Barbara Bertelsen får alligevel ikke formel indflydelse på ansættelse af ny direktør: I denne sag er hun inhabil, oplyser Statsministeriet

Barbara Bertelsen (Foto: Henning Hjorth, Scanpix ritzau)

Den gik alligevel ikke.

 

Oprindeligt var det tilsyneladende meningen, at Barbara Bertelsen skulle være med til at ansætte den direktør, der skal vurdere, om hun i lighed med ni andre ledende embedsmænd ifølge Minkkommissionen bør straffes for deres ageren i minksagen.

 

Efter at en række medier inklusive Den Korte Avis forleden tog sagen op, erkender Statsministeriet nu, at Barbara Bertelsen er inhabil i denne sag.

 

Hun er derfor fjernet fra ansættelsesudvalget.

 

Det oplyser Statsministeriet i et skriftligt svar til TV 2, og hvori det hedder:

 

”I det omfang den personalemæssige opfølgning på Minkkommissionens beretning i forhold til Statsministeriets departementschef ikke er afsluttet, og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen således fortsat bistår statsministeren hermed, vil Statsministeriets departementschef og Statsministeriets medarbejdere i øvrigt ikke deltage i behandlingen af sagen.”

 

Men kun så længe hendes sag behandles

Ansøgningsfristen til jobbet som ny direktør for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen udløber den 14. august, hvorefter der udvælges ansøgere til samtaler.

 

Det er denne styrelse, der skal rådgive statsminister Mette Frederiksen (S) om de konsekvenser, det ifølge følge styrelsen bør have for Barbara Bertelsen og de ni øvrige topembedsmænd, der ifølge Minkkommissionen bør straffes.

 

Men som det fremgår af Statsministeriets skriftlige svar til TV 2, så er Barbara Bertelsen kun inhabil, så længe hendes sag ikke er afsluttet, og det kan den meget vel nå at blive inden den nye direktør er ansat.

 

Vedkommende skal afløse den hidtidige direktør, Signe Friberg Nielsen, der er er på vej mod pension.

 

Professor i forvaltningsret: Men hun bør helt holde sig væk

Statsministeriet har truffet den rigtige beslutning, lyder det fra professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, Frederik Waage.

 

”Det giver god mening, og det er det rigtige, Statsministeriet gør. Både at erklære Barbara Bertelsen og resten af Statsministeriet inhabil,” siger han til TV 2, men tilføjer, at >Barbara Bertelsen helt bør holde sig væk:

 

”Det mest fornuftige vil være, at hun helt trækker sig fra den her sag om besættelse af en stilling, også efter hendes egen sag er afsluttet. Det handler om tilliden til forvaltningen,” påpeger Frederik Waage og fortsætter:

 

”Barbara Bertelsen skal slet ikke bringes i en situation, hvor der kan sås tvivl om hendes troværdighed. Derfor bør hun holde sig helt ude.”

 

Minkkommissionen: Det offentlige bør drage hende til ansvar

I sin redegørelse om forløbet under Mette Frederiksens ulovlige og grundlovsstridige likvidering af minkerhvervet får især Barbara Bertelsen hård kritik.

 

Således skriver Kommissionen blandt andet, at:

 

”Kommissionen finder samlet set, at Barbara Bertelsen har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende opretholdelse heraf.”

 

Barbara Bertelsen er dog ikke den eneste, som Kommissionen har rettet det hårde skyts imod.

 

Ni topembedsmænd bør drages til ansvar for grov tjenesteforsømmelse

Udover Barbara Bertelsen finder Minkommissionen, at yderligere ni topembedsmænd har begået så grove tjenesteforsømmeler, at de alle bør drages til ansvar.

 

Blandt dem rigspolitichef Thorkild Foged og to ledende politichefer ved Rigspolitiet.

 

Du kan se hele listen her:

Justitsministeriets departementschef Johan Legarth

Departementschef i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, nu departementschef i Miljøministeriet, Henrik Studsgaard

Rigspolitichef Thorkild Foged

Veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen Hanne Larsen

Afdelingschef i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet, Tejs Binderup

Afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen

Kontorchef i det daværende Miljø- og Fødevareministeriet Paolo Drostby

Politiinspektør ved Rigspolitiet Uffe Stormly

Politiassessor, juridisk sektionsleder ved Rigspolitiet, Birgitte Buch.

 

Der var engang …

I Danmark har vi hidtil brystet os af at have en god og gennemsund offentlig administration bestående af bundhæderlige embedsmænd.

 

De tider er åbenbart ved at være forbi.

 

I hvert fald så længe statsministeren hedder Mette Frederiksen.

Opdateret 21.7

Kilder til denne artikel:

https://nyheder.tv2.dk/politik/2022-07-18-statsministeriet-slaar-fast-barbara-bertelsen-er-inhabil

https://denkorteavis.dk/2022/346704/

https://denkorteavis.dk/2022/346704/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…