Chokafsløring: Russisk hemmelig agent bryder sin fortrolighed – siger, at et internt opgør i det russiske magtapparat er ”uundgåeligt”

Yevgeny Prigozhin sammen med Putin (AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File)

Emails fra en whistleblower i den russiske efterretningstjeneste FSB er blevet lækket til det store amerikanske nyhedsmagasin Newsweek.

 

Disse emails afslører en voldsom magtkamp inden for det russiske magtapparat. En magtkamp, som Den Korte Avis ved flere lejligheder har vurderet til at være under opsejling. Newsweek omtaler ligefrem denne magtkamp som en ”borgerkrig”.

 

Kilden til de pågældende emails er en hemmelig agent i den russiske efterretningstjeneste FSB.

 

Den pågældende agent har flere gange sendt mails med orientering om denne magtkamp til en person fra det russiske dissident-miljø (altså demokratiske kritikere af Putins regime).

 

Agenten, der omtaler sig selv som ”Forandringens vind”, fortæller om den vrede og utilfredshed med Putins krig mod Ukraine, der trives i dele af FSB.

 

En ekspert vedrørende FSB har analyseret disse emails, og ifølge Newsweek vurderer han, ”der ikke er nogen tvivl om, at de er skrevet af en kollega”, dvs. en agent i efterretningstjenesten.

 

Putin mod Prigosjin

I denne magtkamp står Vladimir Putin og hans håndgangne mænd på den ene side. På den anden side står to skikkelser, som man i nogen tid har kunnet læse om i Den Korte Avis:

 

Den ene er, Jevgenij Prigosjin – også kaldet ”Putins kok”. Han har bygget sin egen store hær af lejesoldater op (den såkaldte Wagner-gruppe). Den er kendt for sine mange brutale operationer rundt omkring i verden – for god betaling.

 

Den anden skikkelse, som viser stigende utilfredshed med Putin, er Ramsan Kadyrov, tjtjenernes leder.

 

Også han er kendt for at synes, at Putin er for ’pæn’ (!). Ligesom Prigosjin ønsker han langt mere brutale metoder i kampen mod Ukraine og mod alle andre, der sætter sig op mod Kreml og dets militære ambitioner.

 

”Putin er for svag”

Selv om Prigosjin og Kadyrov på ingen måde elsker hinanden, så er de allierede i ønsket om at forsvare Ruslands magt med selv de mest ekstreme midler.

 

Samtidig er de to altså selvstændige militære ledere, der med deres egne soldater gennemfører masser af brutale aktioner, der i høj grad også rammer uskyldige civile.

 

De er fælles om at konstatere, at Putin og hans magtklike er under voksende pres. Og for folk som dem, er der kun én mulig udlægning af den situation: Putin er for svag.

 

Det fremgår af de fortrolige whistleblower-informationer fra blandt andet agenten, der kalder sig ”Forandringens vind”.

 

Derfor lufter både Prigosjin og Kadyrov stadig mere åbent en kritik af Putins håndtering af krigen mod Ukraine.

 

En reel trussel mod Putin

Dette er baggrunden for, at den anerkendte amerikanske tænketank, Institute for the Study of War (ISW), i slutningen af oktober vurderede, at Prigosjin og hans hær kunne ”udgøre en trussel mod Putins styre”.

 

Den hemmelige, kritiske FSB-agent gør opmærksom på, at Rusland slet ikke har nogen tradition for en fredelig overdragelse af den politiske magt.

 

Så man skal absolut ikke tro, at der kan gennemføres et fundamentalt magtskifte i Rusland, hvorefter landet begynder at fungere godt og fredeligt. Det har intet med den russiske virkelighed at gøre.

 

”En afgrund af terror”

FSB-agenten taler ligefrem om, at et stort opgør om magten vil sende russerne ned i ”en afgrund af terror”.

 

Agenten uddyber sin vurdering:

 

”Det starter måske med tilfældige optøjer, hvor der bare forekommer nogle plyndringer og kaotiske sammenstød med alles kamp mod alle.”

 

Men så bliver det rigtig alvorligt, lyder hans dystre analyse:

 

”Lad mig prøve at forklare det: ”Et opgør mellem sikkerhedsapparatet og Prigosjins magtapparat, hvor de virkelig vil gå i krig mod hinanden, vil være slemt, men stort set uundgåeligt.”

 

”Kaos, borgerkrig, sammenbrud – ja, det ligger alt forude”

 

Denne efterretningsagent, der er kilde til Newsweeks artikel, skriver ligeud:

 

”Vi (dvs. FSB) har ødelagt (”fucked up”) landet. Og det skete ikke først den 24. februar (da Rusland invaderede Ukraine), men meget tidligere, da man banede vejen for hele denne udvikling.”

 

Han konkluderer:

 

”Kaos, borgerkrig, sammenbrud – ja, det ligger alt forude. Det er uundgåeligt.”

 

Prigosjin vil bedrive hjemlig terror

Den pågældende ser først og fremmest på Prigosjin (”Putins kok”) som en stærk mand i det russiske spil om magten. Han siger, at det ikke bliver let for Kreml at holde Prigosjin nede, hvis han bliver en trussel mod Putins magt.

 

Agenten siger, at FSB forsøger at gøre Prigosjin til en allieret, man kan holde styr på. Men det er nonsens, lyder det advarende.

 

Prigosjin er gang med at opbygge en stor tilhængerskare, og han råder over sin egen hær, som ikke kontrolleres af det russiske militær eller Forsvarsministeriet. Han står derfor meget stærkt.

 

I en mail fra 8. november kommer whistlebloweren med en dramatisk advarsel:

 

Prigosjin vil angiveligt etablere militære styrker, der skal kunne bedrive ”hjemlig terror” mod de kræfter, der protesterer mod regimet eller forsøger at unddrage sig militærtjeneste.

 

Jo stærkere den folkelige utilfredshed bliver, jo længere går lejesoldaterne i deres metoder for at slå den ned.

 

Det kan blive meget blodigt

Der går i realiteten to frontlinjer i forbindelse med Ruslands krig mod Ukraine.

 

Den ene er den almindelige militære frontlinje mellem de ukrainske og de russiske styrker.

 

Den anden er frontlinjen i den interne magtkamp, der raser i det russiske magtapparat.

 

Her er Putin nu under voldsomt pres fra de endnu mere rabiate kræfter, der bliver mere og mere magtfulde og skrupelløse i deres metoder.

 

Det er vanskeligt at forudse det videre forløb i både krigen og den interne russiske magtkamp.

 

Men man må frygte, at det kan blive meget blodigt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…