EMILY – en opdigtet fortælling om forfatteren Emily Brontës vej til at skrive ”Stormfulde højder” 

2½ stjerner ud af 6   

 

Frances O’Connor (født 1967) er en britisk født australsk skuespillerinde kendt for sine roller i bl.a.  Mansfield Park (1999),), A.I. Artificial Intelligence (2001), The Importance of Being Earnest (2002) og Blessed (2009). 

 

Nu er hun debuteret som spillefilmsinstruktør med EMILY, der er et portræt af den berømte forfatter til ”Wuthering Heights” (Stormfulde højder)  (1847), Emily Brontë (1818-1848) – en roman, der er blevet den helt store klassiker. 

 

Filmen sætter sig for at afdække, hvilke erfaringer og levet liv, der kan have ligget til grund for, at Emily var i stand til at skrive en for samtiden stærkt grænseoverskridende og passioneret kærlighedshistorie – under pseudonymet Ellis Bell. Alle troede i øvrigt, at der stod en mandlig forfatter bag den dramatiske og hårdtslående fortælling.  

 

Handling
Rammen er hedelandskaberne, præstegården og familien Brontë i landsbyen Haworth i Nordengland, hvor den næstyngste Emily (Emma Mackey) vokser op sammen med sine søstre, Charlotte (Alexandra Dowling) og Anne (Amelia Gething) samt den højt elskede bror, Branwell (Fionn Whitehead). 

 

Moderen dør på tragisk vis i 1821, og de efterfølgende år dør også de to ældste søskende, Maria og Elizabeth, kun 11 og 10 år gamle af tuberkulose.

 

Faderen, der er præst, kommer til at stå for den primære opdragelse.

 

Allerede fra første scene fremstilles Emily som oprørsk outsider. Landsbyboerne kalder hende da også sær.  

 

Hun strejfer rundt ude på Yorkshire-heden – ofte i selskab med Branwell, der skejer ud med både druk og opiumdråber. Hans vildskab, passion og ambitioner er en inspiration for hende, og han opfordrer hende til at forfølge egne mål – ikke den strenge fars, hvis kærlighed Emily ellers vil gøre alt for at vinde. Vigtigst af alt for både bror og søster er friheden til at tænke frit. 

 

Et vendepunkt indtræffer, da pastor Brontë får en ung hjælpepræst, William Weightman (Oliver Jackson Cohen), som alle tre søstre bliver forelsket i.
Fra Emilys side er der i begyndelsen stærke forbehold over for den unge mand, og hun latterliggør og udskammer ham, men hen ad vejen får piben en anden lyd… 

 

Mere skal ikke afsløres her. 


Vurdering 

Brontë-familien er meget berømt, fordi alle fire søskende var så talentfulde. Alle  forfattere og Branwell tillige maler. De fleste kender således i hvert fald af omtale ”Jane Eyre” skrevet af Charlotte Brontë. En kærlighedsroman, der også er blevet en klassiker og i øvrigt filmatiseret adskillige gange. 

 

Mens der er skrevet hylde op og hylde ned om den tragiske Brontë-familie, er der sparsom viden specifikt om Emily og det liv, hun har levet som forudsætning for at kunne skrive ”Stormfulde højder”. Det er så her, at Frances O’Connor med sin film leverer sit bud på, hvordan ’hullerne’ kan fyldes ud.   

 

”Wuthering Heights” er en af mine yndlingsromaner, og det har altid fascineret mig, at vi netop ved så lidt om Emilys eksistens. 

Derfor bryder jeg mig meget lidt om, at instruktøren, der ligeledes har skrevet manus til filmen, digter vildt løst på Emily Brontës tilværelse.
Filmen ”Becoming Jane” er ude i samme ærinde: At skildre hvordan en stor forfatter, i dette tilfælde Jane Austen, er nået frem til at skrive så blændende og med så stor psykologisk indsigt. Fordi der er biografisk belæg for, at Jane kan have haft en kærlighedshistorie, ’fungerer’ den film– for mig! 

 

Det gør ”Emily” ikke. Jeg tror ganske enkelt hverken på manus eller fremstillingen af William Weightman og oplever, at Frances O’Connor nærmest laver overgreb på den virkelige Emily med sit portræt. Og selvfølgelig lige skal give det obligate spark til en religiøst funderet (seksual)moral, der kræver, at der er situationer, hvor mennesker skal lægge bånd på sig selv. 

 

Instruktør og manuskriptforfatter får selv ordet:

Frances O’Connor har i filmen blandet historisk viden om Brontë-familiens liv med Emily Brontës forestillede verden, så historien er ‘halvt hendes liv, halvt Stormfulde højder’ – med et pift af Frances O’Connors eget liv. 

 

“Jeg kunne sagtens have fortalt en historie, der var ren biografi, men jeg føler lidt, at den er lavet før. Jeg var mere interesseret i at finde en måde at hylde den Emily var – lidt som når man fortæller et eventyr,” fortæller instruktøren.” 

 

Det er ikke god stil at kritisere et værk for, at anmelderen hellere ville have haft ’noget helt andet’! I dette tilfælde en mindre kulørt, mere troværdig og ikke mindst mere sandfærdig fremstilling af en ung og meget original kvinde i den victorianske tidsalder. En øvelse, der lykkes til perfektion i fx Ang Lees ”Sense and Sensibility.” 

Men kritisere gør jeg, fordi jeg synes, Emily Brontë bliver misbrugt i både instruktørens og Hollywood-industriens propaganda-interesse.  

 

På positiv-siden er en vellykket komposition og fortælleteknik og meget smukke naturscenerier. 

 

Som altid, når jeg er hård i min dom: Se filmen og vær gerne uenig i denne vurdering. 

Længde:  130 minutter 

  • Medvirkende:  Emma Mackey, Oliver Jackson Cohen, Fionn Whitehead m.fl.
    Instruktør: Frances O’Connor
  • Manus: Frances O’Connor
  • Premieredato: d. 8. december 2022                                                                     

ly Brontë: Emma Mackey
William Weightman: Oliver Jackson Cohen
Branwell Brontë: Fionn Whitehead
Charlotte Brontë: Alexandra Dowling
Anne Brontë: Amelia Gething
Patrick Brontë: Adrian Dunbar

Holdet bag
Instruktion og manuskript: Frances O’Connor
Fotograf: Nanu Segal

 

Emily – Official Trailer | IMDb

                     

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…