Fodbold på afveje – vi ved ikke om regeringen vil lade sig repræsentere ved VM i Qatar

Fodboldspillet har for længst mistet sin uskyld. Fra at have været en idyllisk, fredelig fritidshobby og glædesbefordrende amatørsport i landsbyerne, er det nu blevet en nærmest dødsensalvorlig aktivitet, der skal foregå under politibeskyttelse.Den overordnede ændring og forskel skyldes penge. Dels fordi professionalismens indtog har gjort det til en personlig, attraktiv levevej for stortalenter, men også fordi hele klubber med tiden er blevet nogle givtige investeringsobjekter. Ikke alene for oligarker og andre fremsynede rigmænd, men jo også fordi reklamebranchen er med på sidelinjerne. Og korruptions- svindel- og underslæbssagen imod både Sepp Blatter og Michel Platini, de to øverste bosser i fodboldorganisationerne, er godt pressestof. Men selv handel med spillere er blevet nyhedsstof, og begrebet ‘transfer’ kendes af teenagere og mindreårige, og det udlægges næsten som en dødssynd, hvis spillere ikke vil oplyse, om de har købstilbud fra mere end en interesseret klub samtidig. Efter en god sæson som topscorer eller andre spektakulære gerninger.Fanklubber
Fodbold kan gå folk i blodet. Vel ikke så meget pga. øget fritid eller mangel på fritidsaktiviteter, men nok mere fordi det er blevet ’in’, at føle sig med i et fællesskab, og især at være på det vindende hold. Også tipskuponer og -klubber tæller vel med. Men forrest er nok bajerkulturen og uniformsgenstandes indtog i form af større halstørklæder med favoritklubbernes valgte farver og navne, Det kan i sig selv vække opsigt og skabe debat. Helt ind Kongehusets rækker. Og fulgte man denne vilde debat, vakte det selvfølgelig barndomsminder, hvor man var én af dem, hvis forældre ikke havde råd til det hele, men hvor nogle af os måtte spille i træskostøvler, ternede strømper og andet ureglementeret udstyr. Dengang var der da nu også noget, der hed at spille ’Venstre Innerwing’. Men da havde man endnu ikke fået det berømte 10-tal på trøjen, men kunne alligevel være topscorer på yngste Drengehold.

 

Optøjer
Regulære gadekampe er nu en forudsigelig og given ting, når forskellige fangrupper mødes på vej til at overvære de foretrukne heltes præstation på grønsværen i superligakampe. Og mens politiet forsøger at dæmpe gemytterne i de offentlige transportmidler udenfor, må klubbernes egne vagtværn – og de civile betjente – sørge for rimelig ro og orden inde på tribunerne. FIFA og lokale grupper gør, hvad de kan for at komme urolighederne til livs. Bl. a. ved at anbefale brug af private busser. Men også ved at true med personlig karantæne og adgangsforbud til arenaerne, ligesom der som straf for særlig gentagen dårlig opførsel ved kampe, kan indføres generelt publikumsforbud til visse specielle kampe i en vis periode.Muslimske straffe

Hvis man tager til fodbold-VM i Qatar til efteråret, risikerer man at få en grim overraskelse. De fleste danskere ved fortsat ikke, hvor konsekvente, de religiøst betingede regler er. Udenrigsministeriet har derfor udfærdiget en ny rejsevejledning, så danske fans kan læse lidt herom. At alkohol, sex, kysseri og holden i hånd på gaden bliver hårdt straffet. Eksperter beroliger og belærer dog danske fans ved at sige, at muslimske regler kan synes virkelighedsfjerne og svære at tage seriøst. Men det er jo spørgsmålet, om danske fans tror på, at Ørkenstatens politi er så overbærende som her i landet. Og da det franske politi måtte tage tåregas i brug forud for Champions League-finalen, måtte den ansvarlige politichef, Didier Lallement, efterfølgende pænt undskylde, at flere uskyldige fans blev ”ramt”, skriver AFP. Han fastholder dog, at der ikke var andre midler end tåregas, hvis man ikke skulle ty til at bruge køller for at tvinge folk væk fra området omkring stadion. 

 

Hvad fremtiden bringer, er svært at spå om. Oligarker har sat “Til salg” skilte op for deres ejerskab af visse klubber. Frivilligt eller tvunget af restriktioner i medfør af krigen i Ukraine. Men fodbolden er jo kommer for at blive. Og når det gælder det danske fodboldlandsholds deltagelse i store og vigtige kampe i alverdens ligaer mv., så er der fortsat Tv-programmer der flyttes pga. ”Nationalsporten.” 

 

Den danske regering har endnu ikke officielt besluttet om den vil lade sig repræsentere ved VW i Qatar.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…