Inger Støjberg rammer Mette Frederiksen på et meget ømt punkt

Inger Støjberg har udløst en massiv strøm at vælgererklæringer til støtte for det nye parti, Danmarksdemokraterne.

 

Taberne i den forbindelse er frem for alt Dansk Folkeparti. Partiets krise vokser dag for dag. Både dets vælgere og dets politikere flytter sig i rekordfart mod Støjbergs nye parti.

 

Dermed står Dansk Folkeparti i sin dybeste krise, siden det bragede igennem i dansk politik og fik afgørende indflydelse under VKO-flertallet fra 2001.

 

Støjberg understreger meget bevidst, at hun nu står parat til at føre stafetten videre. Hun henviser eftertrykkeligt til, at hun ser sig som bærer af traditionen fra VKO-flertallet.

 

Danmark for folket

Men selv om Dansk Folkeparti så afgjort er hårdest ramt af Inger Støjbergs fremstormen, så er der også andre, der har grund til bekymring over denne udvikling. Det gælder således Socialdemokratiet.

 

Inger Støjberg rammer nemlig Mette Frederiksen på et meget ømt punkt.

 

Støjberg har foreløbig ikke formuleret noget politisk program, og hun giver bestemt heller ikke indtryk af, at hun agter at bruge tid på større programerklæringer. Men hun peger på en politisk retning, som hun vil forfølge.

 

Et absolut hovedpunkt er hendes målsætning om, at Danmark skal hænge bedre sammen. Hun vender sig mod københavnsk selvcentrering og dominans. Og hun tager et opgør med hele tankegangen om, at store dele af provinsen, blandt andet Nord- og Vestjylland, udgør et ‘Udkantsdanmark’.

 

I stedet slår hun på de ressourcer, der findes i disse dele af Danmark. Hun forbinder dem ikke med noget ’sølle’, men med noget selvbevidst, og hun inkarnerer i den grad denne jyske selvbevidsthed.

 

Hun bruger sit stærke jyske bagland til at trække en bredere politisk pointe op, der også kan vinde genklang hos mange i de større byer, herunder hovedstadsområdet.

 

Støjbergs projekt handler absolut ikke ikke alene om Jylland. Det handler om et stærkere folkeligt Danmark.

 

’Den blå Bjarne’

Dette folkelige Danmark omfatter mange forskellige befolknings- og erhvervsgrupper. Blandt andet den såkaldte ”blå Bjarne”. Det vil sige arbejderen, der er tiltrukket af værdier, som traditionelt har været borgerlige.

 

Den stærke opbakning blandt arbejdere til en stram udlændingepolitik er således en central del af ”den blå Bjarne”. Også andre befolkningsgrupper er lydhøre over for Støjbergs strammerkurs i udlændingepolitikken. Ikke mindst på det punkt nyder Inger Støjberg enorm folkelig støtte og respekt.

 

Og her rammer hendes projekt et meget ømt punkt hos Mette Frederiksen:

 

Støjbergs offensiv er et klart angreb på Mette Frederiksen og hendes forsøg både at blæse og have mel i munden – det vil sige både at give indtryk af sig selv som udlændingepolitisk strammer og bestræbe sig på at gøre de røde partier tilpas.

 

Med denne offensiv mod Mette Frederiksen kan Inger Støjberg trække stemmer langt ud over det nordlige og vestlige Jylland, hvor hun har sine rødder. Den bølge af folkelig støtte, som hendes nye partiprojekt allerede har mødt, understreger dette.

 

Kan flytte stemmer over midten

Denne folkelige sympati – ikke mindst i udlændingepolitikken – har en reel mulighed for at flytte stemmer over midten, fra rød til blå blok. De nærmest eksplosive reaktioner på Støjbergs varsling af sin nye partidannelse kan ses som en bekræftelse på dette.

 

En ny opblomstring i debatten om en stram udlændinge- og værdipolitik kan endnu engang ændre dansk politik. Sådan som det var tilfældet under det VKO-flertallet i 00’erne – det flertal, som for Støjberg er et forbillede.

 

Læren af kommunevalget

Dette sætter Mette Frederiksen og Socialdemokratiet i et alvorligt dilemma. Et dilemma, der i høj grad blev udstillet i forbindelse med det seneste danske valg, nemlig kommunalvalget i november 2021.

 

Mange havde forventet, at dette valg ville bekræfte Mette Frederiksens nye dominerende position i dansk politik. Men valget blev en alvorlig skuffelse for Socialdemokratiet.

 

Partiet satsede stærkt på, at det kunne vinde frem blandt de røde og grønne ’storbyvælgere’ i København, Århus osv.  Hos mange af de venstreorienterede journalister (Journalistisk Venstreparti) var der en nærmest eksalteret stemning over en sådan socialdemokratisk venstredrejning.

 

Men Socialdemokratiets strategiske satsning på de røde og grønne storbyvælgere i de store byer endte i et sviende nederlag. Det kan godt være, at de venstreorienterede journalister jublede over denne strategi. Men det gjorde store dele af vælgerne ikke.

 

Socialdemokratiet gik 4 procentpoints tilbage på landsplan ved kommunalvalget.

 

I de store byer ville mange venstreorienterede hellere have den rene vare, så de stemte på det ekstreme venstre – typisk Enhedslisten.

 

Og udenfor de store byer tabte Socialdemokratiet en hel del stemmer til de borgerlige. I sin beruselse over venstrefløjens fremgang i de store byer overså Journalistisk Venstreparti, at valgets største fremgang på landsplan tilfaldt de borgerlige hos De Konservative og Nye Borgerlige.

 

Samlet set gav kommunalvalget en blå fremgang. Men det opdagede Journalistisk Venstreparti ikke. Og noget kunne tyde på, at det heller ikke helt gik op for Socialdemokratiet.

 

’Svingvælgerne’

Inger Støjberg så en mulighed for at give en lodret start til et nyt parti og ramme Mette Frederiksen på hendes ømmeste punkt – de uklare meldinger omkring værdi- og udlændingepolitik.

 

Statsministeren har dyrket et tæt samarbejde i rød blok. Det har hun kunnet slippe af sted med, fordi de blå partier har stået svagt blandt de ’svingvælgere’, der politisk i princippet kunne finde på at gå både til rød og blå side.

 

Selv om disse vælgere måske ikke har været specielt begejstrede for det tætte røde samarbejde, har de heller ikke oplevet et blåt alternativ som attraktivt. Så ’svingvælgerne’ har i vidt omfang lagt deres lod i Mette Frederiksens vægtskål.

 

Men her skaber Inger Støjberg en ny situation, som kan blive en alvorlig udfordring for Mette Frederiksen.

 

Støjberg kender sine nordjyder, vestjyder og andre solide typer. Hun kender sine værdipolitiske strammere i byerne uden for København og Aarhus. Og hun kender sin ”blå Bjarne”, som også har vægt i de større byer.

 

Den eksplosive vækst i støtteerklæringerne til Inger Støjbjergs nye parti kunne tyde på, at partiet har potentiale til at gøre livet svært for Mette Frederiksen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…