En gourmet-middag, der giver ”Babettes gæstebud” baghjul, og en film, der gerne vil kalde på eftertanke og refleksion

*** 3 stjerner ud af 6 

 

Mark Mylod er britisk tv- og filminstruktør og kendt for blandt andet sine bidrag til Game of Thrones, Shameless og serien ”Succession”. 

 

Han seneste værk, filmen THE MENU, har Ralph Fiennes i hovedrollen som mesterkokken über Alles: Chef Slowik. 

 

Handling

Et ungt par, Margot og Tyler (Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult), er på vej ud til en afsidesliggende ø. Her skal de på den eksklusive ’Restaurant Hawthorne’ indtage en gourmetmiddag sammen med en række andre gæster, herunder en berømt madanmelder.  

 

Allerede fra første scene står det klart, at parret er umage. Mens de venter på båden, der skal sejle dem til bestemmelsesstedet, tænder Margot til Tylers store ærgrelse en cigaret. For hvordan kan hun finde på at svække sine smagsløg før den kæmpestore kulinariske oplevelse, der venter lige om hjørnet?  

 

Chefkokken på “Hawthorne” hedder Slowik, (Ralph Fiennes), og han er blevet en legende inden for restaurationsbranchen. Han har da også forberedt en menu, der både byder på ypperlige smagsoplevelser og små og store overraskelser. 

 

Hvad de overraskelser går ud på, skal ikke afsløres her. De skal ses – og opleves. 

 

Hvorfor er det så svært at sige fra? 

Genremæssigt placerer ”The Menu” sig i en sammenfletning af komedie, thriller og satire. 

 

Der er noget for øjet med underskønne nærbilleder af de mange æstetiske retter alias kunstværker i en super-de-lux komponeret middag, der får selv menuen i ”Babettes gæstebud” til at blegne. 

 

Dertil er det vederkvægende med en film, der har noget på hjerte ud over ren eskapisme-underholdning. Et par knæfald for woke-manualen undgår vi ikke, men i denne omgang i småtingsafdelingen. 

 

”The Menu” kalder på refleksion over væsentlige temaer som kunst, passion, forskellen på at være god til noget og sublim, professionalisme, magtudøvelse, hykleri og klasseforskelle og tangerer samtidig det væsentlige spørgsmål, som Christian Tafdrup rejser i sin film Speak No Evil: Hvorfor er det så svært at sige fra? 

 

Til sidst et citat fra min kommende anmeldelse af ”Bardo” (som dog først får premiere på Netflix til december), fordi min vurdering af ”The Menu” viste sig at være helt identisk med min dom over ”Bardo”:

 

Filmen [”The Menu”] har fået en meget høj rating på IMDB (International Movie Data Base). Ikke mindre end 7.5 – og altså en topplacering, jeg kun halvt deler. 

   Men som jeg ofte skriver, når jeg kan konstatere, at jeg er uenig med det store flertal af anmeldelser: Det sete og dermed antallet af tildelte stjerner afhænger af øjnene, der ser, så lad mig anbefale en tur i biffen, så biografgængeren ved selvsyn kan konstatere fodslag med denne anmelder – eller det modsatte.”  

Længde: 106 minutter 

  • Medvirkende:  Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult), Ralf Fiennes m.fl.  
  • Instruktør:  Mark Mylod 
  • Manus: Seth Reiss & Will Tracy 
  • Premieredato: d. 17. november 2022 

The Menu | Trailer – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…