EU med Merkel i spidsen har begået fatale fejl i forhold til Rusland – men det skal der ikke tales for meget om på disse dages topmøde i Versailles

Angela Merkles mand følger hende til valgstedet (skærmprint vgtv.no)

Frankrig er vært for det EU-topmøde, der finder sted torsdag-fredag på Versailles-slottet.

 

Det er et historisk topmøde. Ikke bare, fordi det finder sted i slottets fascinerende rammer. Topmødet er først og fremmest historisk, fordi man skal træffe vidtrækkende beslutninger i en meget alvorlig situation.

 

Merkels svaghed over for Rusland

EU står midt i en dyb krise. Den drejer sig om forholdet til Rusland og frem for alt om de store konsekvenser, som det har for Europa, at man har gjort sig dybt afhængig af olie og gas fra Rusland.

 

Ét EU-land har hovedansvaret for denne afhængighed af Rusland: Det er Tyskland.

 

Én person har hovedansvaret for at gøre Tyskland og Europa så afhængigt af russiske energikilder: Det er tidligere forbundskansler Angela Merkel.

 

Hendes dybt forfejlede, alt for svage kurs over for Rusland og ikke mindst russisk energi rammer nu Europa hårdt. Den skaber ikke bare energiproblemer, men en politisk afhængighed af Rusland, der kan få fatale konsekvenser i forbindelse med den russiske aggression mod Ukraine.

 

Falske forsikringer

I 2018 sagde Tysklands daværende udenrigsminister Heiko Maas (SPD): ”Tyskland har ikke nogen afhængighed af Rusland og da slet ikke i energispørgsmål.”

 

Nogle måneder senere sagde Angela Merkel, at ”Tyskland under ingen omstændigheder af egen drift vil gøre sig afhængigt af Rusland”. Hun forsikrede, at Rusland havde været en pålidelig gasleverandør til Europa, og sådan ville det vedblive med at være ”uden at vi begiver os ind i en ensidig afhængighed”.

 

Men nu understreger Ukraine-krisen, hvor dybt afhængig Tyskland er af gas og olie fra Rusland, og hvor alvorlige konsekvenserne vil være, hvis den russiske energi udebliver.

 

Avisen Die Welts udlandsredaktør Klaus Geiger har leveret en sønderlemmende analyse af de fatale konsekvenser, som Merkels ekstreme orientering mod russisk gas og olie har haft.

 

”Meget store skadevirkninger”

Krigen i Ukraine har været sandhedens time for Tyskland – og for Europa, der i høj grad bliver påvirket af den fejlslagne kurs, som har gjort Tyskland så energi-afhængig af Rusland.

 

Da Rusland overfaldt Ukraine, måtte den nye tyske regering under Olaf Scholz opgive at gennemføre Nord Stream 2 gasledningen, der skulle sende russisk gas til Tyskland. Det skete efter pres fra USA.

 

Det satte og sætter Tyskland under meget hårdt pres, fordi Merkel i den grad har gjort landet afhængigt af russisk energi.

 

I dag, over tre år efter Merkels falske forsikringer, lyder der helt andre toner fra den nye økonomiminister Robert Habeck (De Grønne). Han gør opmærksom på, hvor sårbart Tyskland er, hvis man ikke længere kan købe russisk gas og olie.

 

Habeck siger: ”Vi taler ikke bare om indskrænkninger i den enkelte borgers komfort, men om meget store skadevirkninger på hele samfundet.”

 

Merkels svigt

Tyskland under Merkel havde slet ikke forberedt sig på en sådan situation. Mens de fleste europæiske lande sagde nej til Nord Stream 2, holdt Tyskland i første omgang fast i den.

 

Man har slet ikke forberedt et alternativ til de russiske energileverancer. Derfor har man gjort alt for at holde fast i dem.

 

Først prøvede man at gennemføre Nord Stream 2. Det kunne så ikke lade sig gøre. Men Tyskland vil fortsat købe russisk olie og gas, fordi man ikke ser noget alternativ.

 

Det skyldes, at Tyskland har forsømt at skabe en energiforsyning, der er uafhængig af russisk olie og gas.

 

Merkel kunne have satset på atomkraft – på kort sigt ved at lade eksisterende atomkraftværker fortsætte i længere tid. Hun kunne have satset på vedvarende energi. Hun kunne have satset på en kombination af disse energikilder. Men hun gjorde ingen af delene.

 

Hun fortsatte med en energipolitik, der ikke var særlig miljø- og klimarigtig, og som i høj grad hang fast i afhængigheden af Rusland.

 

Rusland har udnyttet Europas svaghed og naivitet

Dette har ikke bare økonomiske konsekvenser. Det har i høj grad politiske konsekvenser. Afhængigheden af russisk energi har gjort Tyskland og hele Europa afhængigt af Rusland på det politiske plan.

 

Det viser sig nu med al ønskelig tydelighed. Rusland har udnyttet Europas svaghed og naivitet.

 

Hvis EU-landene besluttede at afvikle køb af olie og gas fra Rusland, ville det ramme den russiske økonomi meget hårdt. Så hårdt, at det ville sende Rusland ud i en dyb krise.

 

Denne trussel kunne give EU-landene langt større mulighed for at lægge politisk pres på Rusland for at tvinge det til en ny kurs over for Ukraine.

 

Importstop for olie og kul fra Rusland

EU bør nu flytte sig i retning af det amerikanske og britiske importstop for olie og kul fra Rusland.  Det bør ske på topmødet i disse dage.

 

Det vil være et stærkt våben i kampen mod Ruslands aggression over for Ukraine. Et våben, der kan gøre meget ondt på russisk økonomi. Europa betaler dagligt 600 millioner euro for russisk energiimport, siger den fremtrædende EU-parlamentariker Manfred Weber.

 

Men det våben forhindrer Tyskland altså EU i at bruge mod Rusland.

 

Tyskland burde vise mere mod til at sætte Rusland under pres med økonomiske sanktioner – selv om det ville have en pris for Tyskland selv. Et land som Polen er parat til en embargo mod Rusland, selv om polakkerne i dag importerer store mængder kul og olie fra Rusland.

 

Den nye kansler, Olaf Scholz (SPD), har gjort Tyskland noget mere kampberedt i forhold til Rusland end under den eftergivende Angela Merkel.

 

Men der er stadig langt igen, før Tyskland har gennemført det nødvendige opgør med arven fra Merkel.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…