Den Store Amerikanske UFO-film – en flyvende-tallerken-gyserfilm – er et rent flop 

1½ stjerne ud af 6 

 

For to måneder siden gav jeg Colin Trevorrows film JURASSIC WORLD: DOMINION 1½ stjerne. Det kan heller ikke blive til mere til UFO-filmen NOPE instrueret af Jordan Peele, der også har stået bag horror-filmene ”Get Out” og ”Us”.
Disse to film har jeg ikke set og kan derfor alene forholde mig til hans seneste værk. 

 

Handling

Stedet er Californien på en ranch, hvor OJ Haywood (Daniel Kaluuya) sammen med sin far, Otis Haywood Sr. (Keith David), opdrætter heste til et særligt formål: Filmindustrien og dennes specifikke krav. 

 

Til trods for at faderen er højt estimeret inden for sit felt, har ranchen økonomiske problemer. Det gør ikke situationen bedre, at Otis pludselig dør – ramt af noget mystisk metal, der suser ned fra himlen – mens han er i gang med hestetræningen. 

 

OJ’s søster, Emerald (Keke Palmer) er også en del af business. Hun står for det mere udadvendte arbejde over for kunderne, for OJ er en mand af få ord. 

 

Efter en uheldig hestesparks-episode under en filmoptagelse bliver OJ fyret. Det betyder, at han ser sig nødsaget til at sælge de fleste af sine heste til western-oplevelses-byen beliggende tæt ved ranchen. Ejeren er den tidligere barnestjerne Ricky ”Jupe” Park (Steven Yeun).
Salget piner OJ, for hvor og hvordan skal han skaffe midler til at købe sine heste tilbage? 

 

Men så sker der noget, som OJ og Em måske ikke bare kan overleve på, men ligefrem opnå både rigdom og berømmelse: Et mystisk fænomen tegner sig på himlen, og via overvågningskameraer bliver søskendeparret stadig mere overbevist om, at der er tale om en UFO (Unidentified Flying Object). 

 

Hvis de har held med at få taget nærbilleder af den-flyvende-tallerken, satser de på, at deres lykke er gjort, fordi der i den grad vil være efterspørgsel på fotografierne og videooptagelserne.  Måske oven i købet fra selveste Oprah?

 

Omvendt tyder stadig mere på, at eksperimentet er alt andet end ufarligt, så måske skulle de afholde sig fra at forsøge?  

 

Manus stritter i alle retninger

Efter at have set ”Nope” er jeg nødt til at gentage mit spørgsmål fra Jurassic-anmeldelsen: Kan Hollywood overhovedet producere kvalitetsfilm, efter industrien er gået woke og digitaliseringen helt over gevind? Konkret i dette tilfælde: To sorte hovedpersoner, hvor søsteren selvfølgelig er lesbisk, en asiat og en – vist nok – kaukasier. Hvide mænd forudsigeligt fremstillet som latterlige. Hu-hej, hvor det går – flueben ved filmbranchens pt konsekvent virkelighedsforvrængende mangfoldigheds-manual. 

 

Manus, også leveret af Jordan Peele, stritter i alle retninger. Dialogen er decideret evnesvag, og for Ems vedkommende rækker sproget stort set kun til ’fuck’ og ’shit’. De øvrige personer hæver ikke den lingvistiske barre synderligt.  

 

Iflg. pressematerialet skal ”Nope” ikke bare være underholdning inden for genren gyser-science-fiction, men også tematisere vores besættelse af at opnå rigdom og berømmelse. Et udmærket og prisværdigt tema, der desværre falder gumpetungt til jorden.   

 

Det er mig næsten umuligt at finde noget positivt at sige om denne film – ud over at der indimellem er nogle fantastisk flotte landskabs-billedsekvenser. Det hjælper bare ikke ret meget, når indholdet i den resterende film er den tomme mængde. 

 

Hvorfor så overhovedet skrive en anmeldelse? Hm! Onde tunger påstår, at dårlig  omtale er bedre end ingen omtale! 

Længde: 135 minutter 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…