Drama i Østersøen: Tre lækager på russisk gasledninger ud for Danmark – kan være russisk sabotage, siger militæranalytiker

Den polske præsiden Andrzej Duda, Polens premierminister Mateusz Morawiecki deltog sammen med den danske statsminister Mette Frederiksen i åbningen af gasrørledningen fra Norge, via Danmark til Polen EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT, Ritzau Scanpix

Energistyrelsen beder Energinet hæve sektorberedskabsniveauet for el- og gassektorerne.

 

Der er samlet konstateret tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og Nordstream 2 henholdsvis nordøst og sydøst for Bornholm. Der er tale om to lækager på Nord Stream 1 og én lækage på Nord Stream 2.

 

– Det er en usædvanlig situtation. at der er tale om tre læk med afstand. Derfor er det svært at forestille sig, at det er tilfældigt, siger statsministeren Mette Frederiksen tirsdag middag under et besøg i Polen.

 

TV 2s journalist spørger ind til, hvad statsministeren tænker om lækagerne og selskabets udmelding om, at skaderne er “uden fortilfælde”, og hvorvidt der kan være tale om sabotage.

 

– Vi kan i hvert ikke udelukke det, siger Mette Frederiksen, der understreger, at man i forhold til skibs- og flytransport bør lytte til, hvad myndighederne siger.

 

Tidligere på dagen sagde militæranalytiker Anders Puck Nielsen til TV2:

 

– Tre læk er mistænkeligt. Det er klart. I sig selv er det sjældent, at der kommer et, men at der kommer tre på to forskellige rør inden for et døgn, der er det klart, at man tænker på, om der er tale om sabotage. Det er meget usædvanligt.

 

Anders Puck Nielsen mener, at Rusland kan bruge lækkene på Nord Stream 1 som argument for fuldt at lukke for gassen til Europa.

 

– Rusland satser på at underminere Vestens vilje til at støtte Ukraine ved at presse energipriserne op. De vil bruge det som et pressionsmiddel over for EU, siger han. TV2

 

De danske myndigheder er mandag aften blevet orienteret om et større trykfald på Nord Stream 1. Det drejer sig om to lækager, hvor den ene er i dansk farvand og den anden i svensk farvand. Lækagerne er konstateret kort efter den lækage, der blev konstateret på Nord Stream 2 i dansk farvand mandag.

 

Energinet er ansvarlig for den overordnede drift af det danske el- og gassystem. Energistyrelsen har på baggrund af hændelserne anbefalet Energinet at hæve sektorberedskabsniveauet i både el- og gassektoren.

 

Brud på gasrørledninger sker yderst sjældent, og derfor ser vi grund til at hæve beredskabsniveauet som et resultat af de hændelser, vi har set i løbet af det seneste døgn. Vi ønsker at sikre grundig overvågning af Danmarks kritiske infrastruktur for at styrke forsyningssikkerheden fremadrettet, udtaler direktør for Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw.

 

Konkret betyder det øgede beredskab, at der udmeldes konkrete foranstaltninger, som virksomhederne i el- og gassektoren skal implementere, med henblik på at øge sikkerheden på f.eks. anlæg, bygninger og installationer.

 

Energistyrelsen oplyser:

Ingen af gårsdagens hændelser har for nuværende betydning for forsyningen af gas til Europa og Danmark, da ingen af rørledningerne var i drift. Søfartsstyrelsen har udsendt navigationsvarsel og oprettet forbudsområde med henblik på, at skibe ikke sejler ind i forbudszonerne ift. læk. Skibe kan miste opdrift, hvis de sejler ind i området, desuden kan der være en antændingsfare over vandet og i luften. På den baggrund er der etableret en forbudszone på en radius på 5 nautiske sømil for skibe og en forbudszonerne for fly på 1 kilometer.

 

Der vurderes ikke at være sikkerheds- eller sundhedsmæssige konsekvenser ved ophold eller færden uden for de nuværende forbudszoner. Det gælder også for beboerne på Bornholm og Christiansø

 

Det er for tidligt at sige noget om årsager til hændelserne.

 

Der er tæt kontakt til internationale partnere.

Fakta:

Sektorberedskabsniveauet består af 5 eskalationstrin for den danske el og gassektor.

 

Et øget sektorberedskabsniveau er udtryk for at virksomhederne i el- og gassektoren skal udvise øget opmærksomhed og kan/er blevet akkompagneret af konkrete foranstaltninger, som relevante virksomheder i el- og gassektoren skal iværksætte.

 

Energistyrelsen har besluttet at el- og gassektoren skal gå op i beredskabsniveau og nu er i ORANGE, som er næst højeste niveau, og som betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

 

Early warning, Alert og Emergency er EU’s kriseniveauer på gasområdet, i relation til gasmarkedet. De to kriseniveauer er ikke forbundet med hinanden og kan anvendes uafhængigt af hinanden.

 

Kilde: Energistyrelsen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…