Den er helt gal: Indvandrere, der skal hjælpe 81-årige Gert, forstår ikke hvad, han siger – men Mette F. vil have flere indvandrere til at pleje ældre

Arkivfoto: Privat

Gert Larsson er 81 år. Han har haft et slagtilfælde og er nu helt afhængig af hjælp fra hjemmeplejen.

 

Men mange af de medarbejdere, der møder op i hans hjem, kan ikke forstå, hvad han beder om hjælp til.

 

Det er mennesker med indvandrerbaggrund, som ofte slet ikke forstår hvad, Gert Larsson siger.

 

Og Gert Larsson er langtfra den eneste ældre i Sverige, der oplever store problemer med indvandrere i plejesektoren.

 

Det viser en rapport lavet af Ekot, der er omtalt i Sveriges Radio. (Læs også rights.no og FriaTider

 

200 kommuner har svaret på undersøgelsen. Blandt dem siger et flertal, at sprogkundskaberne blandt ansatte i pleje- og omsorgssektoren så ringe, at det konstant giver problemer.

 

Der er betyder misforståelser, manglende dokumentation og kommunikationsbesvær mellem sygeplejersker og patienter.

 

“Når jeg beder om noget, gør de noget helt andet”, siger Gert Larsson, da han fortæller Sveriges Radio om de mennesker, der skal hjælpe ham.

 

“De forstår ikke, hvad det, jeg siger, betyder”, siger den 81-årige mand.

 

Sådanne sprogproblemer er også velkendte i Danmark i plejen af ældre mennesker. Det er også et problem på hospitaler og andre steder.

 

Alligevel vil Statsminister Mette Frederiksen nu have mange flere indvandrerkvinder ind i plejen af ældre mennesker.

 

Nytårstalen henvendte sig til ikke-vestlige kvinder

I sin nytårstale henvendte Mette Frederiksen sig direkte til kvinder med ikke-vestlig baggrund, der står uden for arbejdsmarkedet:

 

“Og til jer – særligt kvinder med ikke-vestlig baggrund, som ikke har et arbejde, selvom I har været i Danmark i mange år:

 

Vi har brug for jer.”

 

Mette Frederiksen fortsatte:

“Vi vil målrette vores forslag om en 37-timers arbejdspligt de steder, hvor der virkelig mangler medarbejdere. Det gør der ikke mindst i ældreplejen.

 

Jeg ved godt, at man ikke fra den ene dag til den anden kan gå ind og arbejde på lige fod med kolleger, der har uddannelse og erfaring.

 

Men så kan man nogle andre ting. Smøre madder. Vaske tøj. Gøre ekstra rent.

 

Du starter med at gøre nytte på plejehjemmet for din ydelse. Så snart du er klar til uddannelse eller job, så skal du tjene dine egne penge.”

 

Arbejde er godt, men giver ikke i sig selv integration

Det er bestemt særdeles godt, hvis flere indvandrere kan forsørge sig selv. Det kan spare det danske samfund for store udgifter til social forsørgelse.

 

Men det er en fejl at tro, at arbejde i sig selv er lig integration. En del indvandrere med gode uddannelser og jobs, er fundamentalistiske muslimer, der lægger stærk distance til det danske samfunds værdier.

 

Og de kvinder, som Mette Frederiksen vil have i job i ældresektoren, er tilmed være dem, der sjældent eller aldrig har været på arbejdsmarkedet. En del af dem kan næppe tale eller forstå meget dansk.

 

Derfor kan det blive de ældre, der kommer til at betale prisen for Mette Frederiksens udlændingepolitik.

 

Men det er tvivlsomt om det overhovedet kan lade sig gennemføre.

 

Kommuner og private arbejdsgivere mangler arbejdskraft. Men alligevel ansætter de ikke de mange ledige indvandrerkvinder. Sandsynligvis fordi de ofte selv er modvillige – eller deres mand modsætter sig, at deres kone skal arbejde sammen med andre mænd – i særdeleshed ikke-muslimske mænd.

 

Det kan også ofte være svært at få mennesker med en helt anden kulturbaggrund passet ind på en dansk arbejdsplads. Spoget er en del af problemet, men der er også andre ting.

 

Hvis det var så enkelt, hvorfor har de politiske partier så ikke selv flere ikke-vestlige, muslimske kvinder ansat i nyttejobs eller som praktikanter i Folketinget?

 

Mette Frederiksen har da også lovet og lovet uden at det er blevet til ret meget.

 

Allerede som beskæftigelsesminister lovede hun i 2013 nyttejobs til indvandrerkvinder og andre udenfor arbejdsmarkedet. Hun gik til valg på løftet om at skabe 37-timers “nyttejobs” til især indvandrerkvinder. Og løftet var med i regeringens reformudspil fra september 2021.

 

Hun vil blive ved med at rende hovedet mod en mur med sin udlændingepolitik, fordi hun ikke vil indse, at en stor del af de ikke-vestlige indvandrere, der bor i Danmark, ikke kan eller vil integreres.

 

Sådan er det i hele den vestlige verden.

 

Derfor er der ingen vej uden om: Det er selve indvandringen fra ikke-vestlige ofte muslimske lande der skal stoppe.

 

Hvis indvandringen fra disse lande fortsætter med at vokse vil kultursammenstødene også fortsætte med at vokse.

 

De ældre og andre danskere betaler prisen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…