Han er ’mørkets fyrste’ og Putins nære allierede: ”Ja, jeg har blandet mig i amerikanske valg, og det agter jeg at fortsætte med”

Yevgeny Prigozhin sammen med Putin (AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File)

Netop som USA afholder Midtvejsvalg, går én af Putins mest magtfulde allierede ud i offentligheden og siger, at han ved flere lejligheder har blandet sig i amerikanske valg. Det sker på det russiske netmedie Vkontakter.

 

Dermed bekræfter han den russiske indblanding i amerikanske valg, som der ved flere lejligheder har været påstande om i den amerikanske debat.

 

Man kan således heller ikke udelukke, at der i forbindelse med det nuværende amerikanske midtvejsvalg er gjort russiske forsøg på at påvirke udfaldet.

 

Manden, som det drejer sig om, er Jevgenij Prigosjin. Han er ven og nær allieret med Vladimir Putin. Den Korte Avis har ved flere lejligheder omtalt ham.

 

’Putins kok’ og alle hans lejesoldater

Prigosjin går under betegnelsen ’Putins kok’. Det referer til, at han har et cateringfirma, der leverer mad til Kreml. På billedet til denne artikel kan man se ham servere mad for Putin.

 

Men det er ikke inden for gastronomien, at Prigosjin har sine mest betydningsfulde aktiviteter.

 

Han har sin egen private lejehær, som går under navnet Wagner-gruppen. Den sender lejesoldater rundt over hele verden mod passende betaling.

 

Disse lejesoldater er parate til at kaste sig over alle mulige former for væbnet kamp, hvis de bliver bestilt til det og betalt for det.

 

En privat hær, der bekæmper Ukraine

Men efter Ruslands invasion af Ukraine er Prigosjin og Wagner-gruppen begyndt at arbejde med meget klarere politiske mål.

 

Med stor brutalitet støtter de Putins kamp mod Ukraine, og de fungerer som en privat hær, der opererer side om side med den russiske hær – uden at være underlagt dennes kommandostruktur.

 

’Putins kok’ har tidligere fortrinsvis opereret i det skjulte. Men nu går han ud med sit budskab om, at han ved flere lejligheder har blandet sig i amerikanske valg.

 

Som han skriver: ”Vi har blandet os, vi blander os, og vi vil fortsætte med at blande os” – altså i amerikanske valg. (Die Welt)

 

Kritik af generaler og mulig bestikkelse af politikere

Prigosjin er en fremtrædende forretningsmand, og han har fået en central politisk rolle i Putins Rusland.

 

Han har således været særdeles aktiv i sine forsøg på at påvirke, hvem der skal sidde på afgørende magtpositioner i Putins Rusland. Blandt andet har han leveret heftig kritik af generaler, der efter hans opfattelse har svigtet.

 

Det skal understreges, at hans påstande om at være ansvarlig for indblanding i amerikanske valgkampe, blandt andet i form af bestikkelse, ikke er dokumenteret. Det kan i princippet være pral og propaganda for at genere amerikanerne.

 

Men når disse påstande vækker så stor opmærksomhed, er det, fordi Prigosjin både har stor indflydelse, mange penge til at udøve bestikkelse og viljen til at skade USA.

 

Optræder nu i mere offentlig rolle

Selvfølgelig generer det amerikanske politikere, at sådan en mand går rundt og hævder, at han har påvirket amerikansk politik med de penge, han har til rådighed. Og det er jo også Prigosjins mening, at hans historier – sande eller usande – skal genere amerikanerne.

 

Længe har ”Putins kok” opereret i skyggen. Men på det seneste har han optrådt i en mere offentlig rolle. I september i år indrømmede han således, at han var Wagner-gruppens grundlægger.

 

Putin holder hånden over sin ’kok’ uanset hans brutalitet

Prigosjins mere eller mindre lyssky aktiviteter skader ikke hans position hos Vladimir Putin. Tværtimod.

 

Så længe disse aktiviteter retter sig mod at skade Putins fjender mest muligt, bliver de accepteret. Uanset hvor brutale de er. Og uanset, at Wagner-gruppen i en række tilfælde blander sig i aktiviteter, som egentlig skulle styres af den almindelige hær.

 

Prigosjin og hans Wagner-gruppe har som nævnt mange jern i ilden. Fra bekæmpelse af guerilla-styrker i Amazonas til … (planer om) manipulation med amerikanske valg.

 

Da Donald Trump blev præsident, dukkede der beskyldninger op om, at han havde problematiske forbindelser til russiske kredse. Den Korte Avis har ingen forudsætninger for at vurdere værdien af disse påstande.

 

Foruroligende

Men kendsgerningen er altså, at Jevgenij Prigosjin selv praler med, at han forsøger at blande sig i amerikanske valg. Og kendsgerningen er videre, at hans indblanding i amerikanske valgkampe ifølge hans egne påstande har givet pote.

 

Eller sagt mere direkte: Putins nære allierede, Jevgenij Prigosjin, hævder, at han har været i stand til at påvirke udfaldet af amerikanske valg.

 

Det kan som sagt være løgn. Men Prigosjins påstande er trods alt foruroligende, fordi hans midler og evner til at manipulere er betydelige.

 

’Mørkets fyrste’

Prigosjin kan under ingen omstændigheder styre de politiske bevægelser på nationalt plan i USA. Og hans påstande kan som sagt i høj grad være styret af en hang til at prale og til at skade USA’s renommé mest muligt.

 

Men det er en ubehagelig tanke, at der render en sådan ’mørkets fyrste’ rundt, som ihærdigt forsøger at skade og miskreditere det amerikanske demokrati.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…