Stærke kræfter forsøger at gøre kål på Inger Støjberg i dansk politik – men tiden er fyldt med eksplosioner, og hun kan tværtimod ende med at blive styrket

Inger Støjberg (Foto: Privat)

Folketinget vil rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg og er nu gået i gang med at forberede grundlaget for en sådan sag.

 

Men det kan ende med, at Støjberg går styrket ud af rigsretssagen og af de dramatiske forandringer, som nu rammer dansk politik.

 

Rigsretssagen

Grundlaget for at trække Inger Støjberg for en rigsret, virker temmelig tvivlsomt. Skal hun dømmes, skal Folketinget kunne løfte en tung bevisbyrde, der gør det klart og veldokumenteret, at Støjberg er skyldig.

 

En sådan sag bør kun anlægges, hvis Folketinget ved hjælp af sine to advokater kan argumentere overbevisende om, at sagen utvivlsomt vil føre til domfældelse af Støjberg.

 

Det tør de to advokater, der har leveret det juridiske skyts til Folketinget, åbenbart ikke sige. De nøjes med at slå fast, at der er grundlag for at anlægge sagen, hvorefter de skynder sig at føje til, at ”det ikke kan udelukkes, at Rigsretten foretager den anden vurdering end instrukskommissionen”, (der undersøgte sagen).

 

Når sagen kører, skal der føres bevis for, at Støjberg er skyldig i anklagerne – med samme krav til bevisførelsens styrke som ved almindelige straffesager. Det virker meget tvivlsomt, om Folketinget kan leve op til disse krav.

 

Inger Støjberg har en reel chance for, at rigsretssagen mod hende klasker sammen, når den bliver gået efter i sømmene. Det vil i sig selv give hende et opsigtsvækkende comeback til dansk politik.

 

Ellemanns dramatiske nedtur

Men der er også andre ting, der kan give Inger Støjberg nyt kampmod.

 

Det gælder ikke mindst Venstres dramatiske nedtur hos vælgerne. Denne nedtur svækker i den grad Jakob Ellemann-Jensen som leder.

 

En meningsmåling (YouGov) viser, at Inger Støjberg har langt større folkelig opbakning end Jakob Ellemann i striden om barnebrude. Det gælder både blandt Venstres vælgere og vælgerne generelt.

 

En del af vælgerne mener såmænd, at det kan være rigtigt at prøve sagen ved en rigsret. Men når det gælder selve Støjbergs håndtering af sagen, er der klart flere, som bakker op, end det modsatte.

 

Støjberg har støtte fra både vælgerne generelt og Venstre-vælgerne.

 

Regulær katastrofe

Samtidig er Ellemann havnet i en dyb krise som leder af sit parti, hvilket jo har særdeles meget med  Støjberg-sagen at gøre.

 

En Megafon-måling, der blev offentliggjort torsdag, er en regulær katastrofe for Venstre.

 

Ved sidste valg fik partiet 23,4 procent af stemmerne.  Det udråbte både partiet selv og journalisterne til et ”godt valg” for Venstre.

 

Det var det sådan set ikke. Dette valgresultat var det næst dårligste for Venstre siden 1994. Men Venstre holdt trods alt skindet så nogenlunde på næsen.

 

Men nu er den altså helt gal. Vælgerne flokkes ved udgangsdøren. Megafon-målingen giver kun partiet 11,3 procent af stemmerne!

 

Det er kun et mulehår foran Pernille Vermunds Nye Borgerlige, der i målingen står til 10,8 procent. Og det er klart dårligere end De Konservative, der i målingen står til 13,3 procent.

 

Grunden vil begynde at gynge

Dette betyder naturligvis en meget kraftig svækkelse af Jakob Ellemanns position som leder. Man får ikke megen lederautoritet ved at være manden, der bliver overhalet af De Konservative, og som må kæmpe hårdt for bare at klemme sig en smule foran Nye Borgerlige.

 

Denne voldsomme svækkelse af Jakob Ellemann som leder, gør det mere end svært for ham at holde Støjberg ude i mørket.

 

Hvis Støjberg direkte eller indirekte kritiserer hans linje, vil han få svært ved at slå hårdt igen. Hvis han forsøger alligevel, samtidig med at partiets opbakning rasler ned, kan det være begyndelsen til enden for ham.

 

I første omgang vil han naturligvis få demonstrativ opbakning i partiets organer. Men grunden vil begynde at gynge mere og mere under hans fødder.

 

Ellemanns folkelige svaghed og Støjbergs folkelige styrke – båden inden for og uden for Venstre – vil gøre det meget svært for ham at føre et opgør med Støjberg til bunds.

 

Selv uden poster af betydning kan Støjberg fortsat spille en betydelig rolle i dansk politik, fordi Ellemann har så lidt autoritet og er så skrøbelig. Frem for alt er udlændingepolitikken et meget stærkt våben for hende.

 

Man kan jo ikke udelukke, at Ellemann i desperation ender med at tage det ultimative opgør med Støjberg, så hun bliver trynet, hver gang hun overhovedet rokker med ørerne.

 

Men selv, hvis det skulle ske, kan Inger Støjberg stadig gå hen og få en væsentlig rolle i dansk politik.

 

Støjberg og Vermund

Der er nemlig sket andet i borgerlig dansk politik, end at Venstre er havnet i en dyb krise. Der er også sket det, at andre partier tager et stort spring fremad. De Konservative er nævnt. Men når det gælder Støjbergs rolle, er der særlig grund til at nævne Nye Borgerliges hastige fremgang for øjeblikket.

 

I Megafon-målingen ligger Pernille Vermunds parti altså til 10,8 procent. Hvis det niveau holder bare nogenlunde, kan partiet blive en væsentlig politisk spiller. Og det kan have betydning for Støjberg, der ikke har lagt skjul på sin venskabelige relation til Pernille Vermund.

 

Støjberg står også på god fod med Dansk Folkeparti, der kører en underskriftsindsamling til støtte for hende.

 

Man skal absolut ikke dømme Inger Støjberg ude af dansk politik. Rigsretssagens problematiske grundlag, Ellemanns dybe krise og Vermunds fremgang kan give hende masser af brændstof til fortsat at gøre sig gældende på den politiske scene.

 

Det gælder både på de nuværende vilkår. Og det gælder, hvis Mette Frederiksen skulle falde for fristelsen til at trække tæppet helt væk under Jakob Ellemann ved at udskrive valg i den nære fremtid.

 

Tiden er fyldt med eksplosioner i dansk politik.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…