Missionerende sportsfolk – men så skete der noget uventet i en fodboldkamp

Missionerende sportsfolk

Af Visti Christensen

 

Flere iagttagere har, efter corona-periodens nedlukninger, og den deraf følgende påførte ensomhed, peget på, at denne har fået mange nye missionærer og behandlere af alskens slags på banen.  

 

Og noget må der være om det. Utallige er de coaches, psykologer og clairvoyante, som på de sociale medier har tilbudt hjælp og vejledning til folk, som søgte efter svar, afklaring, balance eller efter en ny, personlig selvværd. På utallige områder, og med et udvidet arsenal af fysiske, psykiske og religiøse værktøjer, har man kunnet finde tilbud fra utallige hjælpere, vejledere, kursusformidlere forbedere. På fire måneder fandt jeg over halvtreds forskellige nye betegnelser for de mange nye slags tilbud. 

 

Fodboldbanemissionærer

Missionsiveren, med manifestationer, krav og belæringer, har længe været kendt i sportsverdenen. Og mange bevægelser har bestræbt sig på at få deres budskaber ud ved de større sportsbegivenheder. Det gælder f. eks. ’Den kønsreligiøse Sag’ under regnbuebanneret, ’MeeToo-bevægelsen’, ’Black Lives Matter’ demonstrationer’ og FN’s antiracismedage. Sidstnævnte har på det seneste været de mest aktive for at få deres budskab ud. Og fra fodboldbaner verden over bringes billeder af spillere, der bøjer det ene knæ til jorden for at tilkendegive, at de er imod racisme. Ofte er det ikke helt tydeligt for andre, om denne handling imod racisme har en bestemt adresse, så bag alle gætterier herom, kan den tanke opstå, at det måske lige så meget handler om at promovere sig selv bag fysiske attituder, som et bevis for ens egen renhed, uskyld og frelsthed. 

 

Tilskuerbørn buhede

I en fodboldkamp i Nations League mellem Ungarn og England i lørdags, skete noget uventet. Inden kampen fløjtedes i gang på det ungarske nationalstadion: ”Puskas Arena’ i Budapest, knælede de engelske landsholdsspillere således mod racisme. En markering, der ofte ses i Premier League, og som er noget, det engelske fodboldlandshold ofte før har begyndt kampene med. Men her var reaktionen lidt anderledes overraskende end forventet. Situationen var, at tilskuerne var 36.000 børn. Og den skyldtes, at fodboldsammenslutningerne UEFA og FIFA havde idømt Ungarn den bod, at kampen skulle spilles ”bag lukkede døre”. Og grunden var en racismesag fra en kamp mellem de to lande i september 2021, hvor de engelske spillere Raheem Sterling og Jude Bellingham mødtes af abelyde fra tribunerne.

 

De voksnes skyld
Nu har UEFA den regel, at børn under 14 år – på trods tilskuerforbud – gerne måtte komme på stadions. De skulle blot ledsages af én voksen for hvert tiende barn. Men buhet blev der altså, da de engelske spillere ’gik halvt på knæ’. Hvad der herudover er bemærkelsesværdigt er, at den engelske landstræner Gareth Southgate efter kampen kommenterede buhråbene. Det var kommet helt bag på ham, da den primære årsag til deres knælen var, at holdet meget gerne ville forsøge at påvirke og uddanne folk i hele verden til at være antiracister. ”Det er derfor, vi gør det!” lød det fra træneren, da han talte med den engelske ’Channel 4’. Og han sluttede: ”Jeg har ingen idé om, hvorfor folk vælger at buhe.Uunge mennesker ved ikke altid, hvad de gør og laver, så de må være blevet påvirket af voksne!” vurderede landstræneren. Ungarn vandt i øvrigt opgøret 1 – 0 efter straffesparkskonkurrence. 

 

 

https://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/landsholdsfodbold/helt-absurd-boern-buhede-da-england-knaelede-mod-racisme/9285288

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…