Klimaafgifter og prisstigninger på energi: Inflationen er nu den højeste i 39 år – vil koste en børnefamilie 35.000 kroner om året

Colourbox

Klimaafgifter og stigende priser på olie og gas rammere nu for alvor danskerne med stigende forbrugerpriser på især fødevarer og energi

 

Det oplyser Danmarks Statistik i sit forbruger- og nettoprisindeks for juni.

 

Her fremgår det således, at i juni 2022 steg det samlede forbrugerprisindeks med 8,2 pct. i forhold til samme måned året før. I maj var den tilsvarende stigning 7,4 pct. Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden februar 1983, hvor årsstigningen var 8,7 pct.

 

Fødevarer samt el, brændstof og gas

Det er i høj grad prisændringer inden for varer, der hæver årsstigningen i forbrugerprisindekset.

 

Varer er i gennemsnit steget 12,7 pct. det seneste år, og det er den højeste årsstigning siden februar 1982, hvor årsstigningen var 13,2 pct. Inden for varer er det i meget høj grad prisstigninger på fødevarer, el, brændstof og gas, der gør sig gældende i juni 2022.

 

Forbrugerprisindekset eksklusive energi og ikke-forarbejdede fødevarer (kerneinflationen) havde en årsstigning på 4,8 pct. i juni, hvilket er en stigning fra 4,4 pct. måneden før.

 

Det er i høj grad prisstigninger på møbler og boligudstyr samt radio/tv, der trækker kerneinflationen op i forhold til maj. Det er den højeste kerneinflation siden januar 1989.

 

Kommer til at koste børnefamilierne dyrt

Prisstigningerne har især ramt varegrupper som æg, mælk, okse- og kalvekød samt smør, hvor priserne er steget med mere end 20 procent sammenlignet med sidste år.

 

”Den tårnhøje inflation betyder, at en almindelig børnefamilie skal have op mod 3000 kroner ekstra op af lommen hver eneste måned sammenlignet med sidste år for at købe de samme varer,” siger Brian Friis Helmer, der er økonom hos Arbejdernes Landsbank, til TV 2.

 

Ligeledes har Jes Asmussen, der er cheføkonom ved Handelsbanken, regner sig frem til, at de stigende priser koster en almindelig børnefamilie cirka 35.000 kroner om året.

 

– Det kan ikke undgå at gøre ondt, og i takt med at priserne fortsat stiger langt kraftigere end lønningerne, vil det efter vores vurdering uundgåeligt sætte en bremse på privatforbruget, som efter vores vurdering vil medvirke til at sende dansk økonomi i recession, skriver Jes Asmussen ifølge TV 2 i en analyse på baggrund af de nye inflationstal.

 

En farlig cocktail

Tilbage står blot at konstatere, at hårde miljøafgifter og stigende priser på energi er en farlig cocktail, der rammer de danske forbrugere hårdt rent økonomisk.

 

Men sådan har regeringen og dens røde støttepartier åbenbart tænkt sig, at det skal være.

Denne artikel er baseret på følgende kilder:

https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=35778

https://nyheder.tv2.dk/penge/2022-07-11-inflationen-stiger-til-det-hoejeste-niveau-i-knap-40-aar

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…