Vinene til Kyndelmisse-festen og forårets komme

I går fortalte kalenderen, at det var Kyndelmisse. Det er den kirkelige helligdag, som markerer, at lysere tider er på vej, og at vinterhalvåret er halvvejs omme. Samtidig falder Kyndelmisse 40 dage efter Jesusbarnets fødsel, og det er ikke en tilfældighed. Man fejrer nemlig dagen, da Jesus blev fremstillet i templet, og hvor Maria igen kunne komme i synagogen renset efter det, man dengang betragtede som en uren fødsel.

 

Orden Kyndelmisse er en fordanskning af det latinske candalarum misa, der betyder lysenes messe. Det er fortsat en katolsk højtid, som danskerne blev ved med at fejre længe efter Reformationen og ophævelsen som helligdag i 1770. Det hænger sammen med, at vejret betød så meget for datidens bondesamfund, at man tog varsler på højtidsdage. Ved Kyndelmisse sagde man bl. a., at hvis det blæste så meget, at 18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden, så ville kulden ikke vare ved meget længere, men hvis et pindsvin kunne se sin egen skygge, ville vinteren vare ved i yderligere 6 uger. Omvendt ville tøvejr ved Kyndelmisse give god høst.

 

Et ordentligt blæsevejr på dagen var heller ikke at foragte, for det blev udlagt som, at vinterfoderet ikke slap op i utide. Man frygtede med rette, at der ikke var mad nok til både mennesker og dyr, da man tit skulle hen i både april og maj, før der var grønt på markerne. Så ved Kyndelmisse skulle man helst have halvdelen af forrådet tilbage. Havde man det, kunne man holde gilde med en god gang sul, brændevin og dans ud på den lyse morgen.

 

Lad Kyndelmisse være en inspiration i Corona-pandemiens skygge. Man kan sagtens tage et glas vin eller to samt en svingom, selvom man kun er to!

Hvidvin

 

Domaine des Chezelles, 2019 Sauvignon, Touraine AOC, Noyers-Sur-Cher, Val de Loire, Frankrig – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Loire-dalen følger Frankrigs længste flod fra Atlanterhavskysten i vest til Sancerre i øst og kaldes ofte for ”Frankrigs urtehave”. Her dyrkes ikke blot grøntsager, men også lækker vin til overflod, og langs flodens bredder dukker det ene smukke slot efter det andet op til lise for øjet. Mange af dem har indrettet sig med restauranter og satser på gourmet i bedste klasse. Den aktuelle Sauvignon-vin er frisk og elegant og skal som de fleste vine fra dalen drikkes inden for en tidsramme på 5 år.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

Vini Giacomo Sperone, 2020 Franco Serra Moscato d’Asti DOCG, Mombaruzzo, Piemonte, Italien – Normalpris 69,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Denne muskat-vin er frisk og sødmefuld med lette perlende bobler. Petillant, som man siger i Frankrig. Der er god balance mellem syre og frugtsødme, og den er velegnet som velkomstdrink og som ledsager til frugtdesserter. Og med en alkoholstyrke på 5,5% kan den sagtens bruges som introduktionsvin til den yngste generation.

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup.

Rødvin

 

Le Cellier des Princes, 2018 Le Chasse des Princes, Châteauneuf-du-Pape AOP, Courthézon, Vaucluse, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 199,95 kr. – Tilbudspris 149,95 kr.

 

Vinene fra Châteauneuf-du-Pape er Rhônedalens flagskibe, og denne ”prinse-udgave” er har alle områdets klassiske dyder: elegance og kvalitet. Fyldigheden forklares ved, at vinstokkene har en gennemsnitsalder på 60år. Hoveddruen er Grenache, der suppleres med druesorterne Mourvèdre og Syrah.

Importør: GOBIvin, Valby.

Kellerei Kaltern, 2019 Blauburgunder, Südtirol (Alto Adige) DOC, Caldaro, Italien – Kampagnepris 135 kr.

 

Sydtyrol var frem til 1920 en del af det østrigsk-ungarnske rige og blev i mange år en kastebold mellem Østrig og Italien for i 1972 at opnå en vidtrækkende selvbestemmelse som en del af Italien. Hovedsproget er tysk, og derfor anvendes druenavnet Blauburgunder i stedet for Pinot Noir, og Südtirol i stedet for Alto Adige. Vinen her er flot granatrød med en flot næse af vilde bær – noter, som går igen i den lange smag med intensiv finish.

Forhandler: Supermarco, København SV.

Bodegas Riglos, 2019 Quinto Malbec, Tupungato, Valle de Uco, Mendoza, Argentina – Normalpris 135 kr. – Tilbudspris 101 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Quinto Malbec er fremstillet af 88 % Malbec og 12 % Cabernet Franc og fremstår i glasset som en symfoni af blåbær, brombær, kirsebær og rabarber lækkert krydret med sort peber. Der er godt bid i den kraftfulde vin, som meget nemt kan blive en rigtig publikumsfavorit.

Importør: Propperiet, Brædstrup.

Domaine Vidal-Fleury, 2014 Côtes du Rhône ACRC, Côte Rôtie, Tupin-Et-Semons, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vidal-Fleury er Rhônedalens ældste vinhus og har været i gang uafbrudt siden 1781. I dag ejes det af vinguruen Guigal, som bruger det som legeplads for sine vinøse eksperimenter. 2014-udgaven består af 65% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre og 5% Carignan. Tilsammen udgør de et fremragende eksempel på vinområdets høje kvalitetsniveau.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Domaine Notre Dame de Cousignac, 2018 Côtes du Rhône Village, Saint-Andéol ACRVC, Bourg Saint-Andéol, Frankrig. Kampagnepris 115 kr.

 

Vinen er fremstillet af druesorterne Grenache og Syrah, som vokser på en enkeltstående 7 hektar stor vinmark i Saint-Marcel d’Ardéche i den nordlige del af Sydrhône. Ansvarlig for denne lækre sag, der er sat sammen af druesorterne Grenache, Syrah og Carignan er Raphaël Pommier. Han er 7. generation og har blandt andre moderniseringer stået for omlægningen af vingårdens produktion til økologi. Tænker man i madbaner, som er grillet lammekølle spækket med hvidløg ganske nærliggende.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

Portvin

 

Rozès, 2012 Colheita Porto, Villa Nova de Gaia, Oporto, Portugal – Kampagnepris 119,95 kr. – På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Der er altid en god lejlighed til at forkæle mundens smagsløg med en god Portvin. Selv er jeg en stor tilhænger af den type, der hedder Tawny, og som efter adskillige år på fad tappes på flaske med årgangsbetegnelse (Colheita). Farven er ravgul og smagen domineres af valnød blandet med et koncentrat af sødmefuld druesaft. I denne udgave indgår 6 forskellige druesorter, som flyder ud som nektar i munden, før rejsen går videre ned i maven. Det er i øvrigt vigtigt at huske, at portvin skal drikkes kølig, men ikke for kold.

Importør: Amka, Randers.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…