Indlæg fra læserne 13. januar: Lig i lasten # Spionchefen # Mindedage

Lig i lasten

Af Mogens Justesen

 

Det er velkendt, at vi i vort danske humanistiske liberale demokrati ikke udleverer/hjemsender selv de mest hårdkogte forbrydere til lande, hvor de risikerer dødsstraf. Eller bare kan komme til at afsone domme i fængsler, som ikke lever op til standarden i vore femstjernede feriehoteller. At gøre det ville være at krænke menneskerettighedskonventionen, og dén er lov i Danmark.

 

Men hvad så, hvis forbryderne allerede er døde?

 

Fregatten Esbern Snare har nu i halvanden måned sejlet rundt med ligene af fire pirater, som man ikke ved, hvad man skal stille op med. For også døde sørøvere har naturligvis rettigheder.

 

Da nu intet her i landet (minkaflivninger og den slags undtaget) kan besluttes uden at have været behandlet i komiteer og kommissioner og udvalg, er der nedsat en “gruppe” af folk fra forsvarsministeriet, justitsministeriet og udenrigsministeriet, som skal forsøge at finde en løsning på det komplicerede problem.

 

Tre ministerier aktiveret pga. fire døde sørøvere. Mindre kan ikke gøre det i vore dage.

 

Der er desuden fløjet et hold psykologer til Esbern Snare, for det giver ar på sjælen at sejle rundt med lig i lasten.

 

Psykologhjælpen må vel være til den “almindelige” besætning, for jeg kan dårligt tro, at de ombordværende elitesoldater, “frømændene”, har behov for sjælesørgeri.

 

Jamen hør, i stedet for hele dette cirkus, kunne besætningen så ikke bare hive de døde sørøvere overbord? Så var problemet da løst på en nem, bekvem og billig måde.

 

Nej, for i et humanistisk liberalt demokrati accepteres ikke nemme, bekvemme og billige løsninger. Der må kommissioner og psykologhjælp til. Og det skal koste penge. Jo flere, desto bedre. Dyrt er godt, og hvad har man i øvrigt skatteyderne til?

 

Og så har døde sørøvere som sagt også rettigheder og kan ikke bare smides i havet. De kunne jo gå hen og drukne. Så skulle der nedsættes mindst ti undersøgelses- og udredningskommissioner.


 

Spionchefen
Af Morten Dreyer
Kunne sagen “bare” være en forskellig faglig vurdering om hvad som er hemmeligt og hvad som kan offentliggøres.
For ca 10 år siden oplevede Dragør Lokalhistoriske Forening chefen for FE give en ganske åbenhjertig indføring i principper og i faktuelle sager for FE.
Foreningen havde efter år formået at få Sandagergårds kasserne chef til en dialog, hvor hans krav var at det kun var om bebyggelsen der skulle tales.
Dagen før blev foreningen ringet op af kaptajnen, som ønskede at forvisse sig om, at foredaget kun var for medlemmer. Med det oplyste spurgte han om FE kunne stille med 2 mand i stedet for bare ham. Hvilket han fik OK til.
For os ca 30 deltagere blev det en overraskelse da de 2 ankom. Kaptajnen i fuld uniform var suppleret med Forsvarets Efterretnings Chef i civil.
FE chefen talte gennem ca 2 timer, hvor han gennemgik en lang række aktuelle emner, herunder enkelte emner rejst via spørgsmål fra salen. Meget spændende.
Det var ret interessant også at følge kaptajnens ansigtsudtryk under seancen. Det faldt ikke ind i hans holdning til dialog med FE kunne man se. Han virkede under visse emner som aldeles paf. For ikke at sige lamslået.
Kan Lars Findsen sagen skyldes noget så enkelt, som en forskellig holdning til begrebet hemmelighed. Der er naturligvis emner, som er dybt fortrolige, og som skal behandledes som sådan. Ingen tvivl.
Men sager, som tidligere er påstemplet “Top Secret” kan jo have skiftet status gennem tiden.

Mindedage

Af Martin Søby

 

Når vi nu har 27 januar som international Holocaust mindedag, så burde der ligeledes være en mindedag for det armenske folkemord og det ukrainske folkemord Holodomor.

 

Men hvor det jødiske Holocaust er blevet flittigt skildret og dokumenteret, så findes der kun sparsom skildring og dokumentation af det armenske folkemord og det ukrainske Holodomor.

 

Derfor er disse mord næsten blevet glemt af omverdenen, og har ikke fået deres egen internationale mindedag som de burde have haft.

 

For det er vigtigt, at disse folkemord også bliver mindet på lige fod med det jødiske Holocaust.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…