Dommen over Støjberg: En sort dag i dansk folkestyres historie

Inger Støjberg (Foto: Privat)

Søren Pind indledte en klumme i Berlingske for et stykke tid siden med disse ord: ”Hvis moderne politikere vidste, hvad ære var, ville flere tage konsekvensen og gå”. Det har han da helt ret i, men hvor ville der blive tomt i folketingssalen, hvis det skete. Bemærkningen gav imidlertid mod på at læse resten  af klummen, der imidlertid skuffede ved sin selvretfærdighed og sin ensidige fordømmelse af Inger Støjberg.

 

Forskel på tør jura og etisk-moralsk dom på befolkningens vegne

 

Ingen – heller ikke jeg – bør eller kan drage den juridiske dom i tvivl. Til gengæld tyder alt på, at de politisk udpegede lægdommere, hvis rolle det er at repræsentere befolkningens almindelige retsopfattelse, har svigtet deres opgave og ansvar totalt. Forklaringer ligger selvfølgelig i, at rigsretssagen mod Inger Støjberg har haft politiske undertoner, hvor det har handlet om at komme en politisk modstander til livs, ligesom der for Venstres formand givetvis har været nogle interne politiske motiver til ikke at få en populær næstformand renset, men derimod udrenset. Det er lykkedes, men alt tyder set i lyset af den efterfølgende offentlige debat på, at det er en Pyrrhus-sejr ikke blot for for Venstre, men for den store flok af politiske farisærer, der nu oven i Rigsrettens juridiske dom har fulgt op med en moralsk dom over en politisk kollega, der kender hende ”uværdig i almindeligt omdømme”. Det skete på årets mørkeste tirsdag d. 21. december 2021. Det blev samtidig en sort dag i dansk folkestyres historie.

 

Tillidskløften mellem politikere og befolkning gravet endnu dybere

 

Hvem tør kaste den første sten? Ja, det gjorde et markant flertal af Folkeringet medlemmer. En stribe politikere burde i givet fald have fulgt Inger Støjberg ud af folketingssalen, men det skete ikke. Retssamfundet og demokratiet har nemlig ikke sejret i denne sag . Realiteten er tværtimod, at kløften af mistillid mellem politikere og vælgere er gravet endnu dybere. Det er det eneste, dansk demokrati ikke har brug for. Derfor burde folketingets medlemmer have haft mod og mandshjerte til at overlade den moralske dom over Inger Støjberg til vælgerne. Det ville der have været en vis grad af ære og respekt i. I stedet for æren sejrede selvretfærdigheden og farisæismen. En rigsretssag, der kunne være undgået, hvis daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen havde passet sit arbejde som regeringsleder, er nu afgjort og regningen sendt til landets skatteydere.

Afstemningen i Folketinget d. 21. december sidste år blev en æreløs dag for folkestyret! Hele sagsforløbet i denne rigsretssag har været en uskøn blanding af den udøvende, den lovgivende og den dømmende magt!

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…