Vi er alle langelændere!

Foto: 'Langeland siger nej' Facebook-side

Af Flemming Jansen

 

”Langelænder – kend den på knækket!” – De fleste af os kender sikkert pølsereklamen, der fremhæver det sprøde og lækre knæk ved netop pølserne fra Langeland – den smukke og idylliske ø i det sydfynske. Men Langeland er andet og mere end pølsesnak. Da regeringen offentligjorde sin beslutning om at placere et udrejsecenter for kriminelle og afviste asylansøgere, viste befolkningen på Langeland, at de har en rygrad, som bestemt ikke knækker. De tog kampen op mod den det snigløb, som den magtfulde og egenrådige regering har haft gang i. Langelænderne skulle være taget på sengen, men de ville det anderledes, og det ser i skrivende stund ud til, at de gæve øboer har vundet kampen mod Mette Frederiksen & Co.

 

Det nytter at kæmpe imod overgreb mod lokalsamfundet

 

Et af regeringens støttepartier, nemlig SF, har således tilsluttet sig de blå partiers modstand mod regeringens plan, hvilket bringer regeringen i mindretal i Folketinget, og det kan selv ikke den magtfulde statsminister gøre noget ved. I forbindelse med den spegede sag om etablering af udrejsecentret på Langeland fristes man næsten til at citere den tidligere amerikanske præsident, John F. Kennedy, der under et besøg ved Berlin-muren i sin berømte tale sagde: ”Ich bin ein Berliner!” – På samme måder er vi mange danskere, der føler trang til at udbryde: ”Vi er alle langelændere!” Lokalbefolkningen har vist, at det nytter at kæmpe imod dette overgreb mod lokalsamfundet, som vil ændre det totalt. For hvem er det, der har gjort det nødvendigt med disse udrejsecentre, der skaber angst og utryghed, hvor de end placeres?

 

Problemerne begyndte med verdens mest liberale udlændingelov i 1983

 

Det er såmænd det politiske flertal i Folketinget, der nu gennem masser af år ikke har set faren ved den åbne dørs politik, der har gjort det muligt for et meget stort antal mennesker med en helt anden og ikke-vestlig kulturbaggrund at komme til landet. Det begyndte med verdens mest liberale udlændingelov vedtaget af Schlüter-regeringen i 1983, og siden er tilstrømningen bare fortsat, uden at der har været politisk vilje til at lytte til folkets advarende stemme. Det bliver politikerne imidlertid nødt til i den aktuelle situation på Langeland – i hvert fald har de blå partier suppleret med SF indset, at her bør der lyttes til den befolkning, hvis liv og hverdag påvirkes markant af pludselig at få et sådant center placeret i lokalområdet.

 

Langelænderne et udtryk for en bred folkelig protest mod det politiske establishment

 

Det spændende bliver nu, hvor det så skal placeres. Det bliver næppe i Hellerup, Holte, Gentofte, Charlottenlund, Søllerød eller andre attraktive boligområder. – Det vigtigste i forbindelse med det aktuelle sagsforløb er imidlertid, at langelænderne har vist Christiansborg-politikerne, at der er en voksende folkevilje imod det knæfald for dannelsen af et multietnisk samfund, hvis konsekvenser man nu ser tydeligere og tydeligere. Regeringen er denne gang gået for vidt og har fået sig en ordentlig lussing, der må give susen for ørerne i mange ministerkontorer…

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…