Tirsdag fremsætter Nye Borgerlige forslag om advokatundersøgelse – en skæbnedag for folkestyret og retsstaten

Nye Borgerlige fremsætter tirsdag d. 13. december et beslutningsforslag i Folketinget om, at der iværksættes en uvildig advokatundersøgelse af Mette Frederiksens rolle og ansvar i minkskandalen. Det sker ikke for at forfølge statsministerens person, men for at få en værdig afslutning på en af de største politiske skandaler i landets nyere historie. Og det sker for at leve op til et af retssamfundets grundprincipper, nemlig lighed for loven. Lov er lov, og lov skal holdes – det gælder uanset om man er almindelig borger, eller man er politiker og i det her tilfældet beklæder statsministerposten og dermed har ansvaret for den samlede regering.

 

Noget helt galt med proportionerne

 

Også daværende integrationsminister, Inger Støjberg (V), blev underkastet en uvildig advokatundersøgelse – bl.a. med stemmer fra hendes egen partiformand og andre partifæller. Det førte til en rigsretssag, hvor hun blev dømt. Nu har hun afsonet straffen og er tilbage i det folketing, hendes kolleger ellers dømte hende uværdig til at sidde i. Sagen kan ikke umiddelbart sammenlignes med minkskandalen, men for at få et indtryk af proportionerne, så har Støjbergs sag ikke kostet skatteyderne penge, og det diskuteres stadig, om hendes handling med at skille barnebrude fra deres ægtefæller var etisk korrekt. Juridisk var konklusionen, at der var tale om et lovbrud, og det fik så konsekvenser. Også et andet folketingsmedlem, Morten Messerschmidt (DF) er under anklage. I hans tilfælde er der tale om en sigtelse for uretmæssigt at have modtaget kr. 98.000 fra EU til en EU-konference i tilknytning til et sommergruppemøde i partiet. Den sag er uafsluttet, men mit umiddelbare tip er, at han bliver dømt skyldig og efterfølgende kendt uværdig til at sidde i Folketinget.

 

Så er der statsministeren, der i modsætning til de to tidligere nævnte tilhører det røde flertal i salen. Hun blev derfor trods en sønderlemmende kritik fra den såkaldte granskningskommission beskyttet af sine venner og undgik dermed en uvildig advokatundersøgelse, som kunne have banet vejen for også at stille hende for en rigsret. Den borgerlige opposition stod uforstående overfor, at man kan give en ulovlig ordre om at nedlægge et helt erhverv, sætte politiet ind mod minkavlerne, beordre de døde mink gravet ned for derefter at få dem gravet op igen og brændt. Prisen for skatteyderne: Kr. 19 mia. (!). Så er der også noget med nogle slettede sms’er, som ikke har kunnet genskabes m.v. Det hele er indtil videre endt med en advarsel uden politiske konsekvenser af nogen art. For enhver borger må der ringe en klokke, der siger, at her er der noget galt med proportionerne i forhold til de to andre sager, der er blevet fulgt til dørs, som det sig hør og bør.

 

Er princippet om lighed for loven virkelig til salg?

 

Lige nu forhandles der om en bred regering med S,V og muligvis Moderaterne. Både V og Moderaterne har under valgkampen argumenteret kraftigt for en uvildig advokatundersøgelse af hensyn til retsbevidstheden og af hensyn til at få et værdigt punktum på den ulykkelige minksag. En sådan undersøgelse vil endelig kunne klarlægge, om der er grundlag for at stille statsministeren for en rigsret. Nu er de samme to partier set i lyset af, at der er ministerbiler i udsigt, blevet bløde i knæene, og synet på minksagen er pludselig ikke helt så utvetydigt. – Tirsdag skal det vise sig, om hensynet til princippet om lighed for loven og hensynet til befolkningens retsbevidsthed og tillid til det politiske system har været til salg for en formandspost i Folketinget, regeringsdeltagelse, en plads som chef for Nordisk Ministerråd, og hvad der ellers måtte være tilbudt af lunser for ikke at stemme for en uvildig advokatundersøgelse.

 

Skæbnedag for tilliden til folkestyret og retsstaten

 

Det handler ganske enkelt om en skæbnedag for tilliden til folkestyret og retsstaten. Hvis minksagen bliver lukket totalt, fordi de to partier, Venstre og Moderaterne, falder fra uden saglig begrundelse for det, må man formode, at de kommende ministre for de to partier bliver ramt af køresyge i deres ministerbiler. Så meget dårlig samvittighed må der da trods alt være, at det kan give lidt kvalme. – Og så ser det jo desværre også ud til, at Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen i skøn forening er lykkedes med at kastrere blå blok totalt. Venstre er på vej direkte i den fælde, der er lagt ud for det borgerligt liberale Danmark. Der er dog et lille håb endnu – måske brister det endeligt, når Folketinget har stemt på tirsdag.

Del på Facebook