Etbenet pirat kendt skyldig, slipper for straf – Som brødre vi dele, jeg tager det hele

Esbern Snare (Wikimedia)

Af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

Nigerianeren Lucky slipper for straf, selvom byretten i København mandag kendte ham skyldig i at have forvoldt fare for danske soldater tilhørende fregat Espern Snare.

 

Lucky er dog ikke tilfreds med sagens udfald. Han var jo bare afsted på en tjans have netop havde fået, på et lille fartøj, med at gelejde et større skib ind en flodmunding, så man der kunne fylde brændstof på det store skib. I den anledning havde den store nigerianske besætning åbenbart brug for både pistoler og automatvåben.

 

Imidlertid hører det at sejle slæbebåd til den farligere del af søfarten, og er sædvanligvis  kun et job man overlader til folk, der er trænede og kendt med farligheden af kræfternes spil.

 

Det undrer mig ikke at Lucky piver, og mener at det er de danske soldater, der har ødelagt hans liv. Der er en del folkefærd, der har det med at benægte, benægte og benægte – og når den så ikke går længere alligevel, så er det da nogle andres skyld. Da jeg arbejdede i sømandskirken i Rotterdam i 1970’erne var Nigeria bestemt ikke nogen yndlingsdestination for danske søfolk. Alt måtte låses inde ,når man fx fik los eller agent ombord. Søfolkene var bange for at gå i land alene, kunne bliver rullet, og skibskaptajenerne kunne næsten aldrig hive nok op i bestikkelse til toldere, politi og andre embedsmænd . ”De kan stjæle fløden op af kaffen” forlød det ”efter der er rørt rundt”.

 

Men nigerianere herhjemme er skam heller ikke tabt bag en vogn, når det gælder plat.

 

En nigeriansk kvinde boede tilleje i alment boligbyggeri, og udfærdigede flere gange en købskontrakt på sin lejlighed, og solgte den, hvorefter hun stak af med udbetalingerne.

 

En nigeriansk mand fik sin ph.d. i Danmark, blev medlem af det lokale menighedsråd og fik på driftig vis  skaffet sin velvoksne afrikanske datter til Danmark. Han giftede sig simpelthen med hende! Falske papirer – intet problem. Antiques made on order! Som det lød i Lagos.

 

Den danske socialkarakter er bl.a. karakteriseret ved tillid. Den nigerianske måske af en vis ligegyldighed overfor andres ejendom og en vis afstumpethed.

 

Læs fx  psykolog Lone Spanheimers bog Saltvand i mine øjne, om hvordan plat foregår til søs.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…