En opdigtet og original fortælling om en håndfuld sandheder, der ’bare’ bliver alt for lang i spyttet 

*** 3 stjerner ud af 6 

 

Den mexicanske komediefilm ”BARDO, En falsk fortælling om en håndfuld sandheder” er skrevet og instrueret af den femdobbelte Oscar-vinder Aljeandro G. Iñárritus. Han er både producent, instruktør og manuskriptforfatter, og hans film Birdman (2014) blev tildelt en Oscar for bedste film.

 

”Bardo” har premiere den 16. december 2022 på Netflix, den gigantiske streamingtjeneste for underholdning med bl.a. serier, dokumentarer og spillefilm, der annoncerer at have 223 millioner betalende medlemmer i over 190 lande. 

  

Handling

Silverio Gama (Daniel Giménez Cacho) er en berømt mexicansk journalist og dokumentarist. Som ung er han udvandret til USA, har bosat sig i Los Angeles og stiftet familie. Han lever i et godt ægteskab med hustruen, og de har fået to børn, en søn og en datter. Der skulle have været tre søskende, men en bror døde 30 dage efter fødslen, og tabet giver stadig mange år efter anledning til sorg i familien. 

 

Silverio har fået tildelt en meget prestigefyldt international pris for sit arbejdsmæssige virke, og nomineringen fordrer, at han tager til Mexico for at modtage æresbevisningen.  

 

Turen hertil skal vise sig at rumme meget andet end den rent fysiske transport mellem Californien og det oprindelige fædreland. Silverio bliver kastet ud i en voldsom, eksistentiel rejse, hvor gamle minder, erindringer og tvangstanker flettes sammen med nu-og-her oplevelser, og hvor han får problemer med at navigere i krydsfeltet mellem fortid og nutid. 

For hvad er fantasi, og hvad er virkelighed? Hvad er (hans egne) film og opdigtede fortællinger, hvad er realitet? 

 

Silverio kæmper med at finde ud af, hvem han er, sammenhængen mellem identitet og succes, indholdet i båndet til Mexico og landets historie også efter han har vendt hjemstavnen ryggen, relationerne til hustruen og de to voksne børn og til hans gamle, demente mor og den øvrige familie samt de venner, han i løbet af sit liv har svigtet til fordel for karrieren. 

 

Endelig en film, der rider klar af Hollywoods woke-manual 

Der er store, universelle, eksistentielle temaer på spil, og det er en lise endelig at se en film, der rider (næsten) klar af Hollywoods woke-manual. På lange stræk er ”Bardo” en original beretning, der veksler glidende mellem nutids- og fortidsplanerne, så tilskueren gang på gang kommer i tvivl om, hvad der er fingeret og drømmesekvenser, og hvornår vi befinder os på realplanet.
Silverio har fx samtaler med sin afdøde far og medvirker på et tidspunkt i et tv-show, der viser sig alene at have fundet sted i et mareridt. 

 

Så stor ros til en original filmmager med noget på hjerte, men desværre kammer instruktørens trang til at eksperimentere over i det for absurde. Og for indforståede.
Det er velgørende at der bliver malet uden for stregerne, bare ikke hele tiden, også selv om de fleste i første omgang uforståelige scener / brikker falder så nogen lunde på plads hen ad vejen. 

 

”Bardo” har fået en meget høj rating på IMDB (International Movie Data Base). Ikke mindre end 7.5 – og altså en topplacering, jeg kun halvt deler. Filmen er således alt for lang! 

 

Men som jeg ofte skriver, når jeg kan konstatere, at jeg er uenig med det store flertal af anmeldelser: Det sete og dermed antallet af tildelte stjerner afhænger af øjnene, der ser, så lad mig anbefale en tur i biffen, så biografgængeren ved selvsyn kan konstatere fodslag med denne anmelder – eller det modsatte.   

Længde: 159 minutter 

  • Medvirkende:  Daniel Giménez Cacho, Griselda Siciliani, Ximena Lamadrid, Iker Solano m.fl. 
  • Instruktør: Alejandro G. Iñárritu
  • Manus: Nicolas Giacobone, Alejandro G. Iñárritu
  • Premieredato: d. 16. december 2022 

BARDO, en falsk fortælling om en håndfuld sandheder | Officiel trailer 2 | Netflix – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…