Islam glemmer aldrig: Forfatteren Salman Rushdie overfaldet og stukket flere gange i halsen med en kniv

Den formodede gerningsmand anholdes (Foto: Charles Fox/AP/Ritzau Scanpix)

I alt 3,3 millioner dollar eller cirka 24 millioner danske kroner.

 

Det er den belønning, den iranske stat i form af en religiøs fatwa har sat på den britisk-indiske forfatter, Salman Rushdies hoved.

 

Med sin bog, ”De sataniske Vers”, (1988), gjorde Salman Rushdie blandt andet grin med Koranens tilblivelse, og den slags gør man ikke ustraffet og islam glemmer aldrig.

 

Af sandsynligvis samme grund ligger den nu 75-årige forfatter på et hospital i Erie, Pennsylvania, med tre dybe knivstik i halsregionen.

 

Blev overfaldet og stukket ned under et foredrag

Under er foredrag fredag den 12. august blev Rushdie under et foredrag på Chautauqua Institution i New York overfaldet på scenen af en maskeret person, som blev anholdt straks efter angrebet, hvor han udover knivstikkene i halregionen også stak forfatteren flere gange på kroppen.

 

Salman Rushdie blev straks efter overfaldet fløjet med helikopter til hospitalet i Erie.

 

Fredag aften foreligger der intet nyt om Salman Rushdies tilstand. I skrivende stund ligger han ifølge Reuters fortsat på operationsbordet.

 

New York Post bringer en video, der angiveligt viser overfaldet

Har i 33 år levet i skjul som en flygtning

Fatwaen blev i 1989 udstedt af daværende ayatollah Khoreimi, staten Irans grundlægger.

 

Efterfølgende ayatollaher har siden hævet belønningen til det nuværende niveau for den eller dem, der med held gennemfører fatwaen mod Rusdhie.

 

Siden da har Salman Rushdie periodevis levet under politibeskyttelse i forskellige hemmelige boliger, og det er først nu 33 år efter fatwaens udstedelse, at det er lykkedes en attentatmand at komme så tæt på Rushdie, at det var muligt at såre ham i et forsøg på at udføre fatwaen.

 

Ikke alle har været lige så heldige.

 

Fatwaen har siden trukket et blodigt spor

Fatwaen, altså den muslimske dødsdom, omfatter alle, der har haft noget med udgivelsen af ”De sataniske Vers”, der udkom i 1988

 

Det medførte da også, at fatwaen siden da har trukket et blodigt spor med flere dødsfald efter sig.

 

Således blev den japanske oversætter af ”De sataniske Vers”, Hitoshi Igarashi, stukket til døde. Den italienske oversætter, Ettore Capriolo, blev også stukket ned, men overlevede.

 

Romanens norske udgiver, William Nygaard, blev skudt tre gange i ryggen uden for sit hjem i Oslo, men overlevede også.

 

Den tyrkiske oversætter Aziz Nesin undslap med nød og næppe et brandattentat i 1993, hvor 37 mennesker blev indebrændt på et hotel.

 

Besøg i København var ved at ende i en skandale

Da Salman Rushdie i 1996 skulle besøge Danmark, hvor han i København skulle modtage det, der nu hedder EU’s litteraturpris, udløste det en regulær politisk skandale.

 

Således nægtede daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) Rushdie indrejsetilladelse med den begrundelse, at den danske stat ikke kunne garantere for hans sikkerhed.

 

Indrejseforbuddet udløste både et hav af protester ude i befolkningen samt en politisk krise i Folketinget.

 

Det endte med, at regeringen bøjede sig og gav Rushdie indrejsetilladelse, hvor han landede i Kastrup under et stort politiopbud.

 

Man mente dengang, at Nyrup aflyste besøget under falsk påskud for at beskytte danske eksportinteresser i Mellemøsten, men det har senere vist sig, at der rent faktisk var en trussel mod Salman Rushdie.

 

Men det var der såmænd intet nyt i. Uanset hvor Rushdie befandt sig, blev der udstedt dødstrusler mod ham.

 

Da Rushdie atten år senere atter igen besøgte Danmark for i august 2014 at modtage Danmarks Fornemste litteraturpris, ”H. C. Andrsen Prisen” på en halv million kroner, foregik det under moderat politiopbud på Odense Centralbibliotek.

 

Er født i Indien

Født den 19- juni 1947 og opvokset i Mumbai, Indien, er det blot små to måneder siden, Salman Rushdie rundede de 75 år.

 

Da han var fjorten år, flyttede familien til Pakistan, hvor han efter end collage uddannelse flyttede til England, hvor han blandt andet læste videre på Cambridge University.

 

Som forfatter slog Rushdie slog igennem med romanen “Midnatsbørn” i 1981 om den indiske nations fødsel, og som indbragte ham den prestigefyldte engelske litteraturpris, ”Bookers Prize”.

 

I 1988 kom så “De Sataniske Vers”, som for alvor satte ham på verdenskortet.

 

I alt har Salman Rushdie skrevet 12 romaner, nogle børnebøger og en række essays.

 

Han er gift for fjerde gang og har to børn.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…