V-landsmøde: Inger Støjberg kan nu vende fuldstændig op og ned på det politiske landskab i Danmark

Arkivfoto: Privat/facebook

På Venstres ekstraordinære landsmøde søndag gjorde Inger Støjberg det endnu engang klart, at hendes politiske sjæl har sit udspring i Venstre.

 

Men samtidig lagde hun ikke skjul på, at det ikke er Jakob Ellemann-Jensens Venstre, som hun føler sig stærkt forbundet med.

 

Derimod understregede hun sin forankring i det Venstre, som blev skabt af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen. Dermed sendte hun et klart signal om, hvilken politisk vej hun vil gå.

 

Fogh gav værdipolitikken, ikke mindst udlændingepolitikken, en helt afgørende vægt, og han hentede stærk folkelig opbakning på det.

 

Han indledte samtidig et nært samarbejde med Dansk Folkeparti under Pia Kjærsgaard. Et samarbejde omkring værdipolitikken, men også omkring den økonomiske politik.

 

Et andet Venstre end Ellemanns

Inger Støjberg lagde sig på landsmødet i klar forlængelse af Foghs linje.

 

Med sine bemærkninger om arven fra Fogh markerede Støjberg, at hendes Venstre står for den stramme udlændingepolitik og et nært samarbejde med de partier, der kræver stramninger i udlændingepolitikken.

 

I Foghs tid drejede det sig især om Dansk Folkeparti. Nu omfatter det blandt andet Nye Borgerlige.

 

I det hele taget lagde Støjberg i sin tale på landsmødet op til borgerlig samling omkring en stram værdipolitisk kurs. Dette henvendte sig i høj grad også til De Konservative, der på grund af Venstres krise står som det største borgerlige parti i de seneste meningsmålinger.

 

Støjberg var således ret klar i mælet omkring sin politiske forankring og omkring, hvilken retning hun ønsker for Danmark.

 

Hun efterlod absolut ingen tvivl om, at hun føler sig forbundet med en tradition i Venstre, som er en anden end den, Ellemann står for.

 

Så når hun tilkendegiver, at hun er Venstre-mand med hud og hår, så skal det på ingen måde forstås som en tillidserklæring til Ellemann. Tværtimod. Hun fremhæver sine stærke bånd til et andet Venstre end det, den nuværende formand står for.

 

Ellemanns nedtur hos vælgerne

Støjbergs Venstre har stor opbakning blandt danskerne og blandt Venstres vælgere. En opbakning, der efter alt at dømme er langt større end den, som Ellemann kan præstere.

 

Ellemann forsøger nu at få Støjberg indkapslet og isoleret – uden poster i partiet. Men hans altafgørende problem forsvinder ikke:

 

Han kan godt nok fjerne Støjberg fra hendes poster i Venstre. Men han kan absolut ikke fjerne hende fra opbakningen hos vælgerne og hos store dele af Venstres medlemsskare.

 

En ny meningsmåling søndag giver Venstre bare 13,3 procent af stemmerne, hvilket nærmer sig en halvering af stemmetallet ved valget i juni 2019 (dengang fik V 23,4 procent af stemmerne).

 

Generelt er det gået ned ad bakke for Venstre siden valget. Bedre blev det ikke, da partiets tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, meldte sig ud.

 

Men de elendige meningsmålinger for Venstre skyldes primært Ellemanns svaghed og Støjbergs styrke hos vælgerne. Venstres beslutning om at støtte en rigsretssag mod Støjberg har sat voldsom ekstra fart i partiets nedtur.

 

Kan ende med katastrofe for Venstres ledelse

Det hjælper absolut ikke Ellemann, at han nu tager den myndige mine på og kræver, at Støjberg retter ind.

 

Han har tilsyneladende ikke opdaget, at han er mere afhængig af Støjberg, end hun er af ham.

 

Det kan godt være, at Ellemann vil sende Støjberg ud i kulden. Men hendes position er så stærk, at hun nu kan vende fuldstændig op på det politiske landskab i Danmark. Det kan ende med en ren katastrofe for Venstres ledelse.

 

Støjberg har tre muligheder

Inger Støjberg har nu tre politiske muligheder, og hun skal inden for overskuelig tid vælge mellem dem:

 

Den ene mulighed: Hun kan i første omgang blive i Venstre og se, om Ellemanns krise vokser sig så dyb, at han kan ryge som leder, og at hun selv får nye muligheder for at præge partiet.

 

Den anden mulighed: Hun kan melde sig ud af Venstre og tilslutte sig enten Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti.

 

Den tredje mulighed: Hun kan starte sit eget parti. En slags ny udgave af Anders Foghs Venstre.

 

Det er denne tredje mulighed, der fuldstændig kan vende op og ned på dansk politik.

 

Hvis Støjberg dannede sit eget parti …

Hvis Støjberg dannede sit eget parti, ville hun formentlig kunne trække virkelig mange Venstre-vælgere med sig. Formentlig ville det også trække et større antal vælgere fra andre partier.

 

Man kan på ingen måde udelukke, at et Støjberg-parti kunne blive større end det dybt kriseplagede Venstre.

 

Støjbergs nuværende kredsformand blev på TV2 News konfronteret med denne mulighed. Og da hun blev spurgt, om hun i så fald ville følge med Inger Støjberg, afviste hun det ikke som helt hen i vejret. Hun nøjedes med at sige, at hun i så fald måtte tage situationen op med sin bestyrelse.

 

Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti?

Alternativt kunne det tænkes, at Inger Støjberg meldte sig ind i Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti. Men det ville begrænse hendes indflydelse. Og det ville efter al sandsynlighed kun kunne trække betydeligt færre Venstre-vælgere med.

 

Samtidig ville Støjberg givetvis have det meget, meget svært ved at melde sig hos et andet parti end Venstre blandt de eksisterende partier.

 

Men selv med Støjbergs store folkelige appel vil det være en enorm opgave at starte et nyt parti. Det kræver ikke bare hovedpersonens popularitet, men også et meget stort organisatorisk arbejde.

 

Mareridtet, der ikke vil gå væk

Kan og vil Støjberg sætte en sådan proces i gang? Hvis hun i første omgang prøver at sondere mulighederne, vil det med det samme blive et brag i medierne, og så hænger hun på den.

 

Så hun er nødt til at overveje meget grundigt, hvad hendes næste skridt skal være.

 

Men én ting kan man nok gå ud fra:

 

Inger Støjberg er ikke en person, som en Jakob Ellemann-Jensen bare kan smide ud af dansk politik. For Ellemann er hun mareridtet, der ikke vil gå væk.

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…