Styrk NATO – et EU-forsvar er et fata morgana!

Foto: Asger Bonnevie

Af Flemming Jansen

 

Den triste afslutning på Vestens engagement i Afghanistan har givet nyt liv til idéen om et EU-forsvar, hvorfor flere ledende danske politikere ønsker en ny folkeafstemning om det danske forsvarsforbehold med henblik på at øge forsvarsbudgettet og yde et dansk bidrag til, at Europa fremover kan tage ansvaret for at forsvare sig selv uden at være afhængig af USA. Opfattelsen er, at USA klart har signaleret, at man ikke længere vil agere verdens politibetjent.

 

NATO har ydet de europæiske demokratier effektiv sikkerhed og tryghed

 

Imidlertid har NATO siden sin dannelse i 1949 vist sig at være en særdeles effektiv måde at sikre den vestlige verdens demokratier på. Problemet har bare været, at Danmark og andre europæiske nationer aldrig har levet op til løftet om at yde 2% af bruttonationalproduktet som kontingent til NATO. Ikke mindst den såkaldte musketér-ed, der fastslår, at et angreb på et NATO-medlem vil blive opfattet som er angreb på hele NATO, har betydet en ekstrem god sikkerhedssituation for Europa.

 

USA har to gange reddet Europa fra selvmord – betal derfor det fulde kontingent til den transatlantiske forsvarsalliance

 

I stedet for via øgede forsvarsbevillinger at satse på et EU-forsvar, vil det derfor være langt bedre at bruge øgede ressourcer på at leve op til at levere det fulde kontingent til NATO. USA har to gange reddet Europa fra selvmord og har nu i masser af år sikret Europa mod trusler udefra. Der er ikke noget reelt alternativ til den transatlantiske forsvarsalliance.

 

Europa kan ikke undvære USA

 

Hvad er nemlig erfaringerne med EU, når det ælder det fælles forsvar af Europa? De er mildt sagt forstemmende dårlige. Europas ydre grænser er hullet som en si, og når EU end ikke har evnet at dæmme op for en massiv illegal muslimsk indvandring, hvordan kan man så forvente, at der kan skabes enighed blandt de tilbageværende 27 lande – et af de største vesteuropæiske demokratier er ikke med, nemlig Storbritanien – om at etablere et fælles forsvar, der kan yde den samme sikkerhed som NATO? Det ligner mest af alt et fata morgana! Betal derfor det fulde kontingent til NATO først, inden man begynder at bruge pengene på at gøre sig uafhængige af USA. – Europa og USA bør vedblivende være tæt forbundet. Vi kan ikke undvære USA. Den erkendelse bør styre dansk og europæisk sikkerhedspolitik.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…