I dag afgøres det: Skal anklagerne mod Hjort Frederiksen være lukket land for både folketing og offentlighed – det kræver regeringen og Folketinget er splittet

Claus Hjort Frederiksen (Foto: Marcus Emil Christense, Ritsau Scanpix)

Han er tiltalt for forbrydelser, der er så alvorlige, at han i værste fald står til en straf på tolv års fængsel.

 

Alligevel går tidligere økonomi- og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) frit omkring og har aldrig været varetægtsfængslet.

 

Heller ikke, selvom han er anklaget for en af de mest alvorlige forbrydelser i straffeloven, der handler om ”Landsforræderi og andre forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed”.

 

Tiltalen mod Hjort Frederiksen for landsforræderi blev i torsdags, den 12. maj, fremsat af justitsminister Mattias Tesfaye (S).

 

Men Hjort Frederiksen har en grundlovssikret immunitet mod retsforfølgelse.

 

Denne immunitet skal ophæves af Folketinget, inden Claus Hjort Frederiksen kan retsforfølges.

 

Men Folketingets medlemmer bliver ikke informeret om indholdet i sigtelsen, inden de skal stemme.

 

Det afgøres i dag – med tilsidesættelse af Grundloven

 

Justitsminister Mattias Tesfaye har nægtet at offentliggøre indholdet af sigtelsen mod Hjort Frederiksen.

 

Det er kun partilederne, som bliver orienteret om anklagerne for landsforræderi mod Claus Hjort Frederiksen. For alle andre forbliver indholdet en hemmelighed.

 

Denne orientering vil Folketingets partiledere få mandag, hvor de én for én er indkaldt til møde i Justitsministeriet, hvor også rigsadvokat Jan Reckendorff vil være til stede.

 

De er dog pålagt den klausul, at der er tale om såkaldt fortrolige oplysninger, som de ikke må viderebringe til hverken medlemmerne af deres folketingsgrupper eller andre.

 

Hvis det står til regeringen, skal de enkelte folketingsmedlemmer således stemme i blinde om, hvorvidt Claus Hjort Frederiksens immunitet som folketingsmedlem skal ophæves.

 

Men den går ikke, lyder det fra flere partier

Regeringens fremgangsmåde har vakt skarp kritik blandt flere af Folketingets partier, hvor Venstre længe har krævet fuld indsigt i sagen

 

”Alle folketingsmedlemmer skal have indblik i de sager, der skal stemmes om. Det gælder også Hjorts sag,” skriver Jacob Ellemann til avisen.dk

 

Også støttepartiet Enhedslisten melder fra:

 

Folketinget er nødt til at se tiltalen. Der skal være åbenhed om den,” siger Rosa Lund.

 

Hos Dansk Folkeparti lyder der samme toner fra retsordfører Peter Skaarup:

 

”Vi skal have fuld viden, fuld indsigt. Ellers kan vi ikke vurdere.”

 

Hos Liberal Alliance er modstanden mod regerings fremgangsmåde så stor, at partiformand Alex Vanopslagh ikke møder op i Justitsministeriet i dag.

 

Han påpeger, at han i tilfælde af fremmøde i så fald efterfølgende ikke vil kunne deltage i debatten uden at få en sag om statshemmeligheder på nakken.

 

”Regeringen forsøger at gøre os partiledere ”medskyldige” i sigtelsen af Claus Hjort og give os mundkurv på, ved at give os en fortrolig orientering, som vi ikke må dele med nogen,” skrev Vanopslagh på sin Facebookprofil den 13. maj.

 

Og den holdning står Alex Vanopslaugh ikke alene med.

 

Heller ikke Nye Borgerlige vil deltage i Tesfayes bal

Præcis samme toner lyder fra Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund:

 

”Jeg kommer til at meddele justitsministeren, at Nye Borgerlige ikke stemmer for at ophæve Claus Hjorts immunitet, og at vi heller ikke kommer til at deltage i den fortrolige orientering om sagen,” siger NB-lederen ifølge Ritzau til Jyllands-Posten

 

Heller ikke de seks udbrydere fra Dansk Folkeparti i gruppen ”Gæs og gaser”, som de kalder sig, vil acceptere regeringens fremgangsmåde:

 

”Vi kommer ikke til at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet. Vi kan ikke stemme for noget, vi ikke ved hvad er;” siger gruppemedlem Lise Bech til Den Korte Avis.

 

På Twitter har Uffe Elbæk og hans Frie Grønne givet udtryk for samme holdning.

 

”Man kan ikke stemme for at ophæve Hjorts immunitet, hvis man ikke ved, hvad eksministeren er anklaget for,” lyder det fra Elbæk.

 

De Konservative kan afgøre sagen – men tør de?

De partier inklusive gruppen ”Gæs og gaser”, der hidtil klart har meldt ud, at de ikke vil støtte Tesfayes og regeringens fremgangsmåde, kan tilsammen mønstre i alt 78 stemmer.

 

Dermed mangler 12 stemmer i at nå det magiske flertal på 90, hvis man medregner de fire nordiske mandater.

 

De stemmer kan De Konservative med deres 13 mandater levere.

 

Hvis De Konservative kan også skaffe flertal for et beslutningsforslag, hvor Folketinget pålægger regeringen at lade Folketinget få indblik i sagen mod Claus Hjort Frederiksen. Hvis de altså vil.

 

Hidtil har udmeldingerne fra De Konservative været noget uklare.

 

Senest har partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard, meldt ud på Twitter den 12. maj, hvor hun leverede denne noget kryptiske opdatering:

 

”Vi konservative tager Rigsadvokatens indstilling om at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen til efterretning. Vi må i en retsstat i udgangspunktet have tillid til anklagemyndigheden, men ser frem til at få fremlagt sagen på møde i Justitsministeriet.”

 

”I udgangspunktet have tillid.” Det skal nu vise sig, hvad denne vævende konservative formulering kommer til at betyde i praksis. Vil De Konservative sikre regeringen et flertal for en fremgangsmåde, hvor Folketingets medlemmer efterlades i uvidenhed om sagens indhold?

 

Det kan give store spændinger i den borgerlige lejr. Og det kan vel også udløse undren hos og skuffelse mange borgerlige vælgere.

 

Kilder til denne artikel:

Diverse twitterkonti.

https://www.avisen.dk/overblik-saadan-forholder-partierne-sig-til-claus-hj_691633.aspx

 

https://denkorteavis.dk/2022/tidligere-forsvarsminister-claus-hjort-frederiksen-v-er-nu-tiltalt-for-landsforraederi-bliver-han-doemt-kan-det-give-op-til-tolv-aars-faengsel/

 

https://www.facebook.com/AlexLiberalAlliance

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…