Finland vil forhindre russere i at komme ind i landet: Opfører nu grænsehegn og lukker for udstedelse af turistvisa til russere

Arkivfoto fra Finland

Efter den russiske invasion af Ukraine er Finland nu for alvor begyndt at frygte sin store nabo mod øst.

 

Straks efter den russiske invasion tog det ikke Finland mange sekunder at træffe beslutning om at ansøge om medlemskab af Nato.

 

Og nu er man gået et skridt vide, og vil opføre et hegn med pigtrådsruller på toppen mod dele af den 1.340 kilometer lange grænse mod Rusland, der er Europas længste.

 

Byggeriet starter efter nytår og vil omfatte et 140 – 150 kilometer langt hegn i den sydøstlige del af Finland, hvor terrænet gør passage let.

 

Omkring 17.000 russere på blot én weekend

Beslutningen blev i oktober truffet af det finske parlament, Rigsdagen, efter at næsten 17.000 russere alene i weekend’en den 24. – 25. september var rejst ind i Finland som følge Putins meddelelse om mobilisering til hæren.

 

I forbindelse med beslutningen om at opføre et pigtrådsbelagt hegn ved grænsen mod Rusland, sagde den finske premierminister, Sanna Marin, blandt andet, at:

 

“Det er et spørgsmål om at sikre ordentlig overvågning af Finlands grænse i fremtiden. Vi vil sikre, at vores vagtstyrker ved grænsen får tilstrækkelig støtte til at udføre en effektiv og passende grænsekontrol.”

 

”Derudover skal vi være forberedte på eventuelle forstyrrende situationer,” tilføjede hun meget diplomatisk.

 

Pludselig dukkede der tusinde russere op

På grund af tidligere tids erfaring har finnerne al mulig grund til at være på vagt, når der pludselig og uanset årsagen dukker hobevis af russere op og vil have asyl.

 

I januar og februar 2016 ankom således næsten 1.000 russiske migranter til en arktisk grænsepost mellem Finland og Rusland.

 

Finske embedsmænd mener, at de russiske myndigheder dengang havde sørget for bustransport og hotelophold på deres rejse nordpå og ligeledes givet dem instruktioner om at søge asyl, når de kom over grænsen.

 

Aktionen anses i vid udstrækning for at være Ruslands første og mest succesrige hybride angreb af denne type på en EU-medlemsstat til dato, selvom finske embedsmænd og politikere på det tidspunkt undlod at kalde tingene ved deres rette navn, skriver mediet euronews.

 

Charly Salonius-Pasternak fra det finske institut for internationale anliggender kalder det en “proof of concept”-operation.

 

“Rusland var nødt til at vise offentligheden uden superklare fingeraftryk, at de kunne starte denne strøm af migranter og lukke den igen,” siger han til euronews.

 

Russere med turistvisum ingen adgang

Som konsekvens af som nævnt de tidligere erfaringer har Finland nu helt lukket af for russere med turistvisum til Schengen.

 

De baltiske lande og Polen har længe hævdet, at russiske turister udgør en national trussel, og nu følger Finland som nævnt trop.

 

Den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, understregede i forbindelse med beslutningen, at kun russere på familiebesøg samt russere, der skal på arbejde eller passe deres studier i Finland, vil fremover få adgang til landet.

 

Han mener ikke, at det finske skridt er i strid med Schengen-reglerne, selvom et turistvisum udstedt i et EU-land giver russiske turister adgang til samtlige 26 EU-lande inklusive Finland.

 

EU og Schengen spænder ben

Det har EU dog en anden opfattelse af, idet Finland på grund af Schengen-reglerne ikke kan nægte indrejse til russere, der har fået deres turistvisum udstedet i et andet EU-land end Finland.

 

De regler Finland har nu klaget over og har sammen med Estland opfordret de øvrige EU-landene til at indstille alle udstedelser af turistvisa til russiske statsborgere.

 

I et interview med den finske TV-station Yle, der svarer til DR, understreger premierminister Sanna Marin, at reglerne bør ændres således, Finland kan træffe sine egne nationale dispositioner i en ekstraordinær situation:

 

»Det er ikke i orden, at på samme tid som Rusland fører en aggressiv, brutal angrebskrig i Europa, kan russere leve et normalt liv, rejse i Europa, være turister. Det er ikke i orden,” understreger hun og fortsætter:

 

“Jeg tror, at dette spørgsmål vil komme endnu stærkere op på fremtidige møder i Det Europæiske Råd. Min personlige holdning er, at turismen bør begrænses.”

 

Adskiller nu ukrainske og russiske asylansøgere

I lighed med Danmark modtager også Finland både ukrainske og russiske asylansøgere og har indkvarteret dem i de samme modtagecentre.

 

Men det er slut nu

 

”Hidtil har modtagecentrene både rummet russere og ukrainere, og dagligdagen på centrene har været rolig,” lyder det i en erklæring fra de finske udlændingemyndigheder, som fortsætter:

 

”Situationen er begyndt at ændre sig efter den militære mobilisering i Rusland, hvor ukrainere fortæller om frygt forårsaget af russiske asylansøgere.”

 

Af samme grund bliver de to parter nu indkvarteret adskilt, idet omkring halvdelen af ukrainerne ifølge udlændingemyndigheder dog selv har fundet en eller anden form for privat indkvartering uden for centrene.

 

De bliver tilmeldt et såkaldt servicepunkt, som tilbyder modydelser, herunder social- og sundhedsydelser.

 

Indtil oktober i år har Finland modtaget 679 russiske asylansøgere, hvoraf de 263 er ankommet efter Putins mobiliseringsordre den 21. september.

 

For Danmarks vedkommende havde i alt 69 russere søgt asyl i perioden januar – oktober.

 

Kilder til denne artikel:

https://www.reuters.com/world/europe/more-russians-travelled-finland-during-weekend-border-data-shows-2022-09-26/

https://www.reuters.com/world/europe/finland-will-shut-border-russian-tourists-midnight-2022-09-29/

https://policywatch.dk/nyheder/eu/article14332535.ece

https://www.schengenvisainfo.com/news/russians-to-be-accommodated-separately-from-ukrainians-in-reception-centres-in-finland/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…