Vinen til den lunefulde maj

I sangen ”Kom, maj, du søde, milde” fra 1791 anprises forårsmåneden maj for en række dyder, som understreger, at nu er vi på vej ind i sommeren. Sådan er det – med  få undtagelser de seneste dage – ikke sket her i det Herrens år 2021, hvor bidende kulde og stærk blæst fra alle verdenshjørner har været fremherskende det meste af måneden og gjort udelivet til en tvivlsom plage.

 

Derfor er der god grund til at søge trøst i et godt glas vin ledsaget af fjordrejer og tykke hvide asparges i mousseline-sauce, for når forårstemperaturerne ikke vil komme til os, så må vi finde andre udveje, og en af dem er den ovenfor foreslåede. Det er nemt at gå til, og Den Korte Avis’ vinhandlerpanel har de velegnede vine.

 

Hvidvin

 

Torre Rosazza, 2019 Friulano DOC, Friuli Colli Orientali, Udine, Manzano, Italien – Normalpris 125 – Tilbud 2 flasker for 200 kr.

Friuliano er centraleuropæisk druesort, som i dag hovedsagelig dyrkes i det norditalienske vinområde Friuli, hvor den er den mest anvendte hvidvinsdrue. Tidligere var den kendt under navnet Tocai, der er ophavet til Ungarns specialiteter. Den er mildt aromatisk og har smag efter fersken og kiwi samt let bitre noter i eftersmagen. Selve vingården, der stammer fra middelalderen, ejes i dag af landbrugsgiganten Genagricola, der opererer på 13.000 hektarer jord fordelt på 25 ejendomme i Italien og Rumænien.

Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Weingut Schmitges, 2020 Vom Haus, Riesling Trocken, Mosel, Erden, Tyskland – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 77 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

Vine fra de stejle bjergsider langs den tyske Mosel-flod er det altid en stor fornøjelse at lægge smagsløg til. Det gælder også denne tørre, sødmefulde og mineralske Riesling fra 1744-årstallets vingård, der ligger i Mittel-Mosel-landsbyen Erden. Vinen er gæret ved lav temperatur, og den lange gæring bevirker, at den færdige vin fremstår med blomst, elegance og mineral i duft og smag. Kvaliteten overgår prisen mange gange.

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Mount Riley Wines, 2020 Picton Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, Auckland,  New Zealand – Kampagnepris 89,95 kr. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

New Zealands vinbønder er verdensmestre i at lave vin på Sauvignon Blanc-druen. Det er frem for alt vindistriktet Marlborough på Sydøen, som udmærker sig. Den aktuelle vin er frisk, sprød og eksotisk med duft af tropiske frugter parret med nyslået græs og sydlandske krydderier. Meget bedre bliver det ikke.

Importør: Amka, Randers.

 

Rosevin

 

Les Maitres Vignerons de Saint Tropez, 2020 Petit Délice Rosé, IGP Méditerranée, Gassin, Var, Frankrig – Normalpris 94,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr. pr. stk. ved køb af 12 flasker.

I det sydfranske vinområde Provence fremstilles noget af  bedste rosévin, som selv Loire-dalens vinbønder ikke kan komme op på siden af, selvom de gør sig stor umage. På den berømte Saint Tropez halvø ud mod Middelhavet, hvor filmskuespilleren Brigit Bardot bor, og jetsettet ferierer, har ni vingårde indgået et samarbejde om rosé-produktion. Det er der kommet nogle sprøde og læskende oplevelser ud af som Petit Délice.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Rødvin

 

Cantine Natale Verga, 2018 Barbera d’Asti DOCG, Piemonte, Cermenate, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. hos MENY.

Her har vi en lækker purpurfarvet vin lavet af Barbera-druen, som vil tilfredsstille selv de mest kræsne vinnydere. Et absolut godt valg til konfirmationsmiddagen. Duften i glasset er intens af røde bær og et strejf af vanilje, mens smagen er kraftig med en lang finish, som bare bliver ved og ved. Velegnet til stort set alle kødretter, hvad enten de er baseret på gris eller kødkvæg.

Importør: GOBIvin, Valby.

 

Vinicola del Priorat, 2017 Onix Classic DOQ, Gratallops, Priorat, Catalonien, Spanien – Kampagnepris 98 kr.

Gratallops er hovedbyen i det catalonske vin område Priorat og ligger ca. 150 km syd for Barcelona. Klimaet er med sine udsving om sommeren fra 40 grader om dagen til 10 grader om natten og minimale regnmængder stærkt udfordrende for vinstokkene. Kun de stærkeste og sundeste planter overlever, men giver til gengæld en meget koncentreret most til kraftige og fyldige vine. Onix Classic er baseret på 50% Garnacha og 50% Cariñena, som i glasset giver saft og frugt parret med mineral og krydderi.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Dessertvin

 

Lenardo Vineyards, 2020 Pass the Cookies DOCQ, Passito, Verduzzi Friuliano og Riesling, Ontagnano, Udine, Friuli, Italien – Normalpris pr. halvflaske 149,95 kr. – Tilbudspris 119,95 kr. pr. stk. ved køb af 6 flasker.

Passito er betegnelsen på en italiensk ædelsød vin lavet på druer, der tørres på stråmåtter i 3 måneder i et lukket rum, ligesom fætrene Recioto og Vin Santo. Den aktuelle vin, der er kreeret af Massimo di Lenardo, er en hyldest til det ”gode liv” og ledsages af den humoristiske tekst ”Pass the Cookies! In my next life I’ll be thin,” hvilket betyder: Ræk mig kagerne. I mit næste liv vil jeg være slank. Den er da også en lækkerbisken af de sjældne, hvor det ene glas meget let kan tage den næste. En symfoni af tørret abrikos, citrus og karamel.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…