Endnu intet om sne juleaften, men til gengæld melder Danmarks Statistik om udsigt til dyrere julefrokoster – også politiet har en udsigt

Colourbox

Frikadeller, flæskesteg og æg for slet ikke at tale om sild samt øl og snaps er nogle af de uundværlige ingredienser på bordet ved en traditionel dansk julefrokost.

 

Men uanset om julefrokosten holdes på restaurant, i firmaet via catering eller hjemme, så skal der i år graves dybere i lommen, når regningen skal betales.

 

Således har prisstigninger på fødevarer øl, vin og spiritusskal gjort det noget dyrere i forhold til sidste år, når julefrokosten skal indenbords, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

 

Op mod ti procent dyrere på restaurant

Holdes julefrokosten på en restaurant eller cafe, så vil regningen være 9,9 pct. højere i år end i forhold til sidste år. Vælger man at benytte catering, så vil regningen lyde på 9,3 pct. mere.

 

”Bliver julefrokosten afholdt hjemme, og vælger man at skænke et glas vin, så er prisen steget med 5,7 procent i supermarkeder med videre,” fortæller Christian Lindeskov, afdelingsleder ved Danmarks Statistik og fortsætter:

 

”Øllen er steget med 9,3 procent. Spiritus koster 1,3 procent mere i supermarkederne, hvorimod øl med et lavt alkoholindhold og alkoholfrie øl er blevet 0,6 procent billigere.”

 

”Den stigende inflation har næsten ramt samtlige varegrupper inklusive øl, vin og spiritus, så uanset hvad man vælger at hælde i glasset til julefrokosten, så vil regningen blive større nu end for et år siden,” konstaterer Christian Lindeskov.

 

Sådan er de enkelte varegrupper steget

Danmarks Statistik har kigget på de enkelte varegrupper og konstaterer, at medens svinekød er steget med 19,2 procent, er æg er steget med 19,2 procent og brød og smør koster henholdsvis 14,9 og 34,7 procent mere end sidste år.

 

Frisk fisk er steget med 18,5 procent, medens priserne på de friske grønsager til fisken er røget 6,7 procent i vejret. Også chips og chokolade har fået et spark opad på henholdsvis 17,5 procent og 8,1 procent.

 

Og skal der tændes for varmen til julefrokosten i et hjem med gasfyr eller bruges elektrisk ovn, så hedder det prisstigninger på henholdsvis 138,5 og 84,4 procent i forhold til for et år siden.

 

Danmarks Statistik skriver ikke noget om fremtidige fødevarepriser, men hvis det lykkes for miljøpartierne og deres borgerlige medløbere inklusive Venstre at dolke dansk landbrug, vil ovenstående prisstigninger være det rene vand.

 

Julefrokoster har også politiets interesse

Julefrokosterne er over os, og dermed risiko for spirituskørsel i december måned, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

 

 

Mange frem til hyggelige timer sammen med venner, familie og kolleger, men i takt med at juleøl og snaps indtages og stemningen stiger, så nedsættes dømmekraften desværre også, konstateres det med følgende advarsel:

 

Mange har nok prøvet at tælle genstande, når de har været i festligt lag og har fået alkohol, men det er en farlig vej at gå, da man ikke kan regne sin promille ud på den måde.

 

Regnestykket er stort set umuligt, da vi reagerer meget individuelt. Derfor bør man afstå for fristelsen til selv at køre hjem, hvis man har drukket, understreges det.

 

Over fem hundrede bilister sigtet sidste år

Sidste år sigtede politiet 532 bilister for spirituskørsel i december måned, hvoraf 120 sigtelser var i forbindelse færdselsuheld, hvor mindst en af parterne var påvirket af alkohol, da uheldet skete.

 

De seneste år har politiet samtidig konstateret, at flere bilister bliver overrasket over promillens størrelse dagen efter, de har indtaget større mængder alkohol.

 

“Det er en god idé, at tænke sig om en ekstra gang inden man sætter sig bag rattet eksempelvis for at køre til bageren morgenen efter en våd julefrokost, da man fortsat kan have en promille på mere end 0,5 dagen derpå,” siger Christian Bertelsen,” politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation.

 

Spirituskørsel er uacceptabelt

I 2018 og 2019 steg antallet af sigtede spiritusbilister i december måned, hvorefter Corona havde en mærkbar effekt, da antallet af sigtelser faldt i både 2020 og 2021.

 

Politiet har et generelt fokus på at få nedbragt antallet af spiritusbilister samt antallet af uheld relateret til spirituskørsel.

 

Kigger man på udviklingen i 2022, ser tendensen ud til, at vi kan følge den gode udvikling fra ”corona-årene”, når det kommer til antallet af bilister, der sigtes for spirituskørsel:

 

“Spirituskørsel er uacceptabelt, og det er min opfattelse, at det er noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det, er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået bud-skabet,” siger Christian Berthelsen og fortsætter:

 

“Vi skal alle sammen hjælpe hinanden med at forhindre spirituskørsel, men det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun har drukket.”

 

Politiet og Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at du evt. kan gøre følgende i et forsøg på at hindre spirituskørsel:

 

  • Fortæl ham eller hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  • Alliér dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  • Tilbyd en overnatning
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  • Hvis han/hun alligevel kører, så kontakt politiet på tlf. 114

Under alle omstændigheder vil det være en trist juleaften, hvis kørekortet er blevet klippet og garagen tom efter konfiskation af bilen.

 

For slet ikke at tale om en nytårsaften med udsigt til bøde eller fængsel i det nye år.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…