Migrant fra Iran sigtet for islamisk terror i Oslo: To dræbt og over 20 såret – kan være udløst af ‘pride parade’ for bøsser og lesbiske, siger politiet

Collage via samnyt.se

Opdateret 15.30 og 18.00 …

En 42-årig iraner gik i nat i det indre Oslo amok med et automatvåben og en pistol i og dræbte to og sårede mindst tyve. Heraf ti alvorligt og fem livstruende.

 

Han navn er Zaniar Matapour, skriver NRK.no

 

Skyderierne fandt sted ved dels natklubben London Pub, ved et lille gadekøkken og ved udestedet Herr Nielsen.

 

Politiet efterforsker skyderierne og drabene som en enkeltstående terrorhandling, der skulle skabe frygt i befolkningen.

 

Politiet har haft manden under overvågning siden 2015. De siger, at han blev radikaliseret og var tilknyttet et islamisk netværk. (TV2)

 

Parade med bøsser og lesbiske kan være motivet

Politiet kalder det en ekstrem islamisk terroraktion, ifølge TV2.

 

Bøsser og lesbiske skal i dag afholde en såkaldt prideparade i Oslo, og politiet udelukker ikke, at det kan være motivet for terrorhandlingen.

 

Nattens skyderi startede således ved natklubben, London Pub, der er et yndet tilholdssted fra bøsser og lesbiske, og hvad der ellers findes af variationer over kønsbevidsthed.

 

I første omgang blev paraden aflyst efter aftale med politiet og arrangørerne, men gennemføres alligevel nu under skærpet og bevæbnet beskyttelse. Senere blev den alligevel aflyst.

 

Trusselsniveauet er desuden blevet hævet.

 

Øjenvidneberetning: Han tog pludselig et skydevåben op af tasken

NRK-journalisten Olav Rønneberg var på vej til en natklub og overværede starten på skyderier.

 

Han fortæller, at da han tilfældigvis vendte sig om, så han en mand sætte en sort taske fra sig på jorden og trække et skydevåbenfrem af tasken.

 

”Først troede jeg, det var et luftvåben. Så var glasset i natklubben ved siden af knust, og jeg forstod, at jeg skulle i dækning,” beretter han til NRK

 

Han fortæller, at bartenderne hurtigt fik gæsterne ind i natklubben og låste døren.

 

Beskyttet af bevæbnet politi

Den første politipatrulje ankom hurtigt til stedet.

 

”Jeg gik ud igen og så, at de startede livreddende førstehjælp på én, der var blevet skudt. Så indså jeg, at omfanget af dette var meget større, end jeg troede. Der var flere tilskadekomne, der fik hjælp, og der var panik blandt folk på gaden,” fortæller Rønneberg.

 

Flere politibetjente forsøgte at redde liv. Andre sikrede det omkringliggende område.

 

”Og flere stod med våben for at beskytte alle, der var der. Det var et stærkt,” understreger Rønneberg og forsætter:

 

”Der var masser af glade mennesker i gaderne. Folk fejrede den kommende pride, og udendørscaféerne var fyldte. Så blev alt til panik og fortvivlelse, og der er døde mennesker i gaderne.”

 

Er kendt af den norske efterretningstjeneste

 

Den 42-årigee mand med iransk oprindelse er foruden terror også sigtet for drab og drabsforsøg.

 

”Ud fra en samlet vurdering mener vi for nuværende, at der er grund til at antage, at han har haft til hensigt at skabe frygt i befolkningen,” lyder det fra politiadvokat Christian Hatlo, der bygger sin formodning på antallet af ofre og antallet af gerningssteder.

 

Den 42-årige iraner var i forvejen kendt af den norske efterretningstjeneste (PST), som i et tweet oplyser, at man indtil videre ikke har fundet indikationer på, at der skulle være planlagt flere voldshandlinger.

 

”PST er orienteret om skydningen i Oslo natten til lørdag. Den pågældende er kendt af PST fra tidligere. Vi bidrager med al relevant information og arbejder på at få afklaret, om der kan være planlagt flere voldshandlinger. Foreløbig har vi ikke fundet indikationer på det,” skriver PST i sit tweet.

 

Det er dog ikke alle, der har ladet sig berolige

 

Har nu beordret totalbevæbning af alt politi i Oslo

Oslos politidirektør har i dag ved 11-tiden udsendt et påbud om at bevæbne alt beredskab af politi i Oslo, hvor politibetjente normalt ikke er bevæbnede.

 

”Hændelsen i Oslo er alvorlig og efterforskes som en terrorhandling. På baggrund af oplysninger fra PST og Oslo politikreds har vi derfor besluttet at indføre midlertidig bevæbning,” siger politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemeddelelse og fortsætter:

 

”Jeg vil gerne udtrykke stor sympati med dem, der er direkte berørt af det, der er sket i Oslo, og alle dem, der nu føler en frygt.”

 

I aftes blev alle politikredse og særlige instanser underrettet kort efter hændelsen i Oslo.

 

Politidirektoratet følger situationen tæt, og der er nu et efterretningssamarbejde mellem politiet og PST (Politiets Sikkerhedstjeneste).

 

Politikredsene vil overveje sikkerhed i forbindelse med lokale Pride-arrangementer i løbet af weekenden, lyder det fra Oslos Politidirektorat.

 

Kendt for kriminalitet og af efterretningstjenesten,

Den anholdte 42-årige mand med iransk baggrund kom til Norge i starten af 1990’erne og har som nævnt fået norsk statsborgerskab og bor i Oslo.

 

Han er i forvejen kendt af politiet for en række kriminelle forhold og er blandt andet idømt fængselsstraffe for vold og narkokriminalitet

 

I 2019 blev han anholdt og sigtet, efter et skud blev affyret mod et hjem i Oslo. Ifølge NRK blev manden ikke dømt for dette forhold.

 

I september 2020 blev han dømt for at have gået med en foldekniv på et offentligt sted. Han fik en bøde på 12.000.

 

De våben, han brugte lørdag nat, som nævnt et automatvåben og en pistol, er begge af ældre dato, oplyser polititiet.

 

Politiet har ransaget hans bopæl, men har ikke meddelt noget om resultatet.

 

Ligeledes er han som nævnt kendt af den norske efterretningstjeneste, som imidlertid ikke har oplyst om grunden.

Kilder til denne artikel;

https://www.nrk.no/norge/skyting-ved-utested-i-oslo-sentrum-_-etterforskes-som-terror-1.16016478

https://www.nrk.no/norge/skytingen-i-oslo_-dette-vet-vi-om-den-siktede-42-aringen-1.16016753

https://www.politiet.no/om/organisasjonen/sarorganene/politidirektoratet/

https://samnytt.se/iranier-skot-mot-gaybar-i-oslo-2-doda-och-21-skadade/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…