Han er manden, hvis navn end ikke må nævnes på Facebook – nu siger to EU-lande stop

De fleste kalder det censur. Facebook kalder det fællesskabsregler, og hvad det står for er noget luftigt flødebolleskum, der skal dække over, at ingen skal bryde sig om at kritisere fredens religion og dens tilhængere.

 

Nogle vil hæve stemmen og pointere, at Facebook er et privat foretagende med base i USA, og de kan egenrådigt bestemme, hvem der skal færdes på deres platform og på hvilke betingelser.

 

Det har de ikke uret i. Ikke helt. For Facebook har sammen med andre sociale medier arbejdet succesfuldt på at blive det offentlige rum, hvor alle mødes, hyggesnakker, deler billeder af børnene, hunden, den nye kattekilling eller fortæller, hvad aftensmaden var i går, om der vankede dessert eller hvad man mener om de nyeste signaler fra Folketinget, reagerer på politikeres eller venners meninger om dette er hint.

 

Vi bryster os her til lands af at have ytringsfrihed, der kun begrænses af domstolene. Altså vi kan erklære os enige eller uenige i udtalelser eller initiativer, vi kan sige, hvad vi oprigtigt mener om monarkiet, enkelte medlemmer af kongefamilien, statsministeren, demokratiet eller vejret uden at blive slæbt i retten.

 

Sådan fungerer de sociale medier ikke. Der er frit slag for at kalde vores statsminister for psykopat, dronningen for en gammel gimpe, demokratiet for statsracisme mens det er uhyre meget forbudt at udtale sig negativt om islam eller muslimer. Hvad værre er, hvis man har den frækhed at omtale offentligt kendte personer, der taler dunder – ikke om muslimer som personer – men om den uhyrlige adfærd, nogle af dem lægger for dagen.

 

Flere år gamle kommentarer var pludselig et problem

En i min kreds begyndte at få beskeder fra Facebook om, at opslag og kommentarer, der var 6-7 år gamle, overtrådte fælleskabsreglerne. Hvad min bekendt skulle stille op med det, er ikke godt at vide. Som en anden Joshva at anråbe Herren og bede on at solen står stille over Ajalons dal, mens den anstødelige kommentar blev redigeret?

 

Så kom der en karantæne på 3 dage for en kommentar, der også var flere år gammel. Og på den tredje dags morgen blev der afsagt en dom på 30 dages karantæne for et opslag, der var 2 år gammelt. Og da de 30 dage var henrunden, kom en ny straf på 90 dage, for som Facebook skrev, så havde min bekendt tidligere overtrådt fællesskabsreglerne.

 

Havde min bekendt opfordret til terror, drab eller voldelige overfald? På ingen måde. Men der var lagt links til videoindslag eller artikler af og om britiske Tommy Robinson.

 

Facebook har besluttet, at han er en meget farlig mand, og enhver nævnelse af hans navn betyder udelukkelse i kortere eller længere tid. Jeg spørger, hvem er farligst, den bande af fortrinsvis pakistanske mænd, der med myndighedernes viden voldtog og prostituerede flere tusinde hvide britiske piger fra dårlige sociale kår eller ham, der snakker højt om det?

 

Min bekendt er ikke karrig med eksempler på Facebooks inkonsekvens. For eksempel fortæller hun, at hun for nogle år siden anmeldte en offentlig gruppe, der hed Død over jøderne, og det var ikke for børn og sarte sjæle, hvad medlemmerne gerne så skulle ske. Facebooks svar var, at gruppen ikke overtrådte fællesskabsreglerne.

 

Hvad bliver det næste?

 

Lukkes vores telefoner?

 

Jamen, man kan jo bare holde sig væk fra Facebook, vil nogen med rette hævde, og det er jo sandt nok. Men Facebook er et førende socialt medie, som påstår at kunne rumme alle, hvis altså bare de ikke nævner Tommy Robinson eller udtrykker alt for megen kritik af fredens religion og dens tilhængere.

 

Hvis vi tillader Facebook at udøve politisk censur, hvad bliver så det næste? Mit bud er, at teleudbyderne vil begynde at lægge algoritmer ind, så det afsløres, om vi slynger om os med bandeord eller taler nedsættende om folkegrupper, når vi snakker i telefon. Eller skriver grimme ord i sms’er. 

 

Ja, jeg ved, at det lyder skørt, men jeg kan godt huske dengang, jeg blev ringet op af et konkurrerende teleselskab, der ville lokke mig til at droppe det, jeg benyttede mig af og komme over til dem, for de lagde vægt på, at man taler pænt. Og så kunne jeg vist spare 10 kroner i kvartalet.

 

Polen og Ungarn truer nu med at hive Facebook i retten med krav om millionbøder for indgreb mod lovlige ytringer. Desværre har jeg ikke kunnet finde det igen, men jeg synes, det er en fantastisk ide. Lad dem bløde for at overtræde vores fællesskabsregler.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…