der blandt navnene er personer, der nok alene er kendt af andre politikere, og ikke i den brede befolkning.

 

Udligning mod mændene
Med valget er der ingen tvivl om, at stærke farver vil holde indtog i en ellers gammeldags indrettet, og næsten mørk sal, i det centrale Christiansborg. Det repræsentative mødested lige overfor grundlovene i Vandrehallen, vil skabe ’en bedre balance’ i ligestillingsdebatten. “Med det nye maleri skaber vi bedre kønsmæssig balance i udsmykningen af Samtaleværelset, hvor mænd dominerer. Det vil for eftertiden stå som et vidnesbyrd om de kvinder, som har haft en særlig betydning for Folketingets virke”, udtaler Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S) i en pressemeddelelse fra Folketinget.

 

Ideen om at portrættere de mest betydningsfulde kvinder i dansk politik opstod for nogle år siden, da man ønskede at skabe en modvægt til Herman Vedels store portræt af 30 mænd, der forbereder grundlovsændringen i 1915.

 

De 30 kvinder, der skal indgå i gruppeportrættet, er udpeget af et uafhængigt historikerudvalg under ledelse af Politikens tidligere chefredaktør Bo Lidegaard. ft.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…